Kaivoin tänään Sara La Fountainin Healthy Kitchen – Hyvää oloa keittiöstä -kirjan esiin. Nyt kirjasta ekan reseptin kokanneena on pakko todeta, että eikö ole huutava vääryys, että Sara on kuvankaunis ja hoikka. Elättelin toivoa, että edes resepti olisi ollut huono – ei se ollut. Kaiken lisäksi hän siis osaa myös kokata. No, sen tiesin kyllä etukäteen, mutta on se silti niin väärin! Kirjakin on kaunis, mutta onneksi sentään paksu.
Tammikuu lienee juuri oikea aika alkaa testailemaan tätä. Kirja on jaoteltu kuukausien mukaan ja joka kuukaudesta löytyy osiot healthy bar, reseptit ja beauty eli smoothiet ja mehut, ruoka ja luonnonkosmetiikka. Kirja on rennon kaunis ja taitto erittäin onnistunut. Sara on kuvannut kirjan kuvat.
Kotiin kannattaa hommata mehulinko ja nappailla vitamiinit nestemäisestä ravinnosta. Esimerkkinä vihersmoothieen sopii hyvin inkivääri, viherlehdet ja puhdistava selleri. Ananas raikastaa ja laittaa aineenvaihdunnan käyntiin. Heitä mukaan yrttejä ja persiljaa, kurkku nesteyttää ja puhdistaa. Näistä tulee paljon virkeämmäksi ja tulee hyvä olo! Sara hehkuttaa.
Terveellisen ruokavalion ei tarvitse olla vakavaa, päinvastoin. Haluan tällä teoksella kannustaa valitsemaan luomua aina kun se on mahdollista, ja hyödyntämään lähiruokaa, poimimaan itse marjat ja sienet sekä suosimaan pientuottajien valikoimia.
Edellisestä lainauksesta pieni kritiikki kirjalle. Smoothieresepteissä käytetään paljon mm. eksoottisia hedelmiä, gojimarjoja, lucuma- ja macajauhetta. Minulla ei ole mitään niitä vastaan ja käytän niitä itsekin, sopivat erinomaisesti juomiin, mutta eivät taida sopia mihinkään noista edellisistä kategorioista.
Otin testiin Sara´s koftan, johon tein yhden muutokset, korvasin bulgurin quinoalla. Näin resepti muuttui viljattomaksi.
Erinomaista arkiruokaa. Koko annos valmistui kauppakassista lautaselle 40 minuutissa. Tahini ei ole ollut meille mikään jokapäiväinen tuttavuus, mutta tämän jälkeen varmasti useammin käytössä. Kvinoareseptin voisi tuplata, jos tätä haluaa lämmitellä vielä seuraava päivänä. Kokonaisuus oli maukas. Kirja on täynnä hyvänoloisia ja hyvää oloa tekeviä reseptejä. Tykkään!
Tässä kuvat minun versiostani ja Saran versiosta.
Sara La Fountainin Koftapyörykät
Ainekset
Koftapyörykät
- 400 g naudanpaistijauhelihaa
- 400 g lampaanjauhelihaa
- 1 sipuli silputtuna
- 3 tl valkosipulia hienonnettuna
- 1 dl pinjansiemeniä paahdettuna ja karheaksi rouhittuna
- 1/2 dl punaista chiliä silputtuna
- 1,5 tl kanelia
- 1 tl maustepippuria
- 1/2 tl muskottipähkinää
- 1/2 tl kuminaa
- 2 tl himalajansuolaa
- oliiviöljyä
Bulguri (Korvasin luomu quinoalla)
- 2 dl bulguria keitettynä tai quinoaa (gluteeniton vaihtoehto)keitettynä
- 2 tomaattia kuutioituna
- 1/2 dl tuoretta minttua silputtuna
- 1/2 dl tuoretta persiljaa silputtuna
- 1/2 kurkku kuutioina
- 2 rkl sitruunamehua
- himalajansuolaa
- mustapippuria
Tahinikastike
- 2 rkl tahinitahnaa
- 4 rkl turkkilaista jogurttia
- 3 rkl sitruunamehua
- 2 tl hunajaa
- himalajansuolaa
- pippuria
Koristeeksi
- Mintunlehtiä
Valmistusohje
- Tee ensin lihapyörykät. Sekoita kaikki aineet isossa kulhossa. Mausta suolalla. Muotoile massasta noin 12 pitkulaisen mallista koftaa ja ruskista niitä pannulla tilkassa öljyä, että ne saavat kauniin ruskean värin joka puolelle. Jatka pyöryköiden kypsentämistä 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.
- Sillä välin, kun koftat ovat uunissa, tee bulguriseos. Sekoita isossa kulhossa keitetty bulguri ja muut ainekset.
- Tee myös tahinikastike. Sekoita kaikki ainekset kulhossa hyvin sekaisin.
- Kokoa annos. Laita lautaselle bulguria/quinoaa ja asettele päälle koftapyöryköitä. Kaada annokset päälle tahinikastiketta. Koristele mintunlehdillä.
——–
Tämä smoothie menee kokeiluun aamulla
Raw Warrior Smoothie
Ainekset
- 1 omena
- 50 g ananasta
- 1/2 nippua persiljaa
- 1 nippu basilikaa
- 3 sellerinvartta
- 2/3 kurkkua
- 1 vihreä paprika
- 100 g parsakaalia
- 2 cm pala inkivääriä
Valmistusohje
- Kuori ja pilko hedelmät. Laita kaikki ainekset mehulinkoon. Nauti mehu jäiden kanssa.