Jääpaisti pelastaa kun liha on unohtunut pakastimeen ja ruokaa pitäisi tehdä. Jääpaisti siis aloitetaan nimensä veroisesti jäisestä lihasta.
Tässä aiemmin lupaamani isänpäivän menu resepteinä. Vaikka sisupastilleista tehty siirappi kuullostaakin lievästi sanottuna epäilyttävältä, niin suosittelen kokeilemaan. Sopii loistavasti liharuokien kanssa.
Jääpaisti hirvestä
Ainekset
- n. 1.5 kg hirven ulkopaistia
Liemi:
- 3 1/2 l vettä
- 1 dl karkeaa suolaa
- 3 rkl etikkaa
- 2 rkl sokeria
- 1 rkl katajanmarjoja
- 1 rkl valkopippureita kokonaisia
- 1 rkl mustapippureita kokonaisia
- 4 laakerinlehteä
- 1-2 rosmariininoksaa
- 4-5 valkosipulinkynttä
Valmistusohje
- Nosta jäinen paisti uunin kestävälle vadille tai vuokaan. Kypsennä paistia 100-asteisessa uunissa 6-7 tuntia. Pannulle ei tarvitse laittaa mitään nestettä.
- Tarkista paistin sisälämpötila, kun oletat sen olevan kypsä. Parhaimmillaan paisti on hieman punertavana, jolloin sisälämpötila on noin 62 astetta.
- Kiehauta liemi tilavassa kattilassa. Upota paisti heti uunissa tultuaan kuumaan liemeen. Nosta kansi päälle ja siirrä liha viileään. Anna paistin maustua liemessä yli yön. Isompi paisti saa maustua liemessä jopa pari vuorokautta.
- Nosta paisti hyvissä ajoin pois liemestä ennen leikkaamista. Viipaloi paisti ohuiksi lastuiksi ja kiepauta ne löyhästi kääröiksi.
(Resepti: Maku-lehti)
Sisukas siirappi
Sisu siirappi on tarkoitettu erityisesti jääpaistin päälle, mutta käy toki muillekin liharuoille
Ainekset
- 2 dl mustaherukkamehua tai mustaherukkaviiniä
- 1 aski/36g Sisu-pastilleja (xylitol)
- 3 rkl siirappia
- rosmariinioksa
- ripaus suolaa
Valmistusohje
- Mittaa mustaherukkamehu (tai viini) kattilaan. Lisää joukkoon siirappi ja rosmariini.
- Kuumenna vähitellen, kunnes pastillit ovat liuonneet ja seos on muuttunut siirappimaiseksi.
- Mausta ripauksella suolaa ja tarkista maku. Tarjoa jääpaistin kanssa. (Jos käytät mehua viinin sijasta lisää pieni tilkka sitruunamehua siirappiin)
Vinkit
(Resepti: Maku-lehti)
Suppilovahverokastike
Ainekset
- 2 dl pakastettuja suppilovahveroita
- 3 rkl voita
- 3 pientä sipulia kuorittuna ja hienonnettuna
- 2 dl lihalientä 1 kpl Knorr beef fond “du chef”
- 1/2 tl mustapippuria rouhittuna
- ripaus sokeria
- 2,5 dl kermaa
- tilkka soijakastiketta
- Suurus:
- 1,5 dl kylmää kermaa
- 2 rkl maizenaa
Valmistusohje
- Sulata sienet. Kuullota hienonnetut sipulit voissa. Lisää sulatetut sienet. Lisää lihaliemi ja anna hautua 5 minuuttia. Suurusta kastike, sekoita maizena kerman joukkoon ja valuta kastikeeseen koko ajan sekoittaen (suurustin kastikkeen muutamassa erässä, joten nyt täsmälliset määrät ovat hieman kateissa, lisää tarvittaessa maizenaseosta). Mausta seos mustapippurilla ja sokerilla. Kaada joukkoon loppu kerma ja anna hautua vielä 5 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai soijakastiketta.
- Jos kastikkeen ei tarvitse olla gluteeniton, voit suurustaa myös vehnäjauhoilla. Lisää jauhot sipulien päälle kuullotuksen jälkeen ja sen jälkeen lihaliemi koko ajan sekoittaen.
Peruna- ja porkkanalantit
Ainekset
- 600 g Perunoita
- 400 g Porkkanoita
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1-2 rkl juoksevaa hunajaa
- 1 tl sormisuolaa esim. Maldon
- 1/4 tl mustapippurirouhetta
- 1 dl tuoretta timjamia silputtuna
Valmistusohje
- Pese perunat ja kuori porkkanat. Leikkaa kaikki ohuiksi viipaleiksi ja levitä leivinpaperin päälle uunipannulle tasaiseksi kerrokseksi. Pirskottele päälle öljyä ja hunajaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Paahda kasviksia 225-asteessa noin 25 minuuttia. Kääntele yrttisilppu juuresten joukkoon ja tarjoa heti.
2 comments
Kiitos hyvästä ohjeesta, paistista tuli tosi
maukasta.
Mukava kuulla! Tämä on älyttömän hyvä resepti, erityisesti vielä silloin kun on unohtanut ottaa sulamaan lihan ja vieraat ovat tulossa seuraavana päivänä.