Jääkaappi on pullollaan herkkuja, mutta tiedättekö mikä on kamalinta vanhenemisessa? Kun ei jaksa enää syödä kuten ennen ja silti paino nousee, huutava vääryys. So much food and so little time.
Joulupöytä oli tänä vuonna entistäkin enemmän kalavoittoinen. Jos pitäisi päättää mitä ottaisin joulupöydästä mukaan autiolle saarelle, se olisi helppo homma. Ilman mitään ravintoarvojen miettimistä, täyttäisin korini siian- ja muikunmädillä sekä samppanjalla. On se niin hyvää!
Ennen joulua käväisin brunssilla Pastiksessa, jossa maistoin ekan kerran Sir Lintsin pâtéeta. Siitä se ajatus sitten lähti. Aikalailla eri aineilla patee syntyi, mutta perusperiaatteet kuitenkin samat. Muuten pâtéesta tuli hyvää, ei ehkä alkuperäisen veroista, mutta hyvää.

Patee ja punasipulihilloke
Ainekset
- 4 cl konjakkia
- 4 cl portviiniä
- 6 cl punaviiniä
- 2 laakerinlehteä
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 50 g suppilovahveroita pakastettuja
- 90 g vasanmaksaa
- 600 g vasan jauhelihaa
- 150 g jauhettua silavaa
- 2 tl patee mausteseosta
- 1 rkl viherpippuria
- suolaa
- mustapippuria
- timjaminlehteä
- 2 kananmunaa
- 2 rkl jauhoja
- 1 pkt pekonia 200g
Pateemausteseos
(tästä määrästä tulee mausteseos 10 vuoden pateisiin, joten sopii pienentää määriä)
- 3 rkl mustapippureita
- 3 rkl valkopippureita
- 1,5 rkl maustepippureita
- 1 rkl neilikoita
- 1 rkl makeaa paprikajauhetta
- 1 rkl chilijauhetta
- 1 rkl muskottipähkinää
- 1 rkl kuivattua meiramia
- 1 rkl kuivattua rakuunaa
- 1 rkl kuivattua basilikaa
- 1 rkl kuivattua timjamia
- 0,5 rkl sinapinsiemeniä
Punasipulihilloke
- 1 kg punasipuleita
- 1/2 kg hillosokeria
- 2,5 dl punaviiniä
- 3/4 dl punaviinietikkaa
- 1 kanelitanko
- 2 tähtianista
- 1 laakerinlehti
- pieni pala chiliä
Valmistusohje
- Keitä alkoholeja laakerilehtien kanssa kasaan, kunnes nesteestä on jäljellä noin puolet, jäähdytä.
- Hienonna sipuli ja valkosipuli, pilko isoimmat sienet. Ruskista sipulit ja sienet pannulla. Huuhtele ja pilko maksa.
- Sekoita sieni-sipuliseos ja nesteet lihojen, silavan ja maksan kanssa. Mausta massa ja muista suola. Lopuksi sekoita massaan kananmunat ja jauhot. Tarkista maku.
- Vuoraa pateeuoka pekonisiivuilla ja täytä vuoka tiiviisti massalla. Kypsennä patee 100-asteisessa uunissa vesihauteessa tunnista puoleentoista, kunnes sisälämpötila 60-65 astetta. Jäähdytä pateeta jääkaapissa yön yli.
Patee mausteseos
- Sekoita kaikki mausteet hienoksi tehosekoittimessa.
Punasipulihilloke
- Leikkaa punasipuli suikaleiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä niitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Anna hillokkeen maustua kylmässä noin kolme vuorokautta ennen tarjoilua.
2 comments
Onhan se joulu aika ihanaa ruokajuhlaa, mutta kasvislaatikoista huolimatta pyhien jälkeen tekee mieli aivan toisenlaista ruokaa ja mahdollisimman kevyttä apetta. Muutamat herkut menkööt vielä vuoden vaihteen piikkiin, pöytä on varattuna raumalaisesta goto-ravintolasta… 🙂
Minulle iskee joulun jälkeen mausteisen ja valkosipulisen ruoan kaipuu. Vaikka ei "hirveästi" ole herkuteltu, on oltu niin paljon sisällä, että alkaa ahistus iskemään 🙂 Onneksi aurinkokin on hieman pilkahtanut.
Ihanaa uutta vuotta ja pitääpä käydä kurkkaamassa uuden vuoden jälkeen mitä pidit Gotosta!