Muistatte varmaan, että olen tituleerannut Tomi Björckin ruokajumalakseni, Iso Muru on heti kakkosena. Asiaan tietysti vaikuttaa, että rakastan aasialaista makumaailmaa. Olen nauttinut Farangin, Gaijinin ja Boulevard Socialin ruoasta sanoinkuvaamattoman paljon, joten siinä on meriittiä kerrakseen.
Pöydälle avautui Björck – Huippukokin kotiruokaa. Kirjassa on 79 reseptiä maailman eri kolkista, klassikoita ja eksoottisempaa. Enemmän kuitenkin niitä hieman eksoottisempia, mikä sopii minulle loistavasti. Reseptit on pidetty simppeleinä, mutta niissä on uutta twistiä. Kirjasta löytyy myös Farangin suosituin annos “karamellisoitua possua” kotikokeille sovitettuna. Kirja on tyylikäs ja kuvat tasokkaita, josta kiitos Ulla-Maija Lähteenmäelle. Vakuuttava esitys, sanon minä ja kokeilen lisää reseptejä. Hra Björck säilyttää edelleenkin tittelinsä.
Olin ottanut sulamaan hirven ulkofileen, joten päädyin kokeilemaan reseptiä perinteisemmältä puolelta.
Resepti onnistui hyvin. Risoton kuullotusvaiheessa öljyä voisi olla enemmän. Filettä ei maustettu mitenkään uuniin laitettaessa, enkä ollut aivan innoissani asiasta, mutta crusti riitti maustamaan fileen. Noudatin jopa ohjetta niin pitkälle, että ostin elämäni ensimmäisen valmis punaviinikastikkeen. Jos ruoalla on kiire, niin why not. Varsinkin kun kysymyksessä on näin pieni määrä kastiketta. Näitä valmiskastikkeita taitaa olla myös aika monenmoista laatua.
Hyvää sunnuntairuokaa ja lapset tykkäsivät myös.
Hirven ulkofile ja punaviinirisottoa (kirjassa poron ulkofile)
Ainekset
- 500 g hirven ulkofilettä
Punaviinirisotto
- 2 salottisipuli
- 2 rkl oliiviöljyä
- 3 dl risottoriisiä Arborio
- 6 dl kana- tai kasvislientä
- 2 dl punaviiniä
- 2 rkl voita
- 2 dl raastettua parmesanjuustoa
- suolaa
- mustapippuria
Crusti
- 2 palaa kuivaa leipää
- 1 puntti salviaa
- puolikkaan sitruunan kuori
- merisuolaa
- Rosmariinikastike
- 1 dl valmista punaviinikastiketta
- muutama oksa rosmariinia
- 1 rkl voita
Valmistusohje
Punaviinirisotto
- Kuullota pieneksi leikatut sipulit öljyssä. Kaada joukkoon riisi. Kuullota sekoittaen muutaman minuutin ajan. Lisää vuorotellen noin desin verran viiniä ja lientä. Anna imeytyä ennen kuin lisäät seuraavan annoksen. Jatka, kunnes kaikki liemitarpeet on käytetty. Sekoittele koko ajan pohjia myöten. Risotto on kypsää noin vartin kuluttua. Siirrä sitten kattila sivuun. Lisää raastettu parmesanjuusto, voi, suola ja pippuri.
Valmista hirvi/poro
- Pane uuni kuumenemaan 150 asteeseen
- Paista liha kuumalla pannulla kauniin väriseksi
- Kypsennä poronliha uunissa n. 5-6 minuutin ajan (hirvi oli uunissa mittarin kanssa, kunnes lämpötila oli 53-astetta) Kääri kypsä liha folioon. Anna vetäytyä 10 minuuttia.
Valmista crusti
- Lisää crustin ainekset kulhoon ja hienonna ne sauvasekoittimella. Ripottele crusti vetäytyneen poron/hirven päälle ennen tarjoilua.
Valmista rosmariinikastike
- Tuunaa valmis kastike keittämällä ainekset kattilassa viiden minuutin ajan. Siivilöi. Tarjoile lihan ja risoton kanssa.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
2 comments
Wautsi kun on hyvännäköistä hirveä.
Ja hirveän hyvää 🙂