Olen saanut elämäni parasta omenapiirakkaa Porissa Sarpin kahviossa. Ainakin muistan ajatelleeni niin vuosia sitten, jolloin pienestä opiskelijabudjetista oli aina pakko hankkia omenapiiras kahvin kanssa. Nykyään olen poikennut harvemmin Sarpissa, mutta niinä muutamana kertana en ole nähnyt omenapiirakkaa vitriinissä. En ole myöskään missään muualla törmännyt tähän. Kunnes, lukiessani reseptiä Tarte Tatin -kirjasta, olin aivan varma, että kyseessä on sama piirakka. Olen siis käynyt aivan liian harvoin Ranskassa, koska kirjan mukaan tämä löytyy jokaisen ranskalaisen boulangerien valikoimasta. Tilanteeseen on tultava muutos, joten lisäsin to do -listalleni – nauti tarte aux pommes crème pâtissière Ranskassa pikkuisessa boulangeriessa.
Pehmeän vaniljainen sisus yhdistettynä kirpeisiin omenoihin. Ei yhtään liian makea vaan juuri sopivan hienostunut. Tätä voisi hyvin varioida ja lisätä kanelia kastikkeeseen, jolloin saisi hieman joulun makua mukaan halutessa. Minä tykkäsin siitä juuri tällaisena.
Annoin piirakan jäähtyä kunnolla ulkona ja osa perheestä tykkäsin sen olevan parasta haaleana, mutta minun mieleeni se on parasta kylmänä.
Tässä hyvä vinkki joulupukille, jos ystäväsi on innostunut ranskalaisesta keittiöstä. Kirja on täynnä toinen toistaan parempia reseptejä ja erittäin kauniita kuvia ja tarinoita Ranskasta. Niin tai voithan aina viedä piirakankin.
Leppoistaa sunnuntaita!


Klassinen ranskalainen omenatorttu – Tarte aux pommes crème pâtissière
Ainekset
Pohja
- 125 g voita
- 1 dl sokeria
- hyppysellinen suolaa
- 1 muna
- 4 dl vehnäjauhoja
Täyte
- 5 dl maitoa
- 1/2 vaniljatanko
- 3 munankeltuaista
- 1 dl sokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- 8 omenaa Granny Smith
- 1 rkl voita
- 2 tl sokeria
Valmistusohje
- Ota pohjataikinan voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään.
- Tee pohjataikina. Vaivaa puuhaarukalla pehmennyt voi, sokeri ja suola tahnamaiseksi seokseksi. Lisää muna. Sekoita puuhaarukalla voimakkaasti, kunnes seos on sekoittunut melko tasaiseksi. Lisää jauhot kerralla. Vaivaa käsin. Muodosta taikinasta pallo ja anna sen levätä sillä aikaa kun teet vaniljakreemin.
- Mittaa maito kattilaan. Viillä vaniljatangonpuolikas auki pituussuunnassa, raaputa veitsen kärjellä kevyesti siemenet talteen ja laita siemenet sekä tanko maidon sekaan. Kuumenna maitoa keskilämmöllä kiehumispisteeseen, vatkaa välillä, jottei maito tartu pohjaan ja vaniljan siemenet sekoittuvat kunnolla. Ota kattila pois liedeltä ja nosta vaniljatanko pois. Anna maidon jäähtyä muutama minuutti.
- Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa munankeltuaiset ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää jauhot edelleen vatkaten. Kaada kiehahtanut, hieman jäähtynyt maito munaseokseen ohuena nauhana, koko ajan vatkaten. Huom! Kaada ensin vain tilkka (1/2 dl) ja vatkaa hetki, jotta munaseos tottuu lämpöön eikä mene kokkeliksi. Kaada muna-maitoseos kattilaan ja kypsennä keskilämmöllä noin 5 minuuttia, koko ajan käsin vatkaten, jottei seos tartu pohjaan, kunnes kastike on paksuuntunut. Kaada saostunut kastike viileään kulhoon ja peitä kelmulla, ettei sen päälle muodostu kuorta.
- Lämmitä uuni 200-asteeseen. Pese ja kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa viipaleiksi. Painele pohjataikina voideltuun piirakkavuokaan. Pistele taikinaan haarukalla reikiä. Kaada vaniljakreemi vuokaan niin, että se täyttää 3/4 piirakkavuoasta ja asettele päälle omenat. Sulata ruokalusikallinen voita mikrossa ja lisää joukkoon 2 teelusikallista sokeria. Sivele omenien päälle voi-sokeriseos. Nosta piirakka uuniin keskitasolle paistumaan. Anna paistua noin 40-50 minuuttia, kunnes vaniljakreemi on täysin hyytynyt. Jos piirakan reunat alkavat tummumaan, peitä ne foliolla loppuajaksi. Tarjoile jäähtyneenä.

Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
2 comments
Kuulosta herkkulta!!!
Priscan kirjat ovat kyllä ihania, hienot kuvat!