IG-tiliäni seurailevat tietävät, että rakastan juuri savustettua kalaa. Sitä meillä tehdäänkin usein, mutta vanha sähkösavustimemme on ollut kovin pieni ja siitä on puuttunut lämpötilan säätö eli villillä kortilla on savustettu, välillä vaihtelevalla menestyksellä.
Nyt saimme uuden Muurikka Pro 1200W -savustimen ja Meater+ -lämpömittarin testiin ja pyynnnöstäni savustustin oli “limited edition” malli eli musta. Mittarista juttua vähän myöhemmin.
Muurikka Pro´ssa voi savustaa kahdessa kerroksessa. Tämä oli meille tosi iso juttu. Nyt savustimeen mahtuu kalaa hieman isommallekin porukalle. Sitä paitsi savukalaa on kiva tehdä kerralla isompi satsi. Syödä ensin tuoreena ja seuraavalle päivälle tehdään savukalakeittoa tai pizzaa tai mitä ikinä mieleen tuleekin. Savustin lähtee tänäkin juhannuksena mukaamme ja kahdelle kerrokselle löytyy käyttöä. Iso ero halvempaan malliin on lämpömittarissa, lämmönsäätimessä, tuuletuksessa, tehossa ja kahdessa tasossa. Lisäksi tämä laite on suomalainen.
Kokosin tähän hieman muistilistaa seuraavia savustuksia ajatellen ja ehkä teillekin löytyy jotakin hyödyllistä tietoa näistä ohjeista. Kuten yleensäkin ruoanlaittoon, pätee tähänkin – meillä kaikilla on omat kikkansa ja salaisuutensa. Tällä kertaa keskityin enemmän kalaan, mutta seuraavaksi kokeilemme riistan savustusta. Tarkkanäköinen poimii kuvasta savukalalle sopivan viinivinkin eli Deep Roots Riesling. Kuvanoton aikaan savustimessa oli villiä merilohta.


Savustuslämpötila
Matalassa lämpötilassa savustaminen (90 – 110 °C)
Jos halutaan, että laitteen lämpötila ei nouse paljoa 100 °C yläpuolelle tai jää jopa alle 100 °C, kannattaa laite kuumentaa aluksi 3-teholla haluttuun lämpötilaan jolloin savua muodostuu laitteeseen. Halutun lämpötilan saavuttamisen jälkeen ylläpitää lämpöä 1-teholla. Savua ei juurikaan muodostu laitteen ollessa 1-teholla.
Keskilämmöllä savustaminen (150 – 180 °C)
Nosta ensin laitteen lämpötila 3-teholla haluttuun lämpötilaan, jonka jälkeen ylläpidä lämpötilaa kääntämällä teho 2-asentoon. Seuraa laitteen lämpömittarista lämpötilan kehittymistä ja säädä tehoa tarvittaessa joko pienemmäksi tai suuremmaksi.
Kuumasavustaminen (190 – 230 °C)
Kuumasavustettaessa laitteen tehoa ei juurikaan tarvitse säätää, vaan voit antaa laitteen olla koko savustamisen ajan 3-säädöllä. Kuumasavustaessa voit seurata kellosta, milloin ruoka on kypsää.
Muurikassa on lämmönsäätö 75-230 C, lämpömittari ja tuuletusventtiili. Lämpömittarista on helppo seurata savustuslämpötilaa ja säätäminen on helppoa. Tuuletusventtiilin kautta ylimääräinen kosteus pääse ulos laitteesta ja rasvapeltiin kiinnittyvä kahva auttaa herkkujen ottamisessa pois savustimesta.
Kypsäksi savustetun kalan sisälämpötila on noin 65C. Jos käytössä ei ole mittaria, testaa kypsyys selkäevästä. Kypsän kalan selkäevä irtoaa helposti. Kilon painoisen kalan kypsyminen miedolla lämmöllä kestää noin 40 minuuttia.

Savustuslastut
- Savustuslastuja liotetaan 10-20 minuuttia ennen sähkösavustimeen laittoa. Jos liotat vähintään 30 minuuttia ennen käyttöä, muodostuu savua hitaammin ja vähemmän. Kokeile vaihtoehtoja.
- Määrä noin 2 dl purua savustettavaa kiloa kohti.
- 2-3 Sokeripalaa lastujen seassa antaa väriä kalalle

