Kaupallinen yhteistyö

Syksyn lempeät auringonsäteet tarjoilevat viimeisiä lämpöjään ja minä roikun niissä epätoivoissani. En haluaisi luopua lämmöstä, en ulkona syömisestä, en mökkeilystä, en uimisesta – en vain halua luopua kesästä. Oikeastaan ainoa hyvä puoli syksyssä on, että sisälle voi sytyttää takkatulen ja kynttilöitä. Niin ja tietysti ruoka. Vaikka grillikausi on täysillä käynnissä, on se minulta melkein ohi. Kun pihlaja vaihtaa väriään punaiseksi, siirtyvät grilliherkut uuniin. Nyt valmistetaan lämmittäviä uuniruokia ja yritetään taklata arkea hyvällä ruoalla ja viinillä. Arjen taklausta tässä todellakin tarvitaan. Ruuhkavuodet ovat siirtyneet suoraan päähäni ja arjen sekasorto on suoraan verrannollinen pääni tilaan. Mikään ei ole enää järjestyksessä ja pöytäni täyttyy listoista, puhelimeni muistuttelee listojen lukemisesta ja aina jotakin unohtuu.
Sienestäminen eli sieniterapia (kuten minä kutsun) on minulta kielletty, koska pakastimeen ei enää mahdu. Onneksi ruoanlaitto tuntuu useimpina päivinä mukavalta. Oli se sitten arjen taklaajan arkiruokaa tai vähän parempaa viikonlopuksi. Oikeastaan on parempi, ettei lokeroi liikaa vaan tekee sitä mihin aika riittää ja mitä mieli tekee. Kaunis kattaus ja lasi viiniä tekee tavallisemmastakin ruoasta astetta parempaa.

Meidän perheen herkkua on aina ollut uunilohi. Sitä tehdään viikolla ja viikonloppuisin. Gratiinit muuttuvat ja lisukkeet vaihtuvat, mutta lohi pysyy. Tällä kertaa valmistelin syksyisen gratiinin,
johon voi laittaa metsäsieniä tai kaupan herkkusieniä. Näitä nopeita ruokia kuten uunilohi on hyvä olla ja päälle tulevan gratiinin koostumusta voi vaihdella sen mukaan, mihin on aikaa ja mitä tekee mieli tällä kertaa. Lasillinen viiniä tekee ateriasta varmasti astetta paremman.
Koska kala tehdään yleensä kovalla kiireellä. Tykkään laittaa sen suolaantumaan nesteeseen. Näin kala imee suolan tasaisesti ja aikaa tähän ei mene kuin 30 minuuttia.
Onneksi nyt saa jo perunoita, joista syntyy kunnon perunamuusi. Meidän perunamuusiin kuuluu kunnon pala voita ja punaista maitoa. Näillä aineilla muusi maistuu täyteläiseltä. Jos yritän keventää, muksut antavat palautteen välittömästi ja oikeasti en halua keventää. Muusiin kuuluu kunnolla voita.
Lohen ja herkullisen perunamuusin kanssa taklasimme arkea 50° Riesling -viinillä. Sitä on kulunut kesän aikana molemmissa muodoissa sekä laatikkona että pullona. Se on niitä monikäyttöisiä hyvänhintaisia viinejä, joka taipuu aika moneen ruokaan kalalle, kanalle ja erilaisille salaateille, mutta maistuu myös ihan sellaisenaan. Sopii myös sushin kanssa, testattu on. Olen tykännyt laatikkoviinin koosta, joka on ollut pienempi versio eli 2 litraa. Erityisen positiivista, koska sen on pitänyt mahtua myös jääkaappiin ja mökillä se ei ole mikään itsestäänselvyys. Toinen hyvä syy laatikkoon on ollut viinin käyttö ruoanlaitossa. Laatikosta on ollut kätevä kaadella risottoihin ja kastikkeisiin sopivia kaatoja. Tänä vuonna viiniä on käytetty ruoanlaitossa enemmän kuin koskaan.
Viini ei ole meillä koskaan ollut pelkästään juhlaan kuuluva asia vaan nautimme lasilliset myös arjen keskellä ruoan kanssa. Jotenkin ruokailu tuntuu aina astetta mukavammalta ja ruokakin paremmalta kun lasissa on tilkka viiniä.

Viinin nimi 50° tulee 50. leveyspiiristä, joka kulkee Rheingaun viinialueen halki. Schloss Johannisberg tunnetaan laadukkaista Riesling viineistään maailmanlaajuisesti. Samaan sarjaan kuuluu myös roséviini 50° Pinot Noir Rosé 2017 Jostakin syystä roséviinit kärsivät aikalailla Suomen vuodenajoista. Sitä ei kuitenkaan kannattaisi hylätä talven ajaksi vaan edelleenkin pitää varteenotettavana juomana vaikka lämpömittari ei enää näytäkään niin mukavia lukemia. Varsinkin pikkujoulujen aikaan puolikuivat roset puolustelevat paikkaansa monenmoisten pikkusyötävien kanssa.







Nyt siis taklaamaan arkea ja nauttimaan viikonlopusta!

Gratinoitu uunilohi ja lohen suolaus
Ainekset
Suolaus
- 9 dl kylmää vettä + ¾ dl hienoa merisuolaa
Gratiini
- 150 g tuoreita sieniä metsäsieniä tai herkkusieniä
- 40 g purjon valkoista osaa
- 80 g palvikinkkua
- 1 rkl sitruunanmehua
- 1 1/2 dl cheddarjuustoa
Valmistusohje
- Poista lohifileestä ruodot ja laita laakeaan vatiin kylmä vesi jasuola sekaisin. Laita lohi vuokaan. Anna suolautua 30 minuuttia. Nosta lohi pois ja huuhtele kylmällä vedellä, kuivaa.
- Laita lohi pellille leivinpaperin päälle nahkapuoli alaspäin.
- Laita lohi uuniin 100-asteeseen n. 25 minuutiksi. Ideaali lohen sisälämpötila on vähän yli 40 astetta, jolloin lohi on sisältä punertava. Jos haluat lohen olevan kokonaan kypsä, pidä sitä hieman pidempään uunissa.
- Valmista sillä aikaa gratiini. Siivuta sienet ja purjo. Paista ne voissa. Lisää palvikinkku ja anna seoksen jäähtyä. Lisää cheddarjuusto ja sekoita.
- Ota kala uunista ja lisää lämpö tai laita grillivastus päälle. Lisää gratiini päälle ja anna olla pieni hetki uunissa, kunnes juusto on sulanut. Nauti välittömästi.


Perunamuusi
Ainekset
- 1,5 kg jauhoisia perunoita
- 4 dl punaista maitoa
- 100 g voita
- suolaa oman maun mukaan
Valmistusohje
- Kuori perunat ja paloittele neljään osaan. Keitä perunat kypsäksi vedessä n. 25 min (älä lisää suolaa veteen).
- Lämmitä maito. Kaada vesi pois ja survo perunat perunasurvimella, lisää sekaan voikuutiot ja lämmin maito. Survo tasaiseksi. Lisää suola oman maun mukaan.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
4 comments
Lohi maistuu niin arjessa kuin juhlassakin, kiitos myös vinkeistä mitä nauttia lohen kyytipoikana!
Se on kyllä niin totta, ihana viikonloppua Heli <3
Siis lohen päällä palvikinkkua …?
Kyllä, mikä ettei? Jos palvikinkku ei maistu niin vaikka ilmakuivattua kinkkua tilalle. Surf and turf 🙂