Nyt kun olemme päässeet makumatkojen makuun, niin jatketaanpa hyväksi havaitulla polulla. Madeaika on parhaimmillaan ja ostimme torilta mateen mäteineen kaikkineen. Mäti pestiin ja siivilöitiin ja laitettiin pakastimeen odottamaan herkkuhetkeä. Made on ollut aika vähän käytetty kala meillä. En ole koskaan ollut perinteisen madekeiton suuri ystävä, mutta kuningasajatus aasialaisesta madekeitosta sai sukat pyörimään jaloissa ja miten ne pyörivätkään kun maistoin keittoa. Uuuh, tehkää tätä! Muutkin vaaleat kalat käyvät tähän aivan varmasti, mutta kieltämättä mateen pehmeys mausteiden rinnalla oli täydellistä.
Luulenpa, että talven kalakeitot tehdään tällä reseptillä tästä eteenpäin. Kesällä voidaan palata perinteisempiin kalakeittoihin. Eikä tietenkään unohdeta bouillabaissea, jota meillä on listalla jälleen huomenna. Tällaiset makuja täynnä olevat kalakeitot ovat huippuja!


Aasialainen kalakeitto
Ainekset
- 500 g madetta tai muuta vaaleaa kalaa perattuna
- 1 porkkana
- 1 keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
- 1 sitruunaruoho jos et löydä kaupasta, niin keiton teko ei kaadu siihen
- 4 perunaa
- puolikas pieni kesäkurpitsa
- 1 rkl punaista currytahnaa
- 1 dl rypsiöljyä
- 5 dl kalalientä
- 4 dl kookoskermaa
- 1 rkl kalakastiketta
- limenmehua
- reilusti tuoretta korianteria
Valmistusohje
- Poista kalafileestä mahdolliset ruodot ja leikkaa suupaloiksi.
- Pilko porkkanat kuutioiksi. Leikkaa sitruunaruoho isohkoiksi paloiksi ja nuiji sitä hieman, että antaa paremmin makua ulos. Hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri.
- Lohko kuoritut perunat ja kesäkurpitsa reilummiksi paloiksi.
- Kuullota kaikki vihannekset öljyssä currytahnan kanssa.
- Lisää joukkoon kalaliemi. Anna kiehua kunnes perunat ovat kypsiä.
- Lisää kookoskerma ja lohkottu made. Anna hautua muutaman minuutin kunnes kala on kypsää. Viimeistele limemehulla ja karkeaksi leikatulla korianterilla.
Alkuperäinen inspis on Kala -kirjasta, reseptiä muutettu.
Urtekremilla on myös kuivattua sitruunaruohoa, jota voi ripotella sekaan jos tuoretta ei löydy. Tuore antaa kuitenkin aivan omanlaisensa upean aromin keittoon. Jos olet todellinen chilin ystävä, voit lisätä currytahnan määrää tai ripotella keiton päälle chilinpaloja. Jos korianteri ei ole mieleinen yrtti, kokeile vaihteeksi thaibasilikaa.