Anthony Bourdain, kokkien kauhukakara, jonka elämä loppui aivan liian aikaisin. Hänen keittokirjansa Appetites – Ruokahalu on ollut luvussa tällä viikolla ja sieltä ensimmäisenä kokeiluun lähti Anthonyn lasagne.
Kirja on tekijänsä näköinen niin tekstiltään kuin kuviltaankin. Kirja on jaoteltu osioihin.
1. aamupala
2. taistoon!
3. salaatit
4. keitot
5. voileivät
6. juhla-alkeet
7. hampurilaissäännöt
8. pasta
9. kalat ja äyriäiset
10. siipikarja
11. kiitospäivä
12. liha
13. lisukkeet
14. jälkiruoka
15. liemet, soseet ja kastikkeet
Kirjassa on paljon ohjeita miten teet esim. parhaan munakkaan, mutta myös pitkiä reseptejä kuten tämä lasagnekin. Näiden reseptien puoleen Bourdain kääntyy, kun pyjamabileissä kaivataan pannaritarjoilua tai kun ruokalistalla on väkivallaton perheateria.
“Suurimmaksi osaksi kirjan reseptit ovat suoria lainoja epätäydellisistä nuoruusmuistoistani. Mukana on äidin luomuksia ja sellaisia ruokia, joista pidin tai joita rakastin elämäni onnellisimpina hetkinä – ja joita jaan mielelläni tyttäreni kanssa. Kirjasta löytyy myös muutamia matkojeni täysosuma sekä tiivistettynä viisauden sanoja aamiaisen ja kiitospäivän aterian kaltaisista aiheista. Ne on esitelty järjestelmällisellä, taktisen tehokkaalla ja stressittömällä tavalla.”
Kirja on julkaistu 2016 ja suomeksi se on ilmestynyt 2017. Appetit oli Bourdainin ensimmäinen ruokakirja 10 vuoteen ja jäi Bourdainin viimeiseksi teokseksi.
Alkuperäisessä lasagnereseptissä on naudan etuselkää jauhettuna, kananmaksaa, jauhettua vasikanlihaa, jauhettua sianlihaa, mutta koska välillä oikaisen on minun reseptissäni vain hirven jauhelihaa. Minulta ei myöskään löytynyt ruoanlaittovalkoviiniä (hävetäkseni tunnustan ja pidän huolen, ettei tämä toistu), joten käytin punaviiniä. Muuten sitten noudattelinkin reseptiä. Lasagnesta tuli todella hyvää ja pehmeän makuista. En ole vähään aikaan nähnyt lasten syövän niin valtavia annoksia kuin tätä meni.
Täydellistä punaviiniruokaa viikonloppuun.


Anthony Bourdainin lasagne
Ainekset
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 iso keltasipuli
- 3 isoa porkkana kuorittuna ja hienonnettuna
- 3 lehtiselleri vartta hienonnettuna
- 4 kynttä valkosipuli kuorittuna ja hienonnettuna
- 1/2 tl timjami tuoreita lehtiä
- suola
- mustapippuria vastarouhittua
- 1 kg jauheliha hirven tai naudan
- 1,75 dl tomaattipyre
- 2,5 dl punaviini
- 3,75 dl täysmaito
- 2 laakerinlehteä
- 10 dl valkokastiketta ohje erikseen alla
- 1,75 dl parmesaania raastettuna
- 450 g lasagnelevyjä
- 250 g mozzarella 2 palloa tuoretta ohueksi siivutettuna
Valmistusohje
- Valmista ensin jauhelihakastike. Kuumenna 3 rkl oliiviöljyä keskikokoisessa paksupohjaisessa kattilassa keskikorkealla lämmöllä. Lisää sipuli, porkkana, lehtiselleri, valkosipuli ja timjami. Lisää sitten oman maun mukaan suolaa ja pippuria. Kypsennä puukauhalla säännöllisesti sekoitellen 7-9 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä ja niistä on irronnut nestettä. Lisää jauheliha sekaan ja riko se hyvin kuumassa. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan. Jatka hyvin kuumalla kypsentämistä, kunnes liha on ruskistunut – sekoita sitä säännöllisesti ja kaavi tarvittaessa kattilan pohjaa, jotta ruskistuneet palaset irtoavat sen pinnalta. Liha ja kasvikset eivät pala pohjaan sillä tavalla,
- Sekoita tomaattipyree ruskistuneen lihan joukkoon keskilämmöllä. Anna seoksen kypsentyä noin 20 minuuttia säännöllisesti sekoitellen. Lisää viini, kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä, kunnes neste on keittynyt kokoon puolella. Kaada joukkoon sen jälkeen maito ja laakerinlehdet ja kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä hiljalleen hautuvaksi ja kypsennä 1,5-2 tunyis ajoittain sekoitellen. Lisää tarvittaessa vettä (tai kana- tai lihalientä), jos sellaista löytyy), mikäli kastike näyttää kaipaavan ohennusta.
