Voileipäkakut ja yleensäkin kaikki suolaiset kakut ovat aina olleet suurinta herkkuani. Tämä herkullinen kylmäsavulohikakku ei tee poikkeusta. Lähes aina suosin mielummin suolaista kuin makeaa vaihtoehtoa eikä tämä asia ole muuttunut iän myötä yhtään. Nykyään jätän makeat usein ottamatta ja keskityn kokonaan suolaisten nauttimiseen.

Käytin pohjassa Leivon kaurajemmari näkkäriä, ihan siitä syystä että sitä löytyi valmiiksi kotoa ja se toimikin aivan täydellisesti pohjana. Näkkärissä on mukana myös siemeniä, joten perfect! Koska minulla on vilja-allergia niin voin käyttää ei puhdas kauraa, mutta keliaakikolle tämä näkkäri ei ole tarpeeksi puhdasta, joten silloin kaupan gluteenittomalle hyllylle valitsemaan oikea näkkäri pohjaan.
Kylmäsavulohikakku sopii loistavasti noutopöytään tai juhlapöytään vaikka aamiaiselle. Minä meinaan nauttia tätä myös ensi kesänä merenrannassa poreammeessa, koska sain sellaisen vision viikonloppuna. Toivottavasti se visio tarkoittaa sitä, että saamme rakennusprojektin valmiiksi kesäksi.
Viinivinkki
Kakun kanssa nautittiin Lindauer Special Reserve Rosé Brut -kuohuviiniä ja ne olivat täydellinen yhdistelmä.

Kokeile myös
Lämmin aamiaispiirakka leivästä
Kalastajan lohikakku
Lohikakku juhlien noutopöytään

Kylmäsavulohikakku
Ainekset
Pohja
- 200 g Leivon kaurajemmari näkkäriä tai vastaavaa
- 75 G voi sulatettu
Täyte
- 5 liivalehteä
- 300 g kylmäsavulohta
- 250 g kurkkua raastettuna ja valutettuna
- 2 dl kermaa
- 400 g tuorejuustoa piparjuuri ja ruohosipuli tai muut mieleiset
- 2 dl kermaviili
- ½ dl sitruunamehua
- ½ dl ruohosipulia silputtuna
- ½ tl suola maista massaa ja lisää tarvittaessa määrää
Valmistusohje
Pohja
- Vuoraa leivinpaperilla irtoreunaisen vuoan (Ø 20-22 cm) pohja.
- Hienonna näkkäri tehosekoittimessa tai vastaavassa. Lisää sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle.
Täyte
- Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 min. Hienonna kylmäsavulohi. Raasta kurkku, valuta tarvittaessa ylimääräinen neste pois siivilässä. Vaahdota kerma.
- Yhdistä täytteen ainekset, lisää kermavaahto viimeisenä.
- Purista liivatelehdistä vesi. Kuumenna 2 rkl sitruunamehua kiehuvaksi kattilassa. Lisää liivatteet. Sekoita, kunnes ne sulavat, mutta älä keitä. Yhdistä täytteeseen liivateseos.
- Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä peitettynä vähintään 4 – 5 t tai yön yli.Irrota kakku vuoasta ja koristele.