Aurinko paistaa kuumasti ja minä tyttö tein 26 rullallista kevätkääryleitä – selkeästikin kevät on lähellä. Kevätkääryleitä on nautittu loppuviikon ajan lounaaksi ja hyvältä ovat maistuneet.
Pieniä ongelmia ilmaantui riisipaperin heikkouden vuoksi, mutta loppujen lopuksi kaikki saatiin rullalle. Resepti on Gordon Ramsayn uudesta keittokirjasta Kokkauksen taito pienillä muutoksilla. Kääryleet voi tehdä vaikka edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa tarjoiluun saakka. Minä söin tänään viimeisen lounaaksi.

Raikkaat vietnamilaiset katkarapukääryleet
Ainekset
- 200 g riisinuudeleita
- 500 g katkarapuja sulatettuna isoja kuorittuja pakasteesta, purista ylimääräinen neste pois
- 1/2 jääsalaatista suikaloituna
- 4 kevätsipulia siistittynä ja pilkottuna
- 2 isoa porkkanaa kuorittuna ja raastettuna
- 4 rkl korianteria pilkottuna
- 4 rkl thai-basilikaa pilkottuna
- 4 rkl minttua pilkottuna
- 2 limen mehu
- 24-28 riisipaperilevyä pyöreää syötävää halkaisija 16 cm
Dippikastike
- 4 rkl hienosokeria
- 4 rkl riisiviinietikkaa
- 1,8 dl kalakastiketta
- 2 punaista chiliä siemenet poistettuna ja hienoksi pilkottuna
- 2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienoksi pilkottuna
- 2 kevätsipulia siistittynä ja hienoksi viipaloituna
- 2 rkl korianteria pilkottuna
- 4 rkl minttua pilkottuna
Valmistusohje
- Keitä nuudelit paketin ohjeen mukaan. Valuta ja jäähdytä juoksevassa kylmässä vedessä. Kun nuudelit ovat jäähtyneet, ravista ylimääräinen vesi pois ja laita syrjään.
- Tee dippikastike sekoittamalla yhteen sokeri, riisiviinietikka, kalakastike, chilit ja valkosipuli. Sekoita hyvin ja jatka sekoittamista kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput ainesosat. Sekoita, tarkista maku ja laita syrjään.
- Aloita kääryleiden tekeminen pilkkomalla nuudelit (saksilla kävi näppärästi) karkeasti kulhossa. Sekoita joukkoon katkaravut, salaatti, kevätsipuli, porkkana, korianteri, basilika ja minttu. Lisää limettimehu ja kaksi ruokalusikallista dippikastiketta ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kastiketta.
- Laita riisipaperi kulhoon, jossa on kuumaa vettä. Anna paperin olla kulhossa noin 20 sekuntia, kunnes se on pehmentynyt taipuisaksi. Roiskauta työskentelyalustalle hieman vettä, ennenkuin laitat riisipaperin siihen. Laita sitten lusikallinen seosta keskelle paperia ja taita reunat sen päälle. Kääri paketti kevätkääryleen muotoiseksi ja tee sama jäljellä olevalle seokselle ja riisipaperille.
- Tarjoile kääryleet dippikastikkeen kera.