Mustajuuri on minulle suhteellisen uusi tuttavuus. Kun olen sitä etsinyt johonkin ruokalajiin, en ole sitä löytänyt, mutta tällä kertaa onni oli myötä. Mustajuuri on voikukan sukulainen, joka kasvaa luonnonvaraisena Välimeren maissa ja Aasiassa, jossa sitä on käytetty lääkekasvina. Mustajuurta viljellään Suomessakin, mutta koska kysyntää ei ole ollut, ei sen tarjotakaan ole suurta. Sinänsä todella harmi, koska mustajuuri oli aivan mahtava tuttavuus. Yllätyksenä ei siis tule, että Ranskassa ja Belgiassa viljellään mustajuurta eniten.

Mustajuuri on tummanruskea, multainen ja noin 20-30 senttimetrin pituinen. Kun mustajuuren kuori rikkoutuu, sen vaaleasta mallosta erittyy maitiaisnestettä, jonka seurauksena kasvi tummuu ja kuivuu. Mustajuuret kannattaa kuoria juoksevan veden alla ja laittaa sen jälkeen sitruunalla maustettuun veteen. Toinen vinkki: kannattaa kuoria mustajuuret kertakäyttöhanskat kädessä. Se tahmaa samalla tavalla kuin pihka. Vaatii muutaman pesukerran, ennenkuin tahman saa pois käsistä.
Teimme Viinipäiväntasaukseen pääruoaksi kokonaista naudansisäfilettä yrttivoilla, juustorisottoa ja sipuli-mustajuuripaistosta pinjasiemenkastikkeella. Tämä viimeksi mainittu oli niin järjettömän hyvää ja pinjansiemenkastike sopi niin paistokseen kuin lihallekin. Taisin sitä lorauttaa vähän risotonkin päälle. Pääruoan kanssa nautittiin italialaista Rignana Chianti Classicoa, josta kirjoittelinkin edellisessä jutussa.


Mustajuuri oli pehmeän ja miedon makuista, vähän pähkinäistä aromia ja erittäin hienostunut maku. Sopii siis loistavasti viinin ystäväksi, parsan korvikkeeksi, keittoihin ja vaikka mihin. Ehkä tämän syksyn aikana kokeilen useampaakin mustajuurireseptiä, mutta tässä ensimmäinen. Alkuperäinen resepti on Lantliv Mat & Vin -lehdestä, mutta tämä on hieman muunneltu versio siitä.
Googlailin myös onko blogeissa paljon mustajuurireseptejä. Tottahan toki Kaikki äitini reseptit Nanna oli jo ehtinyt viljelemäänkin sitä. Ehkä minäkin isken ensi vuonna sitä maahan ja kyselen Nannalta tarkemmat viljelyohjeet.


Mustajuuri-sipulipaistos pinjansiemenkastikkeella
Ainekset
- 5 punasipulia
- 5 keltasipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 800 g mustajuurta
- oliiviöljyä
Sienihöystö
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 dl herkkutatteja pakasteesta, tuoreena tai muita sieniä
Pinjansiemenkastike
- 1 dl paahdettuja pinjansiemeniä
- 2 dl tuoreita yrttejä mm. basilikaa timjamia
- 1 rkl sitruunanmehua
- 1 dl oliiviöljyä
- 1/2 dl vettä
- 1/2 tl juoksevaa hunajaa
- suolaa ja mustapippuria
Valmistusohje
- Kuori ja halkaise sipulit neljään osaan. Kuori mustajuuri ja pilko n. 10 cm paloiksi. Laita palat veteen, jossa ripaus sitruunanmehua. Näin mustajuuri ei tummu. Laita sipulit uunipannulle ja kaada hieman oliiviöljyä ja suolaa sekaan. Sekoittele vähän ja laita uuniin 10 minuutiksi 225-asteeseen.
- Ota uunipannu uunista ja lisää mustajuuren palaset sekaan ja loraus oliiviöljyä. Laita uuniin 225-asteeseen n. 15 minuutiksi tai kunnes mustajuuri on pehmentynyt.
- Paista valkosipuli pannulla oliiviöljyssä, lisää sienet ja anna niiden paistua, kunnes saavat vähän väriä. Lisää suola ja pippuri.
- Paahda pinjasiemenet. Pienistä yrtit. Sekoita sitruunanmehu, oliiviöljy, vesi, hunaja ja lisää sekaan pinjansiemenet ja yrtit sekä mausteet.
- Laita sipulit ja mustajuuret isolle lautaselle. Kaada päälle sienisekoitus ja pinjasiemenkastike. Osan kastikkeesta voi jättää kaatimeen ja nostaa pöytään.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
3 comments
Enpä ole muuten minäkään koskaan valmistanut mitään mustajuuresta, ehkä se on vaikuttanut jotenkin liian eksoottiselta raaka-aineelta. 😀 Mutta pitää laittaa nämä käsittelyvinkit korvan taakse!
Mustajuuret on tosi hyviä, mutta mä oon vähän laiska valmistamaan niitä kun ei tosiaan mene ihan tuosta vaan pataan nakkaamalla. Herkullisen oloista ruokaa.
Kuulostaa ihanalta. Olen tehnyt mustajuurikeittoa mutta siihen se loppuu. Reseptistä jo pystyy sanomaan että on herkkua. Ja kaunis. Terveisiä Annelta Maalaisbistrosta.