- Maista kastiketta ja lisää siihen tarpeen mukaan suolaa sekä pippuria. Siirrä kattila kuumalta levyltä ja sekoita kastiketta, jotta siitä irtoaa höyryä ja se jäähtyy hieman. Kaavi rasva kastikkeen pinnalta ja hävitä se.
- Esilämmitä uuni 175 asteeseen.
- Voitele noin 23 x 33cm uunivuoka oliiviöljyllä. Kaada vuoan pohjalle kerros valkokastiketta. Ripottele päälle hieman parmesania ja laske sen pinnalle lasagnelevyekerros. Kaada pastalevyjen päälle jauhelihakastiketta ja sen jälkeen taas valkokastiketta sekä juustoraastetta. Jatka pastalevyillä ja jauhelihakastikkeella, kunnes vuoka on täyttynyt kokonaan. Viimeisen kerroksen kuuluu olla jauhelihakastiketta, jonka päälle on ripoteltu valkokastiketta sekä ohuita mozzarellaviipaleita.
- Aseta vuoka uuniin ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia, kunnes lasagne o0n pinnalta ruskistunut ja kupliva. Ota lasagne uunista ja anna sen jäähtyä. Anna lasagnen levätä 15 minuuttia ennen annostelua, jos se on pakko tarjoilla samana päivänä.
- Parhaan tuloksen saat, kun annat sen jäähtyä kauttaaltaan yön yli. Kuumenna uuni seuraavana päivänä 175 asteeseen, peitä lasagnevuoka foliolla ja kuumenna kunnes se kuplii. Ota lasagne pois uunista ja anna sen tekeytyä 20 minuuttia ennen tarjoilua.

Bechamel valkokastike
Ainekset
- 6 rkl voita
- 6 rkl vehnäjauhoja
- 1 l täysmaitoa
- suolaa
- mustapippuria maun mukaan
- ripaus muskottipähkinää vastaraastettua
Valmistusohje
- Kuumenna voita keskikokoisesssa paksupohjaisessa kasarissa keskilämmöllä, kunnes voi vaahtoaa ja kirkastuu. Vatkaa jauhot joukkoon ja sekoita aineksia puukauhalla niin, että voi sekoittuu jauhoihin ja sekos muuttuu kuivaksi tahnaksi. Vähennä lämpöä ja jatka sekoitellen kypsentämistä, mutta älä anna seoksen ruskistua.
- Kuumenna maito kevyesti poreilevaksi toisessa kasarissa ja kaada pikkuhiljaa vatkaten voi-jauhoseoksen eli suurusteen joukoon. Jatka vatkaamista, kunnes seos on samettinen. Lisää maun mukaan suolaa ja pippuria ja halutessasi muskottipähkinää. Jatka kypsentämistä miedohkolla lämmöllä säännöllisesti sekoittaen kunnes kastike on niin sakeaa, että se tarttuu kauhan takaosaan.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass