Syksy on risottojen aikaa ja erityisesti sienirisoton aikaa. Onko mitään lohdullisempaa sunnuntairuokaa kuin paksu täyteläinen sienirisotto reilulla parmesan lisällä. Tämä on myös yksi ruoista, johon en koskaan kyllästy ja sitä on saatava syksyisin reilusti. Tähän mascarpone-sienirisottoon sopivat loistavasti pakasteesta otetut sienet ja tuoreet voikin sitten säästää vaikka leivän päälle tai koristeeksi tähän.
Viinipäiväntasauksessa nautimme mascarpone-sienirisoton kanssa monikäyttöistä Dreissigacker luomu Rieslingiä, joka pokkasi vuoden viini 2020 kultamitalin sarjassa. Hinta hyvin kohtuullinen 14,98€ ja erittäin monikäyttöinen viini.
Resepti on Tomi Björckin huippukokin kotiruokaa 2 -kirjasta, mutta hieman muutettuna tässä.



Mascarpone-sienirisotto
Ainekset
- 2 salottisipuli hienonnettuna
- 2 rkl oliiviöljyä
- 500 g tatteja paloina / laitoin pakasteesta pari pussillista herkkutatteja eli varmaankin n. 2 dl pakastettuja sieniä
- 3 dl arborio risottoriisi
- 9 dl kana- tai kasvislientä
- 1 dl kuivaa valkoviiniä
- 2 rkl voita
- 2 dl raastettu parmesanjuusto
- 1 rkl mascarponejuusto
- suolaa
- mustapippuria
- Tarjolle:
- kauden sienet paistettuna
- 1/2 dl paksua kreikkalaista/turkkilaista jogurttia
- Rakuunaa
- Ruohosipulia
Valmistusohje
- Kuullota sipulit öljyssä, lisää tatit ja sekoittele hetki. Kaada joukkoon riisi, sekoita hyvin noin minuutti.
- Lisää lientä n. 1 dl kerrallaan ja anna imeytyä. Sekoita aina välillä. Jatka nesteen lisäämistä vähän kerrallaan, kunnes kaikki neste on lisätty ja riisi on kypsää. Kun riisi alkaa olla kypsää n. 20 minuuttia, siirrä kattila sivuun.
- Lisää voi, parmesaani ja mascarpone. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Koristele vielä rapeaksi paistetuilla kauden sienillä sekä jogurtilla.
Vinkit
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu