Viime syksynä oli mielenkiintoinen tilaisuus päästä tutustumaan Satakuntalaisiin ruokatuottajiin Sikses parasta -hankkeen tiimoilta. Paljasjalkaisen porilaisenkin on hyvä avata silmiään astetta enemmän nähdäkseen mitä ympäriltä löytyy.
Tätä juttua kirjoittaessani löysin myös mahtavan nettikaupan Ruokaa Suomesta. Tuottajien kohdalla näkee miten pitkällä se sijaitsee sinusta, joten voit suosia lähiruokaa. Loistava keksintö.
Kirjoittelen vielä tämän jutun lisäksi erikseen porilaisista panimoista ja Merry Monkista.
Mikä sitten on Sikses parasta? Aloitetaan vaikka sanasta sikses, joka on vieraspaikkakuntalaiselle jo hyvin outo. Sikses-sanaa käytetään lieventämään kehumista eihän satakuntalainen nyt vaan voi kehua omia tuotteitaan. Minun mielestäni voisi, vaikka ilman sikses-sanaakin. Sikses parasta -hanke toimii paikallisesti tuotetun ruoan puolestapuhujana ja satakuntalaisen ruoan tunnettuuden lisääjänä.
Bussillinen toimittajia ja bloggaajia oli noudettu Helsingistä ja ensimmäisenä pysähdyimme Nakkilan Lohirantaan Kokemäenjoen rantaan kuuntelemaan Arantilankosken kuohuja.
Lohiranta, Nakkila
Lohiranta on Nakkilan oma tilausravintolana toimiva juhlapaikka. Pihassa kuohuva Arantilankoski on huikea kalastuspaikka ja lohen narraamiseen saa apuja Lohijoki Oy:n oppailta, jotka myös vuokraavat Lohirantaa.
Lounaspöytään oli katettu monenlaista satakuntalaista herkkua. Valitettavasti nahkiaisten saatavuus oli nollassa eli todellinen Satakuntalainen herkku (asiasta voi olla montaa mieltä) jäi vierailta maistamatta. Koko elämäni ajan olen vuosittain maistanut nahkiaista, mutta 10 vuotta sitten tein päätöksen, ettei minun enää tarvitse. Jos en siihen mennessä ollut oppinut pitämään siitä – luovutin. Olen tässäkin asiassa vähemmistössä perheessämme, jopa lapsetkin syövät niitä.
Maistoin ensimmäistä kertaa särkipihviä ja tykkäsin. Järvikalapihvin kalaraaka-aine tulee ammattikalastuksen sivusaaliina puhtaasta ja kirkasvetisestä Säkylän Pyhäjärvestä. Kalastus ja kalaraaka-aineen massaus hoidetaan paikallisesti. Kalan jalostus pihveiksi tapahtuuApetitin Säkylän tehtaalla eli aivan järven läheisyydessä.
Nakkila 20 km Porista
Säkylä 60 km Porista
Yyterin Virkistyshotelli, Yyteri
Porin kaunein helmi 6 kilometriä hiekkarantaa ja pehmeitä dyynejä. Täydellinen mihin vuoden aikaan tahansa. Kävimme kuulemassa mitä uusia suunnitelmia Yyterin Virkistyshotellilla on. Hotelli vaihtoi omistuspohjaa muutama vuosi sitten ja muutoksen tuulet ovat puhaltaneet siitä lähtien. Henkilökohtaisesti odotan kaikkein eniten, että hotelli saisi ravintolansa ruoat kohdalleen. Olisi niin ihana jäädä talvellakin ulkoilun jälkeen syömään. Viime kesä näytti, että yritystä on. Olen sormet ristissä, että homma alkaisi toimimaan. Katolle on tulossa uusi a la carte -ravintola ja muutama sviitti. Huoneita on myös uusittu pikkuhiljaa.
Yyteri 20 km Porista
Kuvassa Lauri Turtola Virkistyshotelli Yyterin toimitusjohtaja, taustalla hotellin rantaravintola Helmi |
Ahlströmin ruukkialue, Noormarkku
Noormarkun upea ruukkialue sai kaikki huokailemaan. Pieteetillä hoidettu ruukkialue ja kauniit huoneet ovat vertaansa vailla. Nykyään Ahströmin ruukkialueella on 29 huonetta, jotka on remontoitu vanhaa kunnioittaen. Erinomainen vaihtoehto Porin hotelleille varsinkin kesäaikaan vertaansa vailla. Illallisen nautimme Noormarkun Klubilla, joka on ruukkialueella. Klubin keittiömestari Jukka Luojukoski kertoili käyttämistään raaka-aineista ja voin sanoa, että vain harvoilla ravintoloilla on vastaavat mahdollisuudet. Paikalliset raaka-aineet ovat arvossaan ja riistakin tulee omilta metsästäjiltä ja omilta mailta. Noormarkun Klubi on lounasaikaan avoinna kaikille ja iltaisin Klubi toimii tilauksesta. Klubilta saa myös upean aamiaisen. Kesäisin lähes kaikki viikonloput on varattuna hääseurueille.
