Tänään on siis kirjan ja ruusun päivä eli hyvä tekosyy käväistä kukka- ja kirjakaupassa. Tässä muutamia oivallisia vinkkejä keittiötä ja puutarhaa ajatellen.
Katukeittiö, parempaa roskaruokaa
Jenni Häyrinen
Liemessä-blogin Jenni Häyrisen Katukeittiö, parempaa roskaruokaa, antaa vinkkejä “terveelliseen pikaruokaan”. Unohdetaan McDonaldsit ja tehdään hampurilaiset kotona, ensinnäkin maku on jumalainen ja toiseksi ne eivät ole epaterveellisiä, eikä niitä ole pumpattu täyteen lisäaineita. Lapset oppivat tätä kautta miltä hampurilaisen kuuluu maistua.
Kirja on jaoteltu kuuteen osioon: burgerit, snägäri, lähi-itä, lihapullat, pizzat ja tuleeko muuta? Kirja on kaunis ja kuvat Jennin omaa käsialaa.
Minun piti pääsiäisenä tehdä riivittyä kanaa, mutta kun lammas ilmestyi. Kanan teko jäi toiseen kertaan, mutta resepti on niin herkullisen kuuloinen kastikkeineen, että pian tehdään. Miltäs kuullostaisi aasialaiset lihapullat ja tahmakastike? Kokeiluun, ehdottomasti!
Kenelle? Täsmälahja omaan kotiin muuttavalla opiskelijalle. Hyvä yo-lahja.
Auringon maku
Kira Åkerström-Kekkonen
MasterChef 2013 jaTruly Kira -blogin kirjoittaja Kira Åkerström-Kekkonen on tehnyt kauniin lifestyle keittokirjan Auringon maku, joka keskittyy Hangon upeisiin merimaisemiin ja oivaltavaan kesäruokaan. Kirjan tunnelmalliset kuvat on ottanut Tomi Parkkonen.
Voin tuntea meren tuoksun kuvia katsellessa, joten sanoisin niitä silloin erittäin onnistuneiksi. Reseptit ovat merituulen tuivertamia, kulinaristisia herkkuja, mutta eivät liian vaikeita. Tillitortillat, poletanmuikut ja kaprismajoneesi tai haukea, mustaherukalehdillä maustettua avokadokreemiä ja ketunleipää tai kukkakaalivanukas ja tyrnikastike. Gourmeeta ja puhtaita makuja.
Kenelle? Kulinaristeille kesätuliaisiksi kotiin tai mökille, ehkä tässä tapauksessa mökkiä pitäisi kutsua huvilaksi
Baking Instinct Eleonora Von Smöörin herkkujen aateliset
Elina Jyväs
Ruokatoimittaja Elina Jyväksen alter egon Eleonora Von Smöörin kirja Baking Instincton yhtä kuninkaallinen kuin hänen bloginsakin.
Ylellisen vinksahtanut leivontakirja täynnä pelkkiä makeita herkkuja!
Tässä kirjassa huikeasti twistatut klassikot kuten laventelipikkuleivät ja madeleinet asetellaan rohkeasti samaan seuraan puolukka-viskimarmeladien kanssa. Lopputulos on täydellinen, sillä kaikki syntyvät ensiluokkaisista raaka-aineista, jotka Eleanora saa – tarinoiden kera – hovihankkijoiltaan ympäri maailman: suklaata Tobagolta, villikahvia Etiopiasta ja kanelia Ceylonilta.
Kirjan kuvat on ottanut Suomen ruokakuvaajien aatelisto, joten laatu on sen mukaista.
Elina Jyväs toteuttaa sen, mitä pidetään itsestäänselvyytenä. Ruoanlaiton ja leipomisen kuuluu olla hauskaa. Tätä kirjaa lukiessa se toteutuu jo ennen kauhanvarteen tarttumistakaan. Loistava novellikokoelma, joka on höystetty toinen toistaan prameammilla leivonnaisilla ja kakuilla.
Kenelle? Jokaiselle kuohuvaa ja makeaa rakastavalle esteetikolle.
Lauantaina lautasella – herkuttelua ystävien kanssa
Tiina Rantanen, Timo Viljakainen, Liisa Helasto ja Eeva Puhakainen
Blondi Productionin ladyt ovat tehneet ajankohtaiset menut, viinisuosituksineen sekä musiikisuosituksineen vuoden jokaiselle kuukaudelle.
Lauantaina lautasella – Herkuttelua ystävien kanssa on täsmäkirja ruoasta innostuneille kotikokeille. Se on muheva paketti – miltei 150 reseptiä – maistuvia, eri vuodenaikoihin ja ruokasesonkeihin sopivia ohjeita. Valmiiksi suunnitellut 24 menua sisältävät aina muodissa olevia klassikoita, mummolan retroherkkuja sekä viimeisimpiä ruokavirtauksia.
