Ensimmäinen gluteeniton pullataikinani on tehty ja näistä syntyy laskiaispullat.
Olen noudattanut gluteenitonta ruokavaliota pian 6 vuotta ja vaikka olen kokeillut jos jonkin näköistä piirakkaa ja kakkua, niin raja on kulkenut pullataikinan teossa. En ole koskaan ollut mikään varsinainen pullien leipoja, vaikka teinkin aiemmin paljon kakkuja ja muita leivonnaisia. Jotenkin näiden gluteenittomien jauhojen käyttö on vienyt innon leipomiseen, koskaan ei tiedä mikä lopputulos on. Käsittääkseni Sunnuntain gluteenittomat jauhot olisivat paremmin leivottavia kuin monet muut, mutta koska ne sisältävät vehnätärkkelystä, ne eivät käy vilja-allergikolle.
Tämä onkin hyvä ottaa esille. Koska nykyään tuotteissa ei enää tarvitse käyttää luontaisesti gluteeniton merkintää, on tuoteluetteloiden kahlaaminen ainoa vaihtoehto selvittää onko tuote luontaisesti gluteeniton vai vain gluteeniton.
Luontaisesti gluteeniton ruokavalio sisältää vain luontaisesti gluteenittomia viljoja (mm. riisiä, maissia, hirssiä, tattaria) ja niistä valmistettuja leivonnaisia, ruokia ja elintarvikkeita, eikä ruokavaliossa käytetä vehnätärkkelyspohjaisia gluteenittomia jauhoja eikä niistä valmistettuja tuotteita. Kaura sopii osalle ja osalle ei.
Gluteenittomassa ruokavaliossa vehnä, ohra ja ruis sekä kaikki niitä sisältävät ruoat ja elintarvikkeet poistetaan ruokavaliosta. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla, kuten riisillä, maissilla, tattarilla ja hirssillä sekä kauralla ja vehnätärkkelystä sisältävillä gluteenittomilla erityisruokavaliovalmisteilla. Myöskään kaura ei sovi kaikille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Vehnätärkkelystä, josta gluteeni on poistettu teollisesti, voidaan käyttää aineosana gluteenittomissa jauhoseoksissa ja niistä valmistetuissa tuotteissa.
Kun kyseessä on vilja-allergia, kuten minulla, tarkoittaa se etten voi käyttää myöskään vehnätärkkelystä. Joten yli puolet kauppojen gluteenittomista tuotteista jää silloin pois. Puhumattakaan kahviloiden valikoimista.
Olihan se aikamoinen liimakasa, joka tarttui käsiin. Jauhoja ei tietenkään voi lisätä, etteivät pullat ole kivikovia. Kun pyörittelin pullia kastelin kädet reilusti veteen, muuten taikina olisi liimaantunut käsiini. Gluteeniton taikina kohotetaan vain kerran pellillä. Kun pyörittelystä on vierähtänyt hetki, tein vielä munauksen nostatuksen jälkeen ja laitoin pullat uuniin ilman voitelua. Avasin uunin kesken paiston, voitelin pullat ja heitin raesokerit perään. How professional is that?
Lopputulos oli kaikkien vastoinkäymistenkin jälkeen hyvä, joten söin varmuuden vuoksi kaksi, ihan vain vertailun vuoksi…


Luontaisesti gluteeniton pullataikina
Ainekset
- 2 1/2 dl punaista maitoa
- 25 g hiivaa
- vajaa 1 rkl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 3 tl kardemummaa
- 1 kananmuna
- 1 1/4 dl sokeria
- n. 8 dl vaaleaa luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta Schär Mix C -jauhoseos
- 1/2 dl maitojauhetta
- 100 g voita
Valmistusohje
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää maitoon psyllium, hiiva ja mausteet. Anna seokselle hetki aikaa turvota n. 5 minuuttia.
- Lisää sokeri ja kananmunat, sekoita ja kaada joukkoon myös sulatettu voi.
- Sekoita keskenään maitojauhe sekä suurin osa jauhoista ja lisää ne taikinaan. On tärkeää tehdä lisäys tässä järjestyksessä, sillä maitojauhe paakkuuntuu taikinaan, jos sitä ei ensin sekoiteta jauhoihin. Maitojauhe korvaa gluteenittomista jauhoista puuttuvan proteiinin ja taikinasta tulee parempaa koostumukseltaan.
- Tunnustele taikinaa ja lisää loput jauhot. Taikina saa jäädä vehnäjauhoista tehtyä pullataikinaa löysemmäksi.
- Muotoile kostein käsin pellillä olevia pullia ja laita pelti lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan.
- Voitele pullat kananmunalla ja paista pullan koosta ja uunista riippuen 175-200-asteessa 10-15min. Pullat ovat valmiita, kun pinta on hieman ruskistunut.