Noormarkku on 15km Porista
Eljas Santa, Merikarvia
Onnellisia ovat Merikarvialla mökkeilevät ja asuvat. Eljas Sannan savukala on vertaansa vailla. Olen vierailusta lähtien hakenut niin kylmäsavulohet kuin lämmin savulohetkin Porin Rekosta Mari Sannalta. Merikarvian satamassa on kalasavustamo, jossa on vanhat puu-uunit, joissa Mari rakkaudella savustaa herkkuja. Savustamosta voi poiketa hakemaan kalaa, mutta kurkkaa ensin facesta onko se auki. Iso suositus! Ehkä Mari intoutuu vielä joskus laittamaan ravintolan pystyyn, niin saamme yhtä hyvän syyn lähteä Merikarvialle kuin Reposaareenkin. Savustamon kalat tulevat paikallisilta kalastajilta Merikarvialta, mistäpä muualtakaan.
Merikarvia 50 km Porista
Kukas se siellä kuikuilee, Beach House Kitchen -blogin Heli
Tenhon tila, Kullaa
Porilaisille hyvin tuttu 1920-luvulla perustettu Tenhon tila kasvattaa luomu pihvikarjaa ja -lampaita. Limousin-rodun kasvatit syntyvät tilalla, laiduntavat siellä ja edes teurastusta varten karjaa ei tarvitse kuljettaa vaan sekin tapahtuu samalla tilalla. Tilamyymälä palvelee asiakkaita, mutta myös he kiertävät Rekossa ja toimittavat myös tiettyinä aikoina isompia lihamääriä kotitoimituksella. Pakastettua ja mureutettua lihaa on saatavilla jatkuvasti ja jos haluaa erikoisempia osia, niin soitolla onnistuu.
Kullaa 30 km Porista
Kuuselan tila, Jämijärvi
Kotimaista ankkaa ja kalkkunaa, niiden kaikissa eri muodoissa. Kuuselan tilan ankoilla on tilaa ja ne saavat olla luonnonhelmassa kesäisin. Timo Sorvalin lintutilalla kasvaa kalkkunoita ja monenmoisia muitakin lintuja, osaa ei kyllä kasvateta ravinnoksi. Kuuselan tilalla on oma tilakauppa, mutta he kiertävät laajalti Rekoissa. Ankkaa saa myös kokonaisena pakasteena ja halutessaan vaikka palvina.
Jämijärvi 70 km Porista
Sataliha – pieni lihapuodi, Ulvila
Sataliha on pikkuinen lihakauppa Ulvilassa, jolla hyvin kattava valikoima mm. satakuntalaisten tilojen lihoja. He tekevät itse makkaraa ja vitriinistä löytyy monenlaista herkkua. Porilaisia nautiskellessamme selvisi että mm. munamakkara oli ruokatoimittajille täysin tuntematon suuruus.
Satalihan omistaja Henrik “Hessu” Eriksson toimitti Helsinkiin lähteville toimittajille matkaan mukaan munamakkaraa, jotta tämäkin asia tuli korjattua. Satakuntalaista vieraanvaraisuutta.
Minulle se paras porilainen on tietenkin oma tuunattu versio, jonka löydätte täältä.
Ulvila 5 km Porista
Kuva: Beach house kitchen / Heli-Hannele Pehkonen |
Koivun tyrnitila
Koivun tyrnitila tuottaa luvialaista tyrniä sen monessa eri muodossa. Reijo tietää tyrnistä kaiken, siis ihan kaiken. Tyrnimehua tehdään viikottain, jotta asiakas saa mahdollisimman tuoretta mehua. Minä olen juonut tämän talven tyrnimehua shottina joka aamu ja toimii kyllä mainiona silmien avaajana. Tyrnijauhetta voi ripotella vaikka puuron sekaan.
Koivun tyrnitila käy myymässä tuotteitaan ympäri Suomea ja heillä on myös verkkokauppa.
Finnish plant
Ruusun terälehtihillo – olin myyty. Miten ihanan ylellistä ja se maku. Ruusunterälehtihilloa pitää olla jääkaapissa aina erikoistilanteita varten. Tuotetta löytyy myös kaupoista ja ainahan voi pyytää kauppiasta tilaamaan. Sitä voi käyttää kuten tavallista hilloa tai vaikka samppanjalasin pohjalle, erinomaista juustojen kanssa.
Kotajan maatilalla on viljelty erinteisiä peltokasveja lähes 100 vuotta. 2000-luvun alussa aloitettiin kehittämään ruusunviljelyä. Vuonna 2007 perustettiin koeviljelmä, jossa on kehitetty viljelytekniikkaa ja tutkittu erilaisia lajikkeita. Vuonna 2013 ja 2014 ruusun viljelyalaa on lisätty voimakkaasti.
