Isänpäivänä keittiössämme hääräili poikkeustilassa sisko ja sen veli. Hoidimme veljeni kanssa ruoat ja isät saivat rauhoittua sohvalle. Yhdeksän hengen ruoan valmistaminen vaati iltapäivän ja isot kattilat, mutta hyvin sujui, vaikka emme kovin usein ole yhdessä ruokaa laittaneetkaan. Koska veljeni on aina niin kiireinen, jätin hänelle pääruoan reseptin pöydälle ja laitoin hänet rauhoittumaan ruoanlaiton pariin ja hyvää “kukkoa” hän tekikin.
Alkuruoaksi maa-artisokkakeittoa.
Pääruoaksi oli “kukkoa” viinissä sitruunapolentan kera.
Kukkoa viinissä maistui loistavalta, sienien määrän olisi voinut tuplata, niin hyvältä ne maistuivat.


Maa-artisokkakeitto
Ainekset
- 12 hengelle
- 900 g kuorittuja maa-artisokkia /1 5 kg kuorimattomia
- 3 kpl rosamunda perunaa
- 2 sipulia hienonnettuna
- voita
- suolaa
- 1,4 l kanalientä
- 4 dl kuohukermaa
- 1 tl muskottipähkinää
- suolaa
- Creme Fraiche
- Kylmäsavusiikaa koristeeksi
Valmistusohje
- Kuori ja paloittele maa-artisokat, perunat ja sipuli. Ota iso kattila ja paista voissa noin 5 minuuttia maa-artisokat, perunat ja sipuli. Lisää kanaliemi ja kerma ja mausta. Jätä kattila kiehumaan hiljalleen kunnes palat ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella ja tarkista maku.


Kukkoa viinissä
Ainekset
- 15 kanan rintafilettä
- suolaa
- pippuria
- 2 rkl gluteenitonta jauhoa tai vehnäjauhoa
- voita
- 200 g pekonia
- 4 porkkanaa
- 15 pikkusipulia
- 2 rs herkkusieniä pieniä
- 2 punttia timjamia tuoretta
- 4 laakerinlehteä
- 1 l punaviiniä
- 1 l kanalientä
- 4 rkl persiljasilppua
Valmistusohje
- Mausta kanafileet suolalla ja pippurilla. Kääntele fileet kevyesti jauhoissa ja ruskista ne voissa pannulla. Siirrä fileet pataan/patoihin.
- Hienonna pekoni ja sipuli. Viipaloi porkkanat. Ruskista pekoni, sipulit, porkkana ja puolitetut sienet pannussa. Siirrä pataan kanan kanssa.
- Lisää pataan timjami, laakerinlehdet, punaviini ja kanaliemi. Hauduta pataa 160-asteisessa uunissa 1,5 – 2 tuntia kunnes kanapalat ovat hajoavan kypsiä. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.


Sitruunapolenta
Ainekset
- 6 dl kanalientä
- 2 dl polentasuurimoita
- 2 sitruunanmehu
- 4 rkl parmesanraastetta
- 2 rkl voita
- suolaa
- valkopippuria
Valmistusohje
- Kuumenna kanaliemi kattilassa ja lisää polentaryynit kiehuvaan liemeen koko ajan sekoittaen. Vispaa seosta noin viisi minuuttia.
- Lisää kattilaan sitruunamehu, parmesanraaste ja voi. Jatka kypsentämistä vielä viisi minuuttia.
- Mausta polenta suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti.
Kukkoa viinissä ja sitruunapolenta Muru -keittokirjasta