Isänpäivänä meille kokoontui 9 henkeä pöydän ääreen juhlimaan isiä. Ihanaa saada iso porukka saman pöydän ympärille. Tänä vuonna ruoka tehtiin rennolla kädellä (lue: kiireellä). Istuin vuoroin tietokoneen vierellä tekemässä töitä ja seuraavaksi juoksin keittiöön tekemään ruokaa. Muutaman viikon kuluttua tämä työtilanne rauhoittuu ja ehdin taas kirjoittamaan enemmän. Postauksia on jonossa päässäni, mutta ei valitettavasti vielä ruudulla.
Isänpäivän aamu alkoi meillä normaalin kaavan mukaisesti. Makuuhuoneen ovi kiinni ja lasten kanssa keittiöön. Pikku Murut koristelivat kakun, tekivät lohiherkkusalaatin ja minä lastasin muita herkkuja pöytään. Kynttilät palamaan ja sitten herättämään Iso Muru. Iso Muru näytti tyytyväiseltä valtavan makeaan kinuskikakkuunsa.
Iltapäivällä viimeistelin edellisenä päivänä jäisenä uuniin laitetun routapaistin, joka oli viettänyt yön ypöyksin terassilla upotettuna marinadiin isossa kattilassa. Keittelin perunat, tein sienikastikkeen, höyrytin porkkanoita ja kaivoin kaapista karpalohillon.
Peruna-sienimuusi
Soseutin kuoritut perunat, lisäsin kerma-maitoseosta ja reilusti voita. Paistelin voissa pakasteesta otetuista suppiksista nesteen pois. Lisäksi silppusin joukkoon basilikaa ja raastoin vielä reilusti parmesania. Ja kun kerran rennolla kädellä tehtiin, niin mitään määriä ei ole ylhäällä.
Rakuunaporkkanat
Höyrytin porkkanoita n. 10 min. Laitoin ne pannulle paistumaan voin kanssa ja lisäsin joukkoon reilusti kuivattua rakuunaa ja lopuksi hieman sormisuolaa.
Sienikastike
Sienikastike oli perinteinen, sipuli paistetiin voissa pannulla, lisättiin sienet ja reilusti kuohukermaa. Ripaus sormisuolaa ja kuivattua rakuunaa. Suurustuksen teen maizenalla kylmään kermaan.
Routa- eli jääpaisti tehtiin hirvestä. Tätä on blogissani kokattu aiemminkin ja tullaan myös tekemään jatkossa usein. Tällä kertaa paisti oli reilusti yli 2 kg, mutta liemi riitti siihenkin hyvin.
Jääpaisti hirvestä
noin 2,5 kg hirven kulmapaistia
Liemi:
3 1/2 l vettä
1 dl karkeaa suolaa
3 rkl etikkaa
2 rkl sokeria
1 rkl katajanmarjoja
1 rkl kokonaisia valkopippureita
1 rkl kokonaisia mustapippureita
4 laakerinlehteä
1 rosmariininoksa
6 valkosipulinkynttä
Nosta jäinen paisti uunin kestävälle vadille tai vuokaan. Kypsennä paistia 100-asteisessa uunissa 6-7 tuntia. Pannulle ei tarvitse laittaa mitään nestettä.
Tarkista paistin sisälämpötila, kun oletat sen olevan kypsä. Parhaimmillaan paisti on hieman punertavana, jolloin sisälämpötila on noin 62 astetta.
Kiehauta liemi tilavassa kattilassa. Upota paisti heti uunissa tultuaan kuumaan liemeen. Nosta kansi päälle ja siirrä liha viileään. Anna paistin maustua liemessä yli yön. Isompi paisti saa maustua liemessä jopa pari vuorokautta.
Nosta paisti hyvissä ajoin pois liemestä ennen leikkaamista. Viipaloi paisti ohuiksi lastuiksi ja kiepauta ne löyhästi kääröiksi. Tarjoile karpalohillon ja sienikastikkeen kanssa.
Jälkkäriksi nautittiin aamulla aloitettua kinuskikakkua
Kinuskikakku
6 munan kakkupohja jaettuna kolmeen osaan
Kinuskitäyte:
4 dl kuohukermaa
4 dl fariinisokeria
———————
5 dl kermaa
Sekoita kerma (4dl) ja fariinisokeri kattilassa ja anna kiehua muutama minuutti. Anna kinuskin jäähtyä ja laita yöksi jääkaappiin. Kun seos on täysin kylmä vaahdota kinuski.
Vaahdota kerma (5 dl) eri astiassa tiukaksi vaahdoksi ja lisää kinuskiseoksen joukkoon.
Kostutin kakun omenamehulla. Pikku Murut lisäilivät kahteen kerrokseen banaania ja kinuskivaahtoa. Päälle vielä vaahtoa ja hieman pursotuksia ja sitten mieleiset koristeet. Tällä kertaa Susu-pussi tyhjeni kakun päälle. Makeaa, mutta kaikki Muruni rakastavat makeaa.