Syksy – täydellinen tekosyy siirtyä paksuihin patoihin, lämmittäviin keittoihin ja tuhdimpiin punaviineihin. Hakea puukoppa olohuoneeseen ja laittaa villasukat sohvanurkkaan, jos vaikka vilu yllättää, niin apu on lähellä. Luojalle kiitos mäyriksestä, joka on yhtä viluinen kuin emäntänsä ja se nukkuu aina kyljessä kiinni. Tällä kertaa pataa tehtiin espanjalaiseen tyyliin valkoisista pavuista eli Kantabrian pataa. Syysruoka on minun mielestäni jotakin joka lämmittää ihanasti, täyttää kunnolla ja ainoastaan ja vain paranee uudelleenlämmityksestä.
Kantabrian pata on pehmeää ja täyttävää. Täyteläiset ja mausteiset maut sopivat täydellisesti punaviinin kanssa. Pataan voi vapaasti muutella kasviksia ja varsinkin niiden suhdetta.
Tutustu myös blogin muihin syysruokiin, kuten
Paimenen paistos
Sikke Sumarin kaalilaatikko
Meksikolainen yhdellä pannulla
Kantabrian pata – Cocido montanés
Ainekset
- 2 pkt valkoisia papuja tarjoiluvalmiita / á 285g
- 3 rkl oliiviöljyä
- n. 1 kg porsaan kassleria kuutioitua
- 170 g pekonia silputtua
- 2 kpl sipulia silputtua
- 8 dl lihalientä
- n. 2 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 600 g valkokaali suikaloitu
- 4 perunaa kuutoituna
- 5 kpl porkkanaa kuutioina
- 4 kpl valkosipulinkynttä paloina
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl savustettua paprikajauhetta
- n. 280 g chorizo raakamakkaraa
Valmistusohje
- Kuumenna öljy padassa. Ruskista lihat ja pekoni useassa erässä. Siirrä lihat sivuun odottamaan. Ruskista sipuli pannulla.
- Lisää lihat ja pekoni sekä lihaliemi, suola ja pippuri. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla tunnin ajan.
- Lisää kaali, perunat ja porkkanat. Anna kiehua 10 minuuttia.
- Paista valkosipuli öljyssä kullanruskeaksi. Hienonna valkosipuli öljyineen paprikajauheen kera morttelissa. Lisää seos pataan. Purista chorizo pieninä paloina sekaan, lisää pavut ja anna kiehua hiljaisella vielä 10 minuuttia.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Koristele lihapata timjamilla.
4 comments
ja oi miten herkkuja, syksyisiä kuvia!
Taitaa väistämättä olla aika liki, mutta jotenkin ajatus syksystä tuntuu hyvältä. Nainen on siis lopullisesti kilahtanut 😉
Ihana tunnelma kuvissa ja itse tarjoilut nosti veden kielelle!
Kiitos Peggy, pataruoat ovat parasta syksyllä 🙂