Tämä resepti on aluperin Jamie Oliver´s America -kirjasta, mutta tässä resepti on hieman mukaeltuna.
Tänä talvena olen ymmärtänyt patojen hienouden, tummat intensiiviset maut, jotka vain paranevat uudelleen lämmityksestä. Patoihin käytettävät ruhonosat ovat huomattavasti huokeamman hintaisia ja kun pata kypsyy uunissa tai liedellä hiljalleen, täyttyy koko talo ihanista tuoksuista. Niin monta hyvää syytä nauttia näitä herkkuja koko kylmän talven ajan.
Chili con carne kokolihasta
Ainekset
- 1 kg hirven patalihaa alunperin ohje on tehty naudanlihasta
- 1 tl linnunsilmächiliä kuivattua
- 2-3 rkl oliiviöljyä
- 1 punasipuli
- 1 tl juustokuminaa jauhettua
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl oreganoa kuivattua
- 1 laakerinlehti
- 2 chiliä tuoretta
- 1 kanelitanko
- mustapippuria myllystä
- 4 tl suolaa
- 1 valkosipuli kokonainen san solo
- 2,5 dl kahvia
- 1,5 tl muscovadosokeria
- 2 tlk tomaattia á 400g
- 1 tlk kidneypapuja
- 1 tlk valkoisia papuja
- 1,5 isoa punaista paprikaa
Valmistusohje
- Keitä kahvi ja laita kuivattu chili likoamaan siinä muutamaksi minuutiksi (kuumaan kahviin). Kuori ja viipaloi sipuli. Viipaloi paprika. Kuori ja viipaloi valkosipuli ohueksi.
- Laita vähintään 4 l pata/kattila miedolle lämmölle ja lisää oliiviöljy. Lisää juustokumina, paprika, oregano, laakerinlehti, sipuli ja paprika. Paista 10 minuuttia että sipulit pehmenevät sopivasti. Poista chilistä siemenet ja hienonna chilit.
- Lisää pataan chili, kanelitanko, viipaloitu valkosipuli, 2 tl merisuolaa ja mustapippuria myllystä ja tilkka chilikahvia.
- Sekoita ja lisää sitten loput kahvit, säilötyt tomaatit ja sokeri. Laita joukkoon vielä paloiteltu liha. Hauduta 3 tuntia välillä sekoitellen.
- Valuta ja huuhtele pavut ja lisää ne kattilaan, lisää myös paloiteltu paprika ja hauduta vielä 45 minuuttia – jos liemi tuntuu liian paksulta, lisää tilkka kahvia tai suurusta tarvittaessa.
- Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.
- Tarjoile leivän, riisin tai kasvisten kera.
6 comments
Meilläkin hurahdettiin tänä talvena patoihin 🙂
Ihan loisto hurahdus meillä 🙂
kyllä pitkään miedolla lämmöllä haudutetut pataruoat vain ovat poikaa, näin vielä kevättalvesta kun aunrinkopaistaa…
Ja kaikki se aika minkä ruoka on hautumassa jää ulkoiluun, nyt kun lunta näyttää riittävän. Meillä alkoi uusi hiihtokausi.
Meillä taidettiin tehdä tämä Jamien chili con carne viime talvena. Ja kyllä tykättiin! 🙂
Pataruaot <3
Ihan huippu resepti, eikä se toinenkaan Jamien chili con carne häviä tälle. Se, mikä tehdään jauhelihasta.