Palataanpa takaisin ihanaan Islantiin. Kirjoittelin jo aiemmin ekasta päivästämme Reykjavikissa, josta jatkoimme vuokra-autolla kohti läntistä Islantia Húsafelliä ja Langjökull-jäätikköä. Olimme varanneet etukäteen hotellin ja Into the Glacier-kierroksen jäätikölle ja jääluolaan.
Langjökull
Islannissa kannattaa vuokrata auto, tiet ovat selkeitä, reitit helppoja ja maisemat upeita. Mikä parasta, voi pysähdellä miten haluaa.
Länsi-Islannissa kohteena oli Húsafell, Islannin toiseksi suurin Langjökull-jäätikkö ja jääluola. Jäätikkö kierroksen varaus oli tehty Into the Glacier -yrityksen kautta. Húsafell on lähes keskellä ei mitään ja jäätikkösafarin starttipaikalla on vain Húsafellin lounaskahvio sekä ihana Hotel Húsafell, jossa yövyimme. Valitettavasti vasta syötyämme siellä huomasimme, että hotellimme oli lounaskahvion takana ja sielläkin olisi ollut ravintola. Suosittelen ehdottomasti hotellin ravintolaa ennen tai jälkeen jäätiköllä käynnin, huippuhyvää ruokaa. Hotellista kirjoitan erikseen jutun, niin ihana se oli. Mainitsen jo tässä vaiheessa, että lähistöllä on myös lavaluolat sekä upea Krauman geothermaalinen kylpylä eli Húsafell on yöpymisen arvoinen paikka.
Jäätikölle lähdetään rohealla linjurilla ja rohea on tiekin jäätikön reunalle. Jos lähdet vuokra-autolla, varmista että auton vakuutukset ovat kunnossa, matka jäätikön reunalle on kivinen. Jäätikön reunalla on Into the Glacier -yrityksen base camp, jossa vaihdoimme vieläkin roheampaan monster truck autoon. Jäätikölle voi varata myös moottorikelkkasafarin.
Jääluolat ovat ihmisen tekemiä, mutta luolan sisällä näkee jäätikön rakenteet, mitä ikä on tehnyt jäälle, miten eri lämpötilat näkyvät. Into the Glacier -opas kertoili jäätikön historiasta ja tulevaisuudesta ja niin paljon muutakin. Jäätikön kauneuden keskellä on kammioita, joissa on näyttelyjä, istuma-alueita ja jopa hääkappeli.
Valitettavasti jäätiköiden sulaminen on tosiasiaa täälläkin. Osa tutkijoista sanoo jäätikön kestävän 150 vuotta, pahimmat ennusteet antavat aikaa vain 50 vuotta. Esimerkiksi Gulfossin vesiputouksen vesi tulee Hvítá joesta, joka syntyy Langjökullin jäätiköltä.
Opas kertoi myös suurimman osan Reykjavikin hanavedestä tulevan Langjökullin sulavesistä.
Mitä tarvitset matkalle?
Into the Glacierin Klakin base campista löytyvät haalarit, sadetakit, kengät, kenkien suojuksia ja kaikkea mahdollista lämmintä, jos matkalaukkuun ei tullut pakattua. Me pärjäsimme gorekengillä, vaikka luolissa onkin jonkin verran vettä. Vettä putoilee myös katosta eli kamera kannattaa suojata.
Luolassa kenkiin pujotetaan vielä liukuesteet, jotta jäällä pysyy pystyssä.
Kaiken kaikkiaan hyvin mielenkiintoinen matka.
Into the Glacier ehf.
Tel: +354 578-2550
Islannin infoa ja apuja matkan suunnitteluun
Aikaisemmasta Pohjois-Islannin matkasta kirjoitettua
1. päivän Pohjois-Islannin matkasta voitte lukea täältä.
2. päivän Pohjois-Islannin matkasta voitte lukea täältä
3. päivän Pohjois-Islannin matkasta voitte lukea täältä
Pohjois-Islannin valassafari täällä
Reykjavikin Blue Lagoon täältä
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
3 comments
Surullista kuulla, että ilmastonmuutoksen jäljet tulevat voimistumaan Islannissakin. Laittaa aina miettimään entistä enemmän kun pääsee johonkin paikan päälle konkreettisesti näkemään tai kuulemaan, mitä on tapahtumassa. Opettavainen reissu varmastikin, upeiden maisemien lisäksi.
Vau, mikä paikka. Monella tavalla. Värittömyys, kylmyys, liukkaus ja kaikki tuo taustatieto jäätiköistä. Ja sitten toisaalta sen ymmärtäminen, että tämä voi olla vain vuosikymmenten kysymys, kun niitä ei tuossa mittakaavassa enää ole. Kauniit kuvat ja tunnelmat kyllä välitit.
Oi vitsi! Islanti kiehtoo kovasti, enkä ole koskaan ollut jäätiköllä. Vaikuttaa kyllä upealta elämykseltä ja hyvin järjestetyltä fasiliteetteineen ja välineineen päivineen ☺️