Kukkakaaligratiini on sekin syksyn ihanaa lohdullista ja pehmeää herkuttelua. Juuri taisin sanoa samaa sienikeitosta, mutta syksyllä tulee syötyä pehmeitä lohdullisia makuja.
Kukkakaali on yksi koko perheen suosikkikasviksista, mutta kun sitä on aikansa höyrytellyt, tulee sekin korvista ulos. Meilläkin siis yleisin tapa on nakata kaalit höyryosaan ja keitellä siinä lisukkeeksi.
Viime vuonna tein aivan ihanan kukkakaaligratiinin sulatejuustolla, mutta nyt ajattelin jotakin hieman keveämpää versiota – siis ainakin maullisesti. Tein béchamelkastikkeen, mutta tällä kertaa vähän eri tavalla. Löysin Pinterestistä reseptin, jossa béchamelkastike oli ranskalaiseen tapaan keitelty laakerinlehden ja sipulin kanssa. Se antoikin yllättävän paljon makua maitoon, joten taidan jatkossakin tehdä samalla tavalla.



Kukkakaaligratiini ranskalaiseen tapaan
Ainekset
- 1 iso kukkakaali nupuiksi irroitettuna kokonaisen paino oli 1,5 kg
- 1/2 l maitoa
- 40 g jauhoja
- 40 g voita
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl pippuria
- 1 laakerinlehti
- 1/2 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 150 g juustoa
- Päälle persiljaa
Valmistusohje
- Mittaa kattilaan maito, suola, pippuri, laakerinlehdet, kuorittu sipuli lohkottuna sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna maito kiehuvaksi ja siirrä sen jälkeen sivuun. Jätä jäähtymään.
- Irrottele kukkakaali nupuiksi ja keitä kevyesti suolatussa vedessä n. 5 minuutin ajan. Kaada lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä.
- Laita pannulle voi ja anna sulaa. Lisää jauhot siihen ja sekoita hyvin tasaiseksi. Anna kypsyä minuutin ajan. Jätä seos pannulle ja kun maito seos on jäähtynyt, lisää se jauhoseokseen siivilän kautta. Näin sipulit ja laakerinlehdet jäävät siivilään. Kuumenna ja sekoita seosta koko ajan, kunnes se paksuntuu ja kiehahtaa muutaman minuutin ajan.
- Levitä vuoan pohjalle hieman béchamelkastiketta, kukkakaalit ja loput bechamelkastikkeet päälle. Päällimmäiseksi vielä juustoraaste. Laita vuoka uuniin 200-asteeseen (kiertoilma) n. 20 minuuttia tai kunnes pinta saa väriä.
- Anna vetäytyä n. 30 minuutia ja tarjoile.
Jos haluatte lisää kukkakaalireseptejä, niin Liemessä-blogi tarjoili niitä viime vuonna 24 reseptin verran. Klik
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between moments and meals