FP-Kotaja Oy sijaitsee Huittisten Vampulassa Lounais-Suomessa.
Jussi Salo, Luvia
Kotimaista hunajaa ja vielä omasta mökkipitäjästäni. Luvialta saadaan myös hunajaa, jotta Jussi Salo toimittaa Porin läheisyydessä oleviin kauppoihin. Kannattaa siis suosia kotimaista lähihunajaa.
Olu Bryki Raum, Isojoki
Olu Bryki Raum tekee sahtia ja hyvää sellaista. Asiantuntija vieressä kertoi sen olevan hyvää. Minäkin tykkäsin, mutta kun vertailukohtaa aiempaan sahtiin ei ollut.
Kullervo vaalea ruissahti on täyteläinen muinaisolut. Länsisuomalaisen perinteen mukaisen muinaisoluen valmistustapa on periytynyt vähintäänkin pronssikaudelta.
OBR:n tuotteita voi ostaa myymälästä Kristiinantie 193, Isojoki
Nams tomaatit, Pori
Porilaiset Nams tomaatit valloittavat koko Suomea ja niitä myydään ympäri Suomen. Nämä tomaatit maistuvat talvellakin hyvältä ja ne poimitaan vasta kypsänä. Tomaatit poimitaan ja lajitellaan käsin. Tiesitkö muuten, että terttutomaatit säilyvät ilman terttuja myynnissä olevia paremmin tai että tomaatit kannattaa syödä luonnon kypsyttämässä järjestyksessä, köynnöksen paksuimmasta päästä alkaen. Hinnaltaan nämä ovat hieman arvokkaampia, mutta jos haluat kunnon kotimaisia tomaatteja talvellakin, niin tiedät mistä niitä saa. Nams on kehittänyt myös tomaattismoothieita, oma suosikkini oli tomaatti & tyrni – varmasti terveelllinen välipalajuoma.
Saaren luomutila, Ulvila
Saaren luomutila on Ulvilassa ja heidän tuotteitaan on myynnissä Rekossa sekä Porin kauppahallissa. Pääkasvit ovat mansikka, peruna, sipuli ja juurekset. Tilalla tuotetaan myös vadelmaa, mustaherukkaa sekä pensasmustikkaa. Lisäksi tuotannossa on lukuisa määrä muita puutarhakasveja ja yrttejä, yhteensä yli 50 lajia.
Keväällä kasvihuoneessa kasvatetaan taimia myyntiin ja omaan käyttöön, myöhemmin kurkkua ja tomaattia myyntiin.
Saaren Luomuherkut ky jalostaa Saaren luomutilan raaka-aineista luomumehuja sekä – yrttisekoituksia. Jatkojalosteet tehdään Ullan Uniikki -tuotemerkillä
.
Lisäksi lähistöllä:
Mattilan tila – Venesjärvi Highland, Venesjärvi
Venesjärvi Highland kasvattaa nimensä mukaisesti Highland Cattle pihvikarjarotua. Highlandit laiduntavat kesät ja talvet pelto/metsälaitumilla. Heiltä voi ostaa lihaa tai lihajalosteita.
Liha-aitta Vahekoski, Huittinen
Liha-aitta Vahekoski lihanleikkuu ja lihavalmisteet
Takalan mylly, Huittinen
Suomalaista viljaa suoraan tuottajalta, tuotteet valmistetetaan omassa myllyssä. Huittisissa, Suodenniemellä ja Laviassa kasvinviljelytila, jossa kasvatetaan ohraa, kauraa, ruista, vehnää, rapsia, hamppua ym.
Tuotemyyntiä myllyllä.
Ullan Pakari
Ullan Pakari teki porilaisesta kakosta halutun herkun muuallakin Suomessa. Tällä hetkellä heidän leipomonsa on Porin lisäksi Riihimäellä ja Hyvinkäällä. Meidän perheen lempparikakot tulevat täältä. Maistoimme matkalla uutuusnäkkäriä Lagon snäkkäri, joka on gluteeniton siemennäkkäri. Tykkäsin!
Anttilan Tila
Anttilan tilalla voi käydä poimimassa marjoja tai tekemässä mehuasemalla. Tilamyymälässä myydään kesällä tilan tuoretuotteita; herneenpalkoja, puutarhamarjoja, tilan mehuasemalla valmistettuja marjamehuja ja tilalimonadeja.
Tässä muutama Satakuntalaisista ruokatuottajista ja heidän tuotteitaan käyttävistä yrityksistä. Näihin pääsimme tutustumaan Siksen parasta -pressimatkan aikana. Kannattaa tutkia huolella, meillä on upeita tuotteita joita kehtaa kehua muuallakin kuin Porissa ja ihan ilman sikses-sanaakin.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
1 comment
Mahtava postaus! Tässä oli paljon uutta satakuntalaisellekin. Pitää ehdottomasti käydä Tenhon tilalla.