Lämpötila kohoaa ja 30-asteen raja on rikottu. Tätä on odotettu koko talvi, joten nyt nautitaan täysillä.
Tässä vielä yksi raparperipiiraan ohje. Ohje on jo aiemmin postaamastani Aidon maun juurilla -kirjasta. Käytin täytteen sokerina intiaanisokeria ja jätin pähkinärouheen allergian vuoksi pois. Meidän piirakkaan riitti 1 l raparpereja.
Raparperipiiras
Pohja:
1 dl sokeria
200 g voita
1 muna
n. 5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
1,5 l raparperin paloja
n. 2 dl ruskeaa sokeria
1tl kanelia
2 rkl perunajauhoja
1/2 dl pähkinärouhetta
muutama nokare voita
Marenki:
3 valkuaista
6 rkl sokeria
Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää paloiteltu rasva sormenpäillä nyppien niin, että seos on tasarakenteista. Lisää kananmuna. Sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina piirasvuokaan.
Valmista täyte sekoittamalla täytteen aineet keskenään ja kaada täyte pohjan päälle. Paista piirasta 225-asteessa uunin alimmalla ritilällä n. 30 min. Ota piiras uunista ja valmista marenkikuorrute.
Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri loppuvaiheessa. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Pursota tai nostele lopuksi marenki piiraan päälle. Kypsennä vielä 225-asteisessa uunissa muutama minuutti, kunnes marenki saa hieman väriä. Nauti kylmänä vaniljajäätelön tai vaniljavaahdon kanssa.