Täältä tulee pyytämänne ahvenpastaresepti. Tämä on juuri se ahventaggliatelle, josta mäyräkoiramme Hippu kävi syömässä ahvenet ja vähän pastaakin kun poikani oli sen ajatuksissaan vienyt terassin lattialle kelmutettuna ruokailun jälkeen. Hippu käväisi illalla pisulla pihassa ja reissu vähän venähti kun tarjolla oli hyvä kattaus. InstaStoreja seuranneet tietävät, että luulin uusien selkäongelmien tulleen kun koira vaappui sisään ja kaatui olohuoneen lattialle ja vinkaisi kun yritin nostaa. Minäkin vinkaisin, jos maha olisi täynnä pastaa ja joku yrittäisi nostaa. Nukuimme yön olohuoneen lattialle vartioiden pienen unta ja eläinlääkärillekin tuli soitettua. Vasta aamulla terassilla käydessäni tajusin syyn. Kelmu oli siirretty kauniisti sivuun ja pienen mäyräkoiran ateria oli katettu. Ei ihme että maha oli pinkeä ja vähän kipeäkin. Olihan se kuitenkin huojennus, että Hippu oli vain ylensyönyt eikä kyseessä ollutkaan selkä.
Olen testaillut tässä kevään aikana kahta kalakirjaa.
Parhaat kalareseptit – Peggy Thomas
Kala! – Mika Remes, Mikko Takala, Sami Rekola
Voin jo nyt sanoa, että nämä kaksi kannattaa ostaa, jos haluaa lisätä kalan syöntiä. Näillä kahdella kirjalla pärjää todella pitkälle ja voin vannoa, että hankinnat lisäävät kalan syöntiä radikaalisti. Ainakin meillä on käynyt niin. Molemmissa on aivan huippureseptejä ja ne täydentävät toisiaan. Kala! -kirjasta on jo aiemmin blogissa näkynyt kampasimpukkaleipä -resepti ja kerron piakkoin lisää Peggyn Parhaat kalareseptit -kirjasta.
Kala! -kirjan alussa on reilu 100 sivuinen tietopaketti kalasta, sen kasvatuksesta, käsittelystä, kypsennyksestä ja kaikesta mitä kalasta voi tulla mieleen. Tämän jälkeen on luvassa lähes 300 sivua kalareseptiikkaa kalalajeittain ja mukana ovat myös äyriäiset.
Reseptiikka on oivaltavaa ja helposti muuneltavaa eri kalalajien välillä. Jos reseptiikassa on kuhaa voi samaa aina kokeilla ahvenilla, joten kesäksi riittää tekemistä. Hieman ylimalkaisuutta löytyy, koska joissakin tapauksissa reseptin ainelistassa olevia ruokaaineita ei ole enää mainittu ohjeosiossa. Tosin päättelemällä pystyy miettimään mihin ne on ajateltu.
Kokeilemani kampasimpukkaleipä oli huippuhyvä, tomaatit ja oliivit sopivat upeasti kampasimpukoiden kanssa ja majoneesi pehmensi kokonaisuutta. Lisäksi olen kokeillut valkoviinissä haudutettua ahventa, mutta kuhasta. Lupaan laittaa reseptin siitä, se on niin järjettömän hyvää ja helppotekoista.
Tämä seuraava ahventaggliatelle resepti on kirjassa tehty kampelasta, mutta kun kampelaa ei ollut saatavilla päädyin ahveniin. Maistui erinomaisesti koko perheelle mukaanlukien mäyräkoiramme.


Ahventagliatelle ja savujuustoa
Ainekset
- 500 g pasta tagliatelle – kuiva (gluteeniton tai tavallinen)
- 500 ahven fileitä
- 2 tl suolaa
- 2 rkl öljyä
- 1 kynsi valkosipuli
- 1 rkl voita
- 200 g parsakaali pilkottuna
- 2 dl kalalientä
- 2 dl kuohukerma
- 100 g juusto savukerma
- 1/2 sitruuna mehu
- vihreitä yrttejä ja oman maun mukaan basilikaa tilliä, persiljaa
- 4 rkl parmesan raastettuna
Valmistusohje
- Keitä pasta runsaassa suolalla maustetussa vedessä kypsäksi pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Valuta. Ruskista kalafileet noepasti öljyssä ja siirrä sivuun. Pidä lämpimänä 100-asteisessa uunissa. Kuullota murskattu valkosipulinkynsi voissa ja lisää parsakaalit. Lisää kalaliemi ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon raastettu kermajuusto, sitruunamehu sekä pasta. Pyöräytä ainekset sekaisin ja nosta kampelafileet pastan päälle. Viimeistele tuoreilla yrteillä ja raasta parmesan päälle.
Kala!
Kenelle: kulinaristeille, jotka haluavat lisätä kalasyöntiään

Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
2 comments
Aivan mielettömän ihanalta näyttää <3 Maistuisi minulle vaikka nyt aamupalaksi 😀
Voi teidän pikku herkkusuuta, onneksi ei ollut selkä vaan pieni ylensyönti…… Kulinaristin vikaa sanoisin.
Mäyräkoiran hyväksymä💚 Pakko siis olla hyvää!