Aasialaisen ruoan kaipuu kasvaa joka vuosi huippuunsa tammikuussa. Talven ja pakkasten aikaan kroppani vaatii chiliä, inkivääriä ja valkosipulia pysyäkseen hengissä, ilman niitä uhkana olisi talviuni. Kuten olen jo maininnut, mieheni on meidän perheen aasialaisruoanvastaava ja nautin täysin siemauksin siitä, etten pääse keittiöön silloin. Nyt kuitenkin bongasin niin herkullisen ruoan, että päätin lähteä kokeilemaan välillä taas itsekin. Varoituksen sana: tämän tekeminen vie aikaa, mutta lopputulos on todellakin joka hetken arvoinen. Paistoin lihat neitsytkookosöljyssä, joka antaa kivan maun lihalle.
Kiinalainen palapaisti
Ainekset
- n. 1 1/4 kg naudanpaistia meillä käytettiin hirven lapapaistia ja ulkopaistia
- 2 isoa sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 50 g inkivääriä tuoretta
- 1 ruukku korianteria tuoretta
- 2-3 rkl neitsytkookosöljyä tai rypsiöljyä
- 2 tl kiinalaista viismaustetta
- 6 tähtianista
- 1 tl mustapippureita kokonaisia
- 1 1/4 dl tummaa muscovadosokeria
- 1 dl soijakastiketta
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 6-7 dl lihalientä minulla kului vain 2 dl
Tarjoiluun
- 10 cm pala inkivääriä tuoretta
- 1 rkl rypsiöljyä
Valmistusohje
- Kuori sipulit ja inkivääri. Paloittele sipulit, valkosipulit, inkivääri ja korianteri ja laita tehosekoittimeen. Jauha soseeksi.
- Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi tai käytä valmiiksi kuutioitua lihaa. Kuumenna osa öljystä padassa ja ruskista palat muutamassa erässä. Lisää tarvittaessa öljyä. Nosta ruskistetut lihat kulhoon odottamaan.
- Kumoa sipulisose pataan ja lisää tilkka vettä. Keitä sekoitellen, kunnes seos on pehmeää ja läpikuultavaa. Ohenna tarvittaessa vedellä. Sekoita joukkoon viismauste, tähtianikset ja pippurit. Korvaa viismausteseos tarvittaessa omalla seoksella tähtianista, kanelia, fenkolia, anista ja chiliä. Keitä minuutti. Lisää sokeri, soija ja tomaattipyree.
- Lisää sekaan lihat ja niistä irronnut liemi. Kaada päälle lihalientä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, peitä kannella ja nosta uuniin 150-asteeseen. Hauduta noin 2 tuntia 30 minuuttia, kunnes liha on todella pehmeää.
- Nosta lihat liemestä ja pidä lämpimänä. Keitä haudutuslientä liedellä niin että siitä haihtuu noin puolet ja se paksunee. Kuori ja leikkaa inkivääri tulitikun ohuiksi suikaleiksi. Paista ne pannulla öljyssä kullanruskeiksi ja rapeiksi.
- Palauta lihapalat takaisin liemeen ja kaada tarjoilukulhoon keitetyn riisin päälle Ripottele pinnalle inkivääriä.
Ohje: Avotakka 1/2012
2 comments
Tarkoitetaanko tässä tosiaan 1 1/4 l tummaa muscovadosokeria vai olikohan tarkoitus kirjoittaa 1 1/4 dl?
Olet aivan oikeassa, kun blogi muutti uudelle pohjalle jouduin siirtämään kaikki reseptit kortille ja tällaisia virheitä pelkäsinkin tulevaksi. Onneksi on tullut sokeriin, niin on helppo ymmärtää virheeksi.
Korjaan sen heti, kiitos sinulle 🙂