Olen aina rakastanut kalaa, mutta pitänyt perinteisiä kalakeittoa vähän pliisun makuisina. Toista on bouillabaisse, ranskan lahja vaalean kalan ystäville. Siitä ei makuja puutu. Bouillabaissesta löytyy lukematon määrä erilaisia reseptejä ja oikeita tapoja tehdä tämä täydellinen makuelämys eli kokeiluni tulevat jatkumaan.
Tunnustan, tein elämäni ensimmäisen bouillabaissen vasta nyt. Olen syönyt sitä lukemattomia kertoja, mutta jotenkin sen tekeminen on aina jäänyt. Eilisen jälkeen tiedän, että tätä tullaan tekemään hyvin usein. Mieheni totesi keiton olleen paras kalakeitto ikinä. Seuraavaksi kokeilen jonkun ranskalaisen keittokirjan version. Tämä versio on Henri Alénin Vuoden keittokirjasta, jossa on muutenkin aivan loistavaa reseptiikkaa. Henrin mukaan keitto on tuunattu suomalaiseen makuun sopivaksi.
Koska tällä hetkellä kaupoista ei löytynyt tuoreita simpukoita, ostin pakasteena ja sitä helpommaksi ei oikein voi mennä, kunhan muistaa poistaa keitosta ei auenneet simpukat. Pakastesimpukat kipataan jäisenä keittoon 5 minuutiksi. Sama homma myös jättiravunpyrstöille.
Jos käytät tuoreita simpukoita, tästä linkistä löydät ohjeet niiden käsittelyyn blogistani. Näillä ohjeilla selätin aikoinaan simpukankäsittelykammoni. En myöskään keitellyt kalalientä perkeistä vaan ostin kaupasta litran purkin valmista Puljonki kalalientä.




Bouillabaisse
Ainekset
- 2 sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 oksa varsiselleri
- 1 fenkoli
- 2 kuorittua porkkanaa
- n. 250 g purjo
- 1 dl oliiviöljyä
- 2 tl fenkolinsiemeniä
- 0,5 g sahramia
- 3 dl valkoviiniä
- 3 rkl tomaattipyreetä
- 1 l kalalientä Ainakin Puljonki tekee kalalientä, löytyy litran purkissa
- 300-500 g vaalea kalaa kuten kuhaa tai ahventa (meillä siikaa ja ahventa)
- 400 g pestyjä sinisimpukoita meillä Pirkka 450g pakastesimpukoita eli koko paketti
- 100 g jättikatkaravunpyrstöjä
- 1 ruukku basilikaa
- 1 appelsiini mielellään luomua
- suolaa ja mustapippuria
- tilkka anisviinaa mausteeksi
Valmistusohje
- Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuutioi varsisellerit, fenkoli ja porkkanat. Kuullota ainekset oliiviöljyssä ja lisää mausteet. Lisää valkoviini ja kiehauta seos.
- Lisää tomaattipyree ja kalaliemi ja hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Lisää lopuksi mukaan kalat, pestyt sinisimpukat (jos tuoreet simpukat eivät sulkeudu pestessä, heitä ne pois, pakasteita ei tarvinnut pestä) ravunpyrstöt ja hiennonnettu basilika. Keitä 5 minuuttia.
- Mausta keitto lopuksi raastetulla appelsiininkuorella, suolalla ja mustapippurilla. Jos appelsiini ei ole luomua tai vaikka olisikin, pese kuori lämpimällä vedellä ennen raastamista.
- Halutessasi lisää mukaan tujaus anisviinaa.
- Tarjoile keitto rouillen (resepti seuraavana) ja paahdetun leivän kanssa.


Rouille
Ainekset
- 2 viipaletta vaaleaa leipää gluteeniton tai tavallinen
- 1 dl kylmää bouillabaisselientä
- 1 kananmunankeltuainen
- 2 tl Dijon-sinappia
- 2 kuorittua valkosipulinkynttä
- 2 dl mietoa oliiviöljyä Borges extra mild on hyvä öljy tähän
Valmistusohje
- Poista leivästä kuori ja paloittele leipä syvään astiaan. Lisää keittoa, keltuainen, sinappi ja valkosipulit. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää mukaan öljy ohuena nauhana koko ajan soseuttaen.
- Mausta rouille lopuksi sitruunamehulla, tabascolla ja suolalla.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening …
3 comments
Oot niin monta kertaa hehkuttanut tätä boullaisea, jotta perjantaina on sitä munkin keiteltävä ja upealtahan tuo resepti kuullostaa.
Vesi valuu jo kieleltä kun luin reseptin ja katselin sun kuvia,
Mukavaa pikku lauantaita sinulle <3.
Mahtavaa, anna palaa Sari ja kerro sitten tykkäsitkö yhtä paljon kuin minä.
Ihanaa pikkulauantaita myös sinne!
Hei
Monellekko hengelle on resepti?