Jääkaappiin oli jäänyt joulun jälkeen iso kassillinen punajuuria, joten jotakin niistä piti alkaa tekemään. Niiden lisäksi löysin erinomaisia juustonkannikoita ja smetanaa. Kermaa etsin, mutten löytänyt ja kauppaan en viitsinyt lähteä, joten näillä mentiin. Quinoapaketti putosi syliin, kun avasin kaapin, joten sitä oli myös käytettävä. Punajuurilaatikkoa siitä tuli ja oikeasti ehkä elämäni parasta sellaista.
Jääkaapista olisi löytynyt myös sinihomejuustoa, mutta jätin sen tarkoituksella pois ja kokeilin erittäin voimakkaalla Valion hienoin Mustaleima-juustolla ja toisella voimakkaalla kannikalla (jonka nimeä en muista). Juustopaloja tuli suhteellisen runsaasti ollakseen kannikkoista, mutta kannatti.


Punajuurilaatikko
Ainekset
- 1 dl kvinoaa raakamitta
- 2 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 5 keskikokoista punajuurta raakana hienoksi raastettuna
- öljyä
- 1 punasipuli silputtuna
- 3 dl smetanaa
- suolaa
- pippuria
- 1,5 dl voimakasta juustoa raastettuna
Valmistusohje
- Huuhtele kvinoa ja laita vesi kiehumaan. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan.
- Kuori ja raasta punajuuret. Kuullota sipulit pannulla ja lisää punajuuriraaste hetkeksi mukaan.
- Voitele vuoka. Sekoita quinoa-punajuuriseos ja mausta (varo suolaa, koska juusto on voimakasta). Laita seos vuokaan, upota juustoraaste seokseen ja lisää smetana kuoreksi päälle. Laita uuniin 200-asteeseen n. 1 tunti.
2 comments
Punajuuri on hyvää ja terveellistä. Eikös sillä ole ennen hoidettu jopa flunssaa?
Totta puhut, enpä ole aikaisemmin ajatellut sen parantavia vaikutuksia. Pitääpä kaivaa kotona Punajuuri-kirja esiin, siinä oli paljon hyviä reseptejä. 🙂
Googlasin tämän puutarha.net´tin sivuilta:
Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan.
Myös punajuuren kuitu on nykyihmiselle arvokasta. Punajuuren versot ja kesällä nuoret naatit ovat syötäviä. Energiaa punajuuresta saa saman verran kuin porkkanasta. Alle yksivuotiaille lapsille punajuurta ei suositella, koska punajuuri kerää maaperästä helposti nitraatteja.
Entisaikaan punajuuren naatteja käytettiin pinaatin tavoin. Itse juuri varattiin lääkinnällisiin tarkoituksiin, kuten hammas- ja päänsäryn hoitoon. Punajuurella on hoidettu myös flunssaa, ihottumia ja hermostohäiriöitä. Punaisen väriaineen uskotaan edelleen vaikuttavan mielialaa kohentavasti ja punajuuren tryptofaanin antavan hyvää oloa.