Kaupallinen yhteistyö Festivo
Palataanpa Villa Krauman keittiöön ja sen yhteen tärkeimmistä valinnoista eli jääkaappiin tai oikeastaan Festivon kylmiöpakastimeen, joka valikoitui meille aivan suunnittelun viime metreillä eli päivää ennen keittiötilausta integroidun jääkaapin tilalle.
Integroitu jääkaappi vai tilaihme Festivo
Olin suunnitellut vetimettömän keittiön ja koska keittiö on avoin läpi talon, ajattelin keittiösuunnittelijan tavoin integroidun jääkaapin olevan tyylikkäin vaihtoehto meille. Kääntelin ja vääntelin, mutta vaikka kuinka päässäni mittailin, niin tavalliset jääkaapit tulivat joko liikaa ulos ryhmästä tai eivät vain muuten tuntuneet sopivan kokonaisuuteen. Intuitioni huusi – “et voi ostaa integroitua, koska parhaimmillaankin se oli 70 litraa pienempi kuin kunnon kokoinen jääkaappi”. 70 litraan mahtuu aika lailla ruokaa, joten jatkoin tutkintalinjalla. Jossakin taustalla ajatuksissani oli aina ollut Festivon kotimainen kylmiöpakastin, joka antaisi tilaa ruokatavaroille ja sen myötä niiden säilyvyys myös paranisi, mutta 16-vuotta sitten edellistä keittiötä ostaessani Festivo ei näyttänyt visuaalisesti sopivalta.
Päivää ennen keittiötilausta, laitoin Puustelliin viestin, että integroidut eivät tule meille. Asia, josta olen ollut niin tyytyväinen. Kannattaa luottaa intuitioon ja miettiä tarkkaan omia tarpeita. Nykyään Festivo näyttää todella tyylikkäältä, eikä ollenkaan siltä mitä muistin sen olevan.
Miksi Festivo?
Pidin ajatuksesta kotimaisesta Hollolassa valmistetusta laadukkaasta tilavasta kylmiöpakastimesta, joka ei pelkää aikaa, siihen saa varaosia ja se mahduttaa sisäänsä kaikki ruokaostokseni ja pienentää ruokahävikkiä.
Omaksuin koronan myötä uudenlaisen kauppatavan, tilaan kerran viikossa ruoat. Säästän aikaani, säästyn ylimääräisiltä heräteostoksilta ja suunnittelen samalla (ainakin yritän) koko viikon ruoat. Tottakai välitäydennyksiä pitää tehdä leipien yms. osalta, mutta muuten olen onnistunut. Tämä tietysti vaatii jääkaapilta tilaa ja järjestelmällisyyttä, jota taas saan Festivolta. Mietin jopa niin pitkälle, että muutamien vuosien päästä olemme mieheni kanssa kaksistaan ja käykö kylmiö silloin liian isoksi? Jotenkin en usko tähän. Tilaa pitää löytyä juureksille, hilloille, mehuille ja viikon ruokaostoksille silloinkin. Ehkä kylmiö ei ole silloin niin täyteen pakattu, mutta se on oikeastaan vain positiivinen asia. Väljästi pakattu kylmiö kuullostaa luksukselta.
Miten kylmiö eroaa tavallisesta jääkaapista?
Nyt mennään tekniikan puolella ja siinä asiassa turvaudun valmistajaan.
“Suurin ero löytyy kylmälaitteiden tekniikasta. Tavallisessa jääkaapissa kylmä tuotetaan jääkaapin takaseinässä olevasta levyhöyrystimestä. Festivo kylmiössä kylmä tuotetaan laitteen yläosassa olevasta lamellihöyrystimestä. Lamellihöyrystin on kooltaan ja tehoiltaan levyhöyrystintä isompi ja tehokkaampi, joka takaa tasaisen lämpötilan kylmiön sisälle.
Käyttäjälle näkyvin ero on siinä, ettei Festivon seiniin saa mitään jäätymään, vaikka kuinka yrittäisi. Tasainen kylmä taas edesauttaa sitä, etteivät elintarvikkeet pilaannu niin helposti ja näin ollen saadaan hävikkiä pienennettyä, tai jopa poistettua.
Lamellihöyrystin käy hyvin vähän pakkasen puolella, jolloin kylmiön suhteellinen kosteus on jopa 90 %. Tämän suhteellisen kosteuden tarkoituksena on johtaa kylmää tasaisesti kaapin sisällä.
Festivo kylmiössä ei näin ollen tarvita erillistä puhallinta (joka aina kuivattaa ilmaa) johtamaan kylmää eri hyllytasoille, vaan tämä kosteus toimii ns. kylmän johtimena.“
Festivo räätälöidään toiveiden mukaan
Nyt meillä on 120cm leveä kokonaisuus, josta kylmiön osuus on 75 cm ja n. 500 litraa. Pakastimen osuus on 45 cm ja 195 litraa.
Minulle oli itsestäänselvyys, että vihannekset tarvitsevat paljon tilaa. Niiden kanssa ei voi elää ahtaasti tai ne saavat rusketuksen pintaansa ja pilaantuvat normaalia nopeammin. Pelkästään salaatti vaatii tilaa paljon ja salaattia on löydyttävä kaapista aina.
