Jännä miten paljon gucamolemaku on muuttunut aikojen alusta. Ensimmäiset on ostettu purkissa kaupasta ja niissähän ei avokadoa ollut ollenkaan. Seuraavat versiot tehtiin suhteessa 2/3 creme fraichea, 1/3 avokadoa, chiliä, limeä, valkosipulia ja suolaa. Nykyään meidän guacamolessa on avokadoa, , limeä, valkosipulia, mustapippuria ja suolaa. Creme fraiche tarjoillaan eri kulhosta. Omaani lisään vielä korianteria, mutta muille se ei maistu ihan yhtä hyvin.
Mikä onni, kun löytää lähikaupasta kypsät avokadot hintaan 6 kpl 0,99€. Kaksi pussillista ostoskärryihin ja illan menu oli selvä. Ei tacoja eikä tortilloja vaan lehtipihviä, marinoitua sipulia, guacamolea ja kasviksia.
Sopii leivälle, pihvin kanssa, meksikolaisiin tortilla ja tacoruokailuihin, lihakastikkeita kruunaamaan, hodarien väliin, salaattiin, voileipäkakkuun ja vaikka pizzan päälle. Itse asiassa ihan pian on tulossa tuunattu klassikkoruoka, jonka key ingredient tämä on. Avokadohulluus on meillä voimissaan ja onhan se niin terveellistäkin.
Aikojen kuluessa olen myös keksinyt parhaan tavan avokadon lihan “soseutukseen”. Sauvasekoittimella siitä tulee nykyään liian sileää, mutta perunasurvimella (siis sillä millä tehdään muusia) tulee aivan parasta ja varsinkin kun avokadoja on paljon.


Guacamole
Ainekset
- 8 avokadoa
- 1-2 limen mehu
- 1 iso solo valkosipuli tai 4-5 kynttä
- suolaa usempi ripaus
- mustapippuria
Valmistusohje
- Ota avokadon liha kulhoon ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi tai käytä perunasurvinta tai voit muussata haarukalla myös karkeamman version. Lisää suolaa ja maista, lisää kunnes maku sopiva. Murskaa valkosipuli puukon lappeella ja silppua pieneksi ja heitä kulhoon. Lisää limenmehu, jotta avokado ei tummu. Sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Laita kylmään hetkeksi, jotta maut ehtivät tasaantumaan. Jos et malta, niin syö juuri sellaisenaan. Kyllä ne maut suussakin tasaantuvat.
- Tästä riittää moneksi päiväksi, jos syöjiä on kaksi. Joten voi huoletta puolittaa annoksen, jos et ole löytänyt avokadojen tarjoushyllyä.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
9 comments
Guacamole on ihanaa – aikas samalla reseptillä mennään täälläkin! Tykkään guacamolesta erityisesti ruisleivän päällä, on minusta ihana yhdistelmä.
Miten ihmeessä siihen tulikin ennen laitettua creme fraichea? Ruisleivän kanssa varmasti aivan parasta ja siihen vielä kylmäsavulohta <3
Itsetehty guacamole on niin hyvää, sitä vois syödä ihan minkä kanssa vaan!
Olet aivan oikeassa, se on täydellistä ja tein nyt niin ison satsin, että sitä syödään minkä kanssa vain 😉
Allekirjoitan joka sanan! Itselle maistuisi korianteriversiokin. 🙂
Korianteri on entinen inhokkini, nykyinen rakkauteni. Valitettavasti kaikki perheessä eivät ole samaa mieltä 🙂
Tässä oli tiivistettynä oma avocadohistoriani 🙂 Meillä mukaan menee välillä myös hiukan punasipua ja hienoksi pilkottuja tomaatteja. Näin sitä tarjoillaan Wahaca-ketjun ravintoloissa. Wahacaa kannattaa testata, kun tälle saarelle sattuu. Perustajan nimi onkin varmaan sinulle tuttu. Ainakin täällä hän on oikea julkkiskokki. Ruoka ravintoloissa on todella hyvää ja ei maksa paljoa.
Anna Lontoosta
Minun tarvii hävetäkseni tunnustaa, että en ole koskaan käynyt Lontoossa – tiedän… Myöskään Wahaca-ketju ei soitellut kelloja, mutta kävin jo tutkimassa kaiken siitä. Kunpa tuollainen rantautuisi tänne minunkin kotikaupunkiini. Siihen saakka pitää äheltää kotona näiden kanssa. Meilläkin quacamole löytää usein erilaisia muotoja,vähän riippuen minkä kanssa sitä tarjoillaan. Punasipuli ja tomaatti seassa on aina erittäin hyvä vaihtoehto 🙂
Terkkuja sinne ihanaan Lontooseen!
Mun reseptiin kuuluu myös kourallinen kirsikkatomaatteja silpuksi hakattuna. Raaka sipuli antaa kitkerää makua, joten se jää multa pois. Valkosipulin kanssa kannattaa olla hyvin varovainen, hallitsee helposti kokonaisuutta.