Kirjan reseptit ovat suhteellisen helppoja toteuttaa, joten tällä kirjalla pidemmän kaavan dinneri valmistuu ainakin kerran kuukaudessa helposti. Tiina Rantasen rautainen ammattitaito ruokatoimittajana näkyy resepteissä ja kansainvälisiäkään makuja ei ole unohdettu. Marinoitu parsa parmankinkulla tulikin jo hyväksi havaittua Viinipäiväntasauksessa.
Kenelle? Jokaiselle hyvän ruoan ystävälle
www.facebook.com/lauantainalautasella
www.facebook.com/BlondiProductions
Keräilijän aarteet, Muumilaakso Arabiassa
Helena Leppänen
En ole lakannut ihmettelemästä Muumiastioiden huikeita hintoja netissä, joten tällaiselle kirjalle on varmasti tilausta. Keräilijän aarteet, Muumilaakso Arabiassa on uusi opas Arabian, Iittalan, Hackmanin ja Fiskarsin brändien alla 1957–2014 tuotetuista muumiesineistä.
Tove Jansson (1914–2001) on yksi maailman tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Erityisen tunnettuja ja suosittuja ovat hänen muuminsa ja niiden kuvittamat tuotteet, joista osa on jo todellisia keräilyharvinaisuuksia. Tämä kirja esittelee Arabian, Iittalan, Hackmanin ja Fiskarsin brändien alla tuotetut astiat, aterimet, sakset ja koriste-esineet, jotka Muumilaakson väki on hahmoillaan valloittanut vuosina 1957–2014. Kirjassa ei ole hinta-arvioita.
Kenelle? Ehdoton aarre muumien ystäville ja keräilijöille
Kotipihan Kasvihuone
Sonja Lumme
Meidän pihaamme ilmestyi ensimmäinen kasvihuone, kun olin kymmenen vanha. Se oli sellainen kaarien varaan rakennettu yksinkertainen muovihuone, jollaisia kotipihoihin tuolloin pystytettiin kasvukautta pidentämään. Vaatimaton rakennelma, mutta täytti tehtävänsä. Äiti kasvatti siellä tomaatteja ja kurkkuja, ja auringon kypsyttämät hedelmät maistuivat käsittämättömän hyviltä.
Kun sitten sain oman puutarhan, oli selvää, että sinne tulisi kasvihuone. Ensimmäinen oli vaatimaton seitsemän neliön kasvari, mutta se tuntui unelmien täyttymykseltä. Punnitsin ja kirjasin puutarhapäiväkirjaani jokaisen kasvattamani tomaatintaimen tuottaman sadon, ensimmäisen hedelmän kypsymisen ja lajikkeiden makuvivahteet. Homma taisi vähän ryöstäytyä käsistä…
Näin Sonja Lumme kuvailee kasvihuone innostustaan. Kotipihan kasvihuone on ensimmäinen Suomen olosuhteisiin kirjoitettu kasvihuoneopas kotipuutarhurin näkökulmasta, joka laittoi minutkin miettimään, että pitäisikö sittenkin. Kirjassa käsitellään kaikki kasvihuoneen rakentamisesta kasvine viljelemiseen. Jos olet suunnittelemassa kasvihuonetta on tämä must-ostos ja jos et ole suunnittelemassa, niin tämän kirjan lukemisen jälkeen saatat olla.
Kenelle? Viherpeukaloille ja wannabe viherpeukaloille
33 comments
Suosikkini on aulenin sopat! Se on myös ainut sisällä oleva keittokirja. Jokunen on varastossa, mutta yleensä selaan kirjastossa.
hellapoliisi kirja.
terveys1 (at) wippies.fi
Karpin keittokirja ollut kovassa käytössä viime ajat ^_^ kaljukeiju[at]gmail.com
Minusta tämä Safkaa oli aika hyvä kokonaisuudessaan!
sopeutuja(at)hotmail.com
Tykkäsin kauheasti Sara La Fountainin Healthy Kitchen kirjasta. Sitä lainasin nyt viimeksi kirjastosta. Täynnä ihania simppeleitä ohjeita. Tuo Kiiran kirja myös kiinnostaisi. lamerinquecit[at]gmail.com
Lempikeittokirjani taitaa olla Hesarin Ruokatorstai. Kaunis ja sesonkeja seuraava, tarpeeksi iso inspiraationlähteeksi
Kyllä se on äitini ikivanha keittokirja, vaikka siitä onkin kannet irronneet 🙂 mutta ehkä vähän modernimpikin keittokirja tekisi välillä terää :Dt. Saya sayav[at]hotmail.fi
Minulla ei itse asiassa ole tällä hetkellä yhtään keittokirjaa, vaan etsin ohjeita aina netistä!