Meillä on ollut käytössä tavallisia leppälastuja, mutta Muurikansivuilta löysin aikamoisen valikoiman savustuslastuja, joita meinaan ehdottomasti kokeilla. Meillä ei tänä vuonna harvennettu hedelmäpuita, niistä olisi saanut mahtavia lastuja savustukseen. Miltä kuullostaa Muurikka Brandy -savustuslastut? Ne valmistetaan tammitynnyreistä, joissa on varastoitu väkeviä alkoholijuomia mm. Riojasta ja muualta Espanjasta, sekä Ranskasta ja Portugalista. Valmistusprosessissa säilytetään tuoksu, maku ja muut tärkeät kulinaariset ominaisuudet. Ihan uusi ulottuvuus savustukseen.
Hedelmäpuiden harvennuksesta tulleet oksat kannattaa laittaa lastuiksi. Omena ja kirsikkapuun lastut antavat miedosti aromia eli sopivat miedommat makuisille raaka-aineille kuten sianlihalle, siipikarjalle, kalalle, vihanneksille ja juustolle. Viski ja hikkori ovat vahvoja ja parhaita naudanlihalle, riistalle, lampaalle, sianlihalle ja siipikarjalle. Nämä ovat tietysti makuasioita eli kokeilemaan. Markkinoilta löytyy myös lastusekoituksia tietyille raaka-aineille, joten vaihtoehtoja on runsaasti. Rohkeimmat lorauttavat viskiä lastujen päälle.
Kalan suolaus
Kalan suolauksella on omat koulukuntansa, kuten lihankin suolauksella. Toiset suolaavat yön yli suolaliemessä, toiset heittävät kalan päälle merisuolaa pariksi tunniksi ja pyyhkivät ylimääräiset pois ja osa suolaa kalansa suolaliemessä vasta jälkikäteen, toiset lämpimässä ja toiset kylmässä liemessä.
Mikä sopii kenellekin on varmasti kiinni eniten omasta aikataulusta ja viitseliäisyydestäkin. Heti sen jälkeen omat mieltymykset ratkaisevat.
Pienen kalapalan suolaa parhaiten suolaliemessä ennen savustusta. Jo 15 minuutin upotus suolaliemeen on riittävä. Suolaliemi kannattaa valmistaa edellisenä päivänä 1 litra vettä 100g suolaa, kiehautus ja liemen saa laittaa viilenemään. Käytetään hyvin jäähdytettynä kalan suolaukseen. Yön yli suolaukseen liemessä, saa suolapitoisuus olla pienempi. Meillä on käytetty 5% sta lientä. Erittäin kätevä on upottaa kala savustuksen jälkeen lämpimään 10% suolaliemeen muutamaksi minuutiksi. Kokeilemalla löydät itselle sopivan.
Muista kuivata kalan pinta ennen savustimeen laittoa.
Helppoa savustamista


Lämmitä savustin tyhjänä haluttuun lämpötilaan. Lisää kala ja savustuspuru. Anna kypsentyä.
Muurikka savustimen ritilä, rasvapelti ja purupelti ovat konepestäviä, joten laitteen puhdistaminen on helppoa. Muurikan savustin on Suomessa suunniteltu, valmistettu ja tarkastettu. Ritilään on huippukätevä ulosvetokahva, joka kiinnitetään ritilään kalaa pois otettaessa. Näin näpit eivät pala, eivätkä rasvat valu sormille.
Laitteen kahva takaa sen, että sitä on helppo liikutella. Meillä savustin lähtee mukaan juhannuksen viettoon, näin saamme tuoreet savulohet juhannuspöytään.
Ilman savupuruja savustin toimiii pihauunina ympäri vuoden eli monikäyttöinen vehje.
Merikarvia Eljas Santa -savustamon johtajattaren savustusvinkit
Merikarvian satamassa on Eljas Santa -kalasavustamo, jossa on vanhat puu-uunit, joissa Mari rakkaudella savustaa paikallisten kalastajien saaliit. Marin vinkit savustamiseen kannattaa ottaa mietintään. Vaikka nämä ovat puu-uuni savustamiseen, kannattaa kokeilla myös sähkösavustimen kanssa.
- Kalan suolaus illasta aamuun miedossa suolavedessä
- Kala kypsennetään ennen savustamista eli purut vasta kypsentämisen jälkeen ja savustus lopuksi
- Palasokeria lastujen sekaan, niin kala saa kiiltoa
- Pyökkilastuilla makein maku, mutta heillä käytetään harmaaleppää, tervalepällä tulee kitkerämpi maku
- Mitä vähempi lämpöä, sitä mehevämpää kalaa eli kypsennä matalissa lämpötiloissa 70-90C
Mitä savustetun kalan kanssa tarjolle?

Savustetun kalan kanssa sopii monenmoinen ruoka tai sitten ihan vaan pelkkä leipä. Se vaan on niin hyvää, vaikka ihan sellaisenaan. Me nautimme sitä useimmiten uusien perunoiden tai salaatin kanssa. Tällä kertaa pöydässä oli fetasalaatti, joka oli tuunattu punaisilla rypäleillä. Makeus täydentää suolaista ja savustettua lohta. Lisäksi meidän perheen all time favourite, joka sopii lähes kaikelle, niin lihalle kuin kalalle ja ehdottomasti salaatin päälle.


Kesän paras yrttiöljy
Ainekset
- 2 valkosipulinkynttä
- kourallinen yrttejä tällä kertaa meillä oli sekaisin basilikaa ja lehtipersiljaa
- n. 1/4 tl sormisuola oman maun mukaan
- oliiviöljyä tai rypsiöljyä tämä on myös makukysymys
Valmistusohje
- Pienistä valkosipuli veitsellä ja laita silppuriin. Lisää yrtit ja öljyä. Laita silppuri pyörimään ja lisää öljyä kunnes koostumus on sopivaa. Lisää suolaa.
Vinkit
Yhteistyössä OpaMuurikka
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening …