Olen aina pitänyt graavin- ja kylmäsavulohen kanssa tarjottavasta hovimestarinkastikkeesta ja ilokseni bongasin tämän helpon ja hyvän sinappikastike reseptin juuri parahiksi ennen joulua. Resepti oli Leif Mannerströmin Perinteistä Joulupöytään -kirjasta, josta tein monta hyvää ruokaa joulupöytään.
Tästä samasta hovimestarinkastikkeesta on nautittu myös monena juhannuksena ja se onkin vakiintunut pöytäämme. Uskokaa pois, tämä nostaa kalan aivan uudelle tasolle. Älkää välittäkö karmeasta kastikekuvasta, se on jäänne vuodelta 2011 ja pitää uusia pian.
Muita hyviä kastikkeita:
– Upea punaviinikastike helposti
– Ranskalainen salaattikastike
– Anthony Bourdainin beurre blanc eli taivaallinen voikastike
Hovimestarinkastike
Ainekset
- 2 rkl tavallista sinappia
- 1 rkl tummaa ranskalaista sinappia
- 3 rkl sokeria
- 1/2 sitruunan mehu
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 1 rkl soijakastiketta
- muutama tippa Worcestershire-kastiketta
- 1 1/2 dl rypsiöljyä
- 1 rkl vettä
- 1 nippu tilliä
- suolaa ja pippuria
Valmistusohje
- Sekoita kaikki ainekset keskenään tilliä ja öljyä lukuunottamatta, lisää öljyä pikku hiljaa koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnes sokeri on liuennut. Jos kastikkeesta tulee liian sakeaa, lisää vähän vettä. Hienonna tilli ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Anna kastikkeen maustua muutaman tunnin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla ennen tarjoilua. Nauti kylmäsavulohen tai graavin kalan kanssa.
3 comments
Tyhmänä tunnustan, etten ole koskaan nähnyt tai kuullut tarjottavan kastikkeita graavilohen kanssa. Mutta tämä näyttää hyvältä! Täytyy laittaa muistiin ensi joulun varalle.
Hei Anna, kastike taitaa olla paikallaan kun syödään graavia perunan kanssa pelkästään, silloin tuo kastike on parhaimmillaan. Juhannusta ja uusia perunoita odotellessa 🙂
hovimestarinkastiketta voit myös käyttää leivänpäällä tai äyriäisten kastikkeena. http://lautasella.blogspot.com/2010/05/hovimestari-kastike.html