xeve[at]hotmail.fi
Lempparini on klassikko Ruutukokki.
s.kansakoski(at)luukku.com
Lempparini on tällä hetkellä Hellapoliisin parhaat-kirja 🙂
anu.salonen[at]gmail.com
Kotona ei käytössä varsinaista keittokirjaa, ainoastaan itse tehty kansio mihin kerätty netistä ja ystäviltä reseptejä. perhelappalainen@dnainternet.net
Sain juuri synttärilahjaksi tuon Elina Jyväksen Baking Instinct ja se on tosi upea kirja! olen selannut sitä jo valtavasti ja kokeillut muutamia reseptejä, kaunis kirja todella 🙂 Mukana arvonnassa, ihanaa viikkoa!
Kinuskikissan leivontakirja on suosikkini =).
ninuska76@luukku.com
Ihania houkutuskirjoja! Oma suosikkini kotona olevista kirjoista on Sikke Sumarin ensimmäinen keittokirja.
Hellapoliisi on suosikiksi tullut viime aikoina 🙂
ilokseni[at]gmail.com
Jamie Oliverin kirjoja on tullut hamstrattua 🙂 En osaa valita yhtä lempparia.. 😀
irmeli.nieminen[at]hotmail.com
Hellapoliisi
joszu94[at]hotmail.com
Minulla on aika vähän keittokirjoja, sillä enemmän tulee etsittyä reseptejä netistä. Kinuskikissa leipoo on kuitenkin sellainen, joka oli pakko ostaa ja ollut kovassa käytössä 🙂
isontalonpoikii[at]gmail.com
Kodin kultainen keittokirja
lumikki1@luukku.com
Kasvisruutukokki
teekoo81(at)gmail.com
ehdottomasti lauantaina lautasella. monipuolinen hyviä ideoita tarjoava kirja ja aina toimii pelastavana enkelinä, kun pitää jotain tarjoiltavaa suunnitella
Ruokavuosi – ruokia vuodenaikojen mukaan on vanha äidiltä peritty järkäle, joka on edelleenkin ehtymätön reseptien aarreaitta!
Ja sähköpostiosoite vielä: lithlain[at]gmail.com
Lempikirjani on tällä hetkellä Rakkautta, oliiveja ja timjamia. Rentoa ja konstailematonta ruokaa!
vanillarose[at]hotmail.fi
Tällä hetkellä kasvisruokakirjoja selailen kun pohdin mitä herkkuja laittaisi kasvamaan puutarhaan.
Kodin kultainen keittokirja
mariestrange(at)hotmail.com
Omistan kauhean paljon ruokakirjoja, niitä on mukava selailla ja etsiä inspiraatiota. Purkissa- kirja on hyvä, samoin Safkaa ja Lisa Lemken ruokakirjat. Tosi tärkeää on hyvät kuvat ja stailaus!
-merja-
merja.hamalainen@pp2.inet.fi
Rakkain resepti-kirja minulle on Johannes Mario Simmelin:in "Ei aina kaviaaria" joka on hyvä toiseen maailman sotaan sijoittuva veijari-dekkari, missä päähenkilö pohtii seuraavia liikkeittään aina hyvän ruuan äärellä. Ja kaikkien kirjassa esiintyvien ruokien reseptit on aina ko.sivuilla.
Tästä pääsemmekin uusimpaan kirjaani jonka sain eräältä hoitamaltani mummolta; Robert J. Courtine, "Madame Maigret'n keittokirja", jossa puolestaan on tunnetun Maigret-dekkarin vaimon miehelleen valmistamat ruuat.
Mutta mistä katsoisin eniten reseptejä? Vaikea sanoa – kirjoista tulee selailtua ohjeita sattuman varaisesti, kulloisenkin fiiliksen mukaan.
Suosikkikeittokirjani on vanha, kanneton kirja, irrallisella nimilehdellä lukee Kodin keittokirja- Oksanen-Harmio ovat tekijät ja samalle sivulle olen kirjoittanut Halvan kahvikakun ohjeen…vieläköhän löytyis ehjänä kirja jostakin… kaimaen1 at luukku.com
No Hellapoliisihan se 🙂 millal@luukku.com
Kaikki Jamie Oliverin kirjat ovat niin ihania…
jutta.vaarakallio@welho.com
Herkkuja Martan keittiöstä on ainakin sellainen tosi pitkäikäinen suosikki, taisi olla ekoja keittokirjoja minulla ja yhä tulee sitä hyödynnettyä 🙂
johannamapy[at]gmail.com
Stephane Reynaud french feasts