Kaupallinen yhteistyö Pernod-Ricard ja Valdespino
Sherry on hieman harvinaisempi vieras, niin meidän kuin varmasti monen muunkin suomalaisen lasissa. Tämän väkevöidyn viinin tunnetuin ylistäjä oli englantilainen näytelmäkirjailija William Shakespeare, joka kehui sherryjä monissa teksteissään. Monet maailman tunnetuimmat huippukeittiömestarit, kuten muun muassa Gordon Ramsay ovat liputtaneet sherryn puolesta. “Sherry on historiallinen, jännittävä ja monipuolinen viini”, sommelier Antti Uusitalo toteaa. Joten eiköhän meidänkin ole aika tutustua tähän monipuoliseen Espanjan Jerezin alueen jumalaiseen juomaan.

Sherryjä on montaa erilaista, monenlaista väriä, montaa makeusastetta, joten sherry luonnollisestikin sopii monenlaisen ruoan kanssa nautittavaksi. Alkupaloista jälkiruokaan löytyy omanlaisensa. Minä keskityin tällä kertaa miettimään tarjoiluja Valdepino Oloroso Blend Medium Sherrylle, joka on puolimakea sherry. Valdespino Oloroso Sherry on espanjalainen väkevöity viini (esp. Jerez). Se on valmistettu Palomino, Pedro Ximénez – rypäleistä Marco de Jerezin alueella. Valmistusmenetelmä on perinteinen solera, jossa viinin valmistukseen käytetään usemman vuosikerran viinejä. Oloroso-sherry saa tumman värinsä ja pähkinäisen luonteen kypsyessään usean vuoden ajan vanhoissa tammitynnyreissä.
Valdespino Oloroso Blend Medium Sherryn Viinilehti rankkaa +2 löydöksi. Hinta ei myöskään himmennä tämän mielenkiintoisen sherryn hohtoa eli 12,89€ Alkossa. Muistakaa, että sherry kannattaa viilentää ennen tarjoilua +12-14 -asteiseksi. Jos asia unohtuu, niin laita pullo hetkeksi pakastimeen ja muistutus puhelimeen, etten unohda pulloa sinne.
Bodega Valdespinon juuret ulottuvat aina vuoteen 1264 saakka. Valdespinon perheen ensimmäinen jäsen oli Don Alfonso Valdespino. Hän oli yksi 24:stä kristitystä ritarista, jotka taistelivat King Alonson rinnalla valloittaakseen Jerezin kaupungin takaisin maureilta. Palkinnoksi voittoisasta taistelusta kuningas palkitsi ritarit – myös Don Alfonso Valdespinon – antamalla heille maata Jerezistä.
Kuuluisa sherrytalo A.R.Valdespino on virallisesti perustettu 1875, mutta se on ollut toiminnassa jo vuodesta 1430 lähtien. Vuodesta 1999 lähtien se on ollut osa Jose Estevez -ryhmää, johon kuuluu myös toinen sherry-tuottaja, Marques del Real Tesoro. Sherryn tuotantoalue sijaitsee Espanjan eteläosassa Jerez de la Fronteran kaupungin ympäristössä.
Ajattelin tarjoilla lasillisen sherryä jouluna iltasella, kun on aika rauhoittua katselemaan kuusta ja nauttia pieniä herkkuja juuri sulatetun kinkun tilalle tulleisiin koloihin. Sherry sopii ehdottomasti myös miesten makuun, ainakin meillä siitä tykättiin erittäin paljon. Sopiva lasi on vaikka valkoviinilasi, jolloin sherryn olemus tulee parhaiten esiin. Toki joulun aikaan minä kaivan usein esiin ne kauneimmat lasit, joissa viini ei ehkä ole ihan parhaimmillaan, mutta silmäni lepää niissä. Kaunis kattaus on puoliruokaa.
Rakentelin sherrylle sopivat tarjottavat ja nämä ovat niin helpot, että helpommalla et voi enää päästä. Cocktailpalat voi tehdä jo edellisenä päivänä ja täyttää vasta juuri ennen tarjoilua.
Käy myös kurkkaamassa millaisia jouluherkkuja Peggyn pieni punainen keittiö -blogin Peggy ja Jotain maukasta -blogin Mari ovat valmistaneet Valdespino Cream Sherrylle.


Simppelit cocktailpalat ja juustolautasen herkut
Ainekset
- 500 g Valmiiksi kaulittuja voitaikinalevyjä 5kpl
- Kananmuna voiteluun
- Unikonsiemeniä koristeluun
Täytevaihtoehtoja
- – Cantadou piparjuurituorejuusto notkeuta tarvittaessa creme fraichella
- – Ilmakuivattukinkku
- – Bresaola Tätä löytyy helposti ainakin Lidl että Pirkan Parhaat -tuotteista
- – Stilton homejuusto
- – Manchego juusto
- – Hyvälaatuista hunajaa valuta cocktailpalojen päälle
Valmistusohje
- Ota voitaikina levyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaisesti levitettynä uunipellille leivinpaperin päälle. Kun levyt ovat vielä vähän kohmeiset, ota haluamallasi piparimuotilla taikinasta paloja. Jätä palat leivinpaperille ja voitele ne kananmunalla. Ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista pakkauksen ohjeen mukaisesti. Anna jäähtyä. Avaa lehtevät palat ja laita väliin haluamaasi täytettä.
Vinkit
Lisäksi juustolautaselle muita hyviä Sherryn kanssa sopivia herkkuja - Parmesanjuusto - Mantelit - Hanhenmaksa - Riistapatee - Stilton homejuustolla täytetyt taatelit tai taatelit sellaisenaan Nauti Valdespino Oloroso Blend Medium Sherry -lasillisen kanssa.