Kiire on verottanut kummasti ruoanlaittoani, mutta viikonloppuna Ison Murun metsästäessä, minä metsästin kaupasta ison kurpitsan. Selailin Gordon Ramsayn uusinta keittokirjaa Gordon Ramsayn parhaat ja kokeiluun päätyi parmesaanilla höystetty kurpitsarisotto. Risotto oli listattu kirjassa alkuruokiin, mitä hieman vierastin, joten se päätyi lisukkeeksi kanalle. Näin jälkikäteen ajateltuna ehkä naudanpihvi olisi ollut oikea ratkaisu, kana oli liian kevyt kaveri.
Parmesaanilla höystetty kurpitsarisotto
Ainekset
- oliiviöljyä
- suuri kypsä kurpitsanlohko noin 500-600 g siemenet poistettuna ja leikattuna 1 cm kuutioiksi
- 1,3 l kana- tai kasvislientä
- 300 g risottoriisiä
- merisuolaa ja mustapippuria myllystä
- muutama nokare voita
- 50 g parmesaania vastaraastettua sekä lastuja ripotteluun
- pieni kourallinen salvianlehtiä
Valmistusohje
- Kuumenna oliiviöljyä suuressa kattilassa, lisää kurpitsakuutiot ja kypsennä miedosti 5-7 minuuttia (meillä kesti lähemmän 15 minuuttia), kunnes kurpitsa on pehmennyt, sekoittaen silloin tällöin. Laita kolmannes kurpitsasta sivuun.
- Laita loput kurpitsakuutiot tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi. Lisää tarvittaessa loraus kuumaa vettä, jotta saat pyreen liikkumaan tehosekoittimessa.
- Kuumenna liemi kattilassa ja anna kiehua hiljakseen. Kuumenna hieman oliiviöljyä suuressa kasarissa ja kaada riisi kasariin. Kypsennä vähän välillä sekoittaen kunnes miltei kaikki liemi on imeytynyt ja lisäten sitten uutta. Jatkan liemen lisäämistä, kunnes jäljellä on vain jokunen kauhallinen. Testaa maistamalla, onko riisi al dente. Jos se ei ole, lisää kasariin lientä.
- Lisää kurpitsapyree ja sivuun jättämäsi kurpitsakuutiot, sekoita sekaisin ja mausta maun mukaan. Sekoita joukkoon muutama nokare voita ja raastettu parmesaani. Pidä seos lämpimänä. Kuumenna ohut kerros oliiviöljyä pienessä paistinpannussa. Paista salvianlehtiä muutaman sekunnin ajan, kunnes ne ovat rapeita. Laita ne talouspaperin päälle valumaan. Laita risotto lautaselle ja valuta päälle hieman oliiviöljyä, ripottele päälle parmesaanilastuja ja salvianlehtiä ja tarjoa.
Vinkit
Gordon Ramsayn parhaat täydentää televisiosarjaa Ramsay’s Best Restaurant, jossa esitellään
Gordonin suosikkikeittiöitä eri puolilta maailmaa: mukaan mahtuu niin italialaisia, ranskalaisia, espanjalaisia, välimerellisiä, brittiläisiä, kiinalaisia, thaimaalaisia, kaakkois-aasialaisia, intialaisia, marokkolaisia, meksikolaisia kuin Lähi-idänkin herkkuja.
Kirjassaan Gordon tarjoilee parhaat kansainväliset reseptinsä sekä valikoiman eri vuodenaikoihin sopivia ateriakokonaisuuksia. Aterioita on kaikkiaan 52, ja jokaiseen niistä kuuluu alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka.
Pidin kirjan sivuja ensin lievästi sanottuna haasteellisena. Kirja on kierreselkäinen ja sen sivut on jaettu kolmeen osaan alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka, jaottelujen jälkeen palataan taas kokonaisiin sivuihin, josta löytyy lisäkkeet ja perusasiat. Useamman selailun jälkeen jaottelu tuntui oikeastaan aika hyvältä, varsinki jos tekee koko menuuta samasta kirjasta.
Reseptit ovat jälleen Gordonmaisen hyviä, ei turhaa kikkailua. Seuraava alkuruokakokeiluni kirjasta tulee olemaan pinaatti-vuohenjuustosuflee.
2 comments
Kurpitsarisotto kuulostaa mainiolta ruualta Halloween-kekkereitä silmällä pitäen.
Ehdottomasti. Pitäisi kokeilla tuosta toisesta puolikkaasta vaikka kurpitsapiirakkaa, kun sellaistakaan ei ole koskaan tullut tehtyä. Mukavaa viikonloppua!