Meillä Festivoon valittiin:
– HEVI2 vetolaatikot (2 kpl hedelmä-vihanneslaatikkoa) + KYLMÄ vetolaatikko
Kylmiön välipohjan alapuolella on vakiona yksi HEVI vetolaatikko hedelmien ja vihannesten säilytykseen. Tämän vetolaatikon lämpötila on +5 astetta korkeampi kuin kylmiön jääkaappilämpötila. Vetolaatikoita voidaan varustella maksimissaan kolme, joista yksi voi sijaita kylmiön välipohjan yläpuolella, eli asetetun +2…+7 asteen välillä. Meille valittiin 2 HEVI vetolaatikkoa ja niiden päälle matalampi KYLMÄ vetolaatikko, johon mahtuu purkkeja, purnukoita, tölkkejä ja muuta tärkeää. KYLMÄ vetolaatikko on muuten aivan ehdoton ja siihen mahtuu julmetusti tavaraa. Vihanneslaatikot liukuvat kauniisti sisään, eikä niitä tarvitse tönäillä turhia. Myös niihin mahtuu todella paljon tavaraa ja laatikoissa on lisäksi irroitettavat väliseinät jakamassa laatikkoa.
Festivo pakastin ja NOLLA-laatikko
Pakastimen puolella on minulle aivan uusi juttu eli NOLLA-laatikko. Näitä olisi pakastimeen voinut valita kaksinkin kappalein, mutta jouduimmme priorisoimaan pakastintilan. NOLLA-laatikko on huikea. Siinä on nimensä mukaisesti nolla-astetta eli siihen laitetaan lihat, kanat ja kalat tai tarpeen vaatiessa nopeasti kylmäksi saatava viinipullo. Voitte kuvitella, miten hyvää tämä laatikko tekee esim. kalan säilyvyydelle tai kesällä grillipihvipinolle. Jääkaappia auotaan tiheään ja muutenkin sen lämpötila on paljon korkeampi. Pakastin pidetään visusti kiinni ja nolla-laatikko pitää tuotteet oikeassa lämpötilassa. Ensi kesän kalasaaliit säilyvät täällä useamman päivän helteelläkin.
Pakastimessa on huikea 18kg/vrk pakastustehokkuus, joka on tärkeä juttu kun on sieni- ja marjahullu.
Tyylikäs ja kestävä kokonaisuus avokeittiöön
Onneksi Festivoiden ulkonäkö on nyt juuri oikean pelkistetty ja tyylikäs, joten en voisi kuvitellakaan, että integroidut olisivat olleet paremman näköiset tässä kokonaisuudessa vai mitä mieltä olette? Tämän lisäksi tilat ja tekniset omainaisuudet on todettu kerrassaan lyömättömiksi puolen vuoden aikana. Voin siis todellakin suositella lämpimästi Festivoa. En enää yhtään ihmettele miksi Facebook-ryhmässä kysyessäni Festivosta, sain aivan valtavan vastausryöpyn miten mahtavina niitä pidettiin. Kaikki, jotka ovat kerran ostaneet Festivon, tuntuvat olevan lähes fanaattisia kannattajia ja se kertoo aika paljon.
Yksi asia minua jäi harmittamaan. Festivolla on tosi magean näköinen kokonaisuus, jossa on mukana myös viinikaappi. Se olisi ollut täydellinen, mutta rajallisen tilan vuoksi, se ei mahtunut meidän kokonaisuuteen.
Nyt minun ei tarvitse joulunakaan miettiä, mihin saan mahtumaan jälkiruoat, jos ulkona sattuukin olemaan kunnon pakkanen. Tällä kertaa kylmiöön mahtuu! Sen kunniaksi Piparkakku-tiramisun ohje teille.
Lisää Villa Krauman juttuja ja herkullisia reseptejä tulossa,
ota Hellan ja viinilasin välissä seurantaan IG ja FB.
Tänä jouluna tehdään helpolla paljon hyvää ja tässä yksi apu siihen. Nämä ihanat hunajalla ja rosmariinilla maustetut pähkinät sopivat puuron ja jogurtin päälle, juustojen kera, salaattien sekaan ja oikeastaan mihin vain pähkinät yleensäkin sopivat. Tee isompi määrä kerrallaan, purkita ja vie vaikka lahjaksi ystävälle.
Paahdetut rosmariini-hunaja saksanpähkinät
Ainekset
- 200 g saksanpähkinä
kastike
- 1 rkl voi
- 1 rkl oliiviöljy
- 1 rkl juokseva hunaja
- 1 rkl rosmariini tuore
Uuni jälkeen päälle
- suola oman maun mukaan
Valmistusohje
- Hienonna saksanpähkinöitä veitsellä hieman.
- Laita uuni päälle 170 C kiertoilma. Ota uunipelli ja laita saksanpähkinät leivinpaperin päälle tasaisesti. Laita uuniin 10 min, sekoita välillä.
- Hienonna rosmariini. Tee kastike liedellä kattilassa. Lisää kaikki kastikeainekset: voi, oliiviöljy, rosmariini ja hunaja. Anna voin sulaa, sekoita ja ota liedeltä.
- Ota pähkinät uunista ja lisää taikinaspatulaa hyödyntäen kastike pähkinöiden päälle ja sekoita.
- Laita pähkinät uudelleen uuniin noin 10 minuutiksi tarkkaillen etteivät pala. Väriä saa hieman tulla.
- Ota pähkinät uunista ja lisää välittömästi merisuolaa myllystä oman maun mukaan. Sekoita.
- Anna pähkinöiden jäähtyä ja purkita.