Torin kalakoju oli lyönyt ovet säppiin sateen vuoksi, enkä ollut ollenkaan innostunut lähtemään kauppareissulle. Palasin kotiin tyhjin käsin ja päätin, että otetaan pakastin ja kuiva-ainekaappi käyttöön. Ne eivät petä koskaan. Oli paniikkipastan eli äyriäispastan paikka.
Pakastimesta löytyi sinisimpukoita ja jättiravunpyrstöjä, jotka sulatin siivilässä valuttamalla kylmää vettä päälle. Kuiva-ainekaapista löytyi kirsikkatomaattisäilyke ja kaapista valkosipulia. Viime viikonlopulta oli jäänyt valkoviiniä pullon pohjalle ja ulkoa yrttilaatikosta löytyi vielä reilusti persiljaa.
Jos aikaa on enemmän äyriäispastakastikkeen voi tehdä myös tuoreista simpukoista, ohjeen niiden käsittelyyn löydät tästä. Joka tapauksessa kastikkeesta tulee aivan älyttömän hyvä. Äyriäispastan kanssa ei ole tapana käyttää parmesania, paitsi jos haluaa ja minähän halusin. Aikaa koko pastan tekemiseen menee maksimissaan 30 minuuttia ja maku on kuin olisit seissyt tuntikausia keittiössä. Näin jälkikäteen keksin vielä yhden ulottuvuuden lisää tähän pastaan. Jos aikaa on, tee yrttiöljy ja korvaa lopussa lisättävä oliiviöljy sillä. Antaa upeasti lisämaku tälle pastalle. Kokeilen seuraavaksi, mutta tunnen luissani jo nyt, että se toimii.
Kokeile myös:
Chorizopasta mozzarellalla
Chili-pekonipasta
Gratinoidut sinisimpukat basilika-valkosipulivoilla, mukana ohje tuoreiden sinisimpukoiden käsittelyyn
Viinivinkki Jean Babtiste Adam Pinot Gris Reserve 14,98€ Alko
Äyriäispasta
Ainekset
- 400g spagetti Rummon tavallinen tai gluteeniton
Kastike
- 1 prk säilöttyjä kirsikkatomatteja Mutti
- 450 g sinisimpukat pakaste esim. Pirkka
- 4 kynttä valkosipulia
- kourallinen lehtipersilja
- ½-1 chili oman sietokyvyn mukaan
- 1 dl valkoviini
- 200 g jättiravunpyrstöt pakaste esim. Pirkka
- ½ sitruuna mehu
- suola
- mustapippuri
Valmistusohje
- Keitä pasta ohjeen mukaan suolatussa vedessä ja säilytä keittovedestä lasillinen ennenkuin kaadat kaiken pois. Nosta pasta keittämisen jälkeen takaisin kattilaan.
- Kaada tomaattisäilykkeen tomaatit lävikköön ja anna nesteen valua kulhoon. Hienonna valkosipuli ja persilja. Ota chilistä siemenet pois ja hienonna.
- Kaada puolet oliiviöljystä syvään paistinpannuun ja kuullota pannussa valkosipuli ja chili, älä ruskista. Lisää tomaattisäilykkeen mehu, valkoviini ja simpukat. Laita kansi päälle ja kypsennä pannua välillä ravistaen kunnes simpukat ovat auenneet (n. 5min).
- Lisää sekaan tomaatit, persilja, ravunpyrstöt ja hieman keitinvettä (gluteeniton pasta vaatii vähän enemmän nestettä)
- Kaada kastike spagettikattilaan ja sekoita varovaisesti nostellen. Jatka kypsennystä pieni hetki. Mausta suolalla, pippurilla ja lopulla oliiviöljyllä. Lisää puolikkaan sitruunan mehu. Maista ja tarjoile heti.
Vinkit
Alsacen hedelmäinen valkoviini