Jälleen kerran linsseja, tällä kertaa keiton muodossa. Nopeaa arkiruokaa ja miten se lämmittääkään, kun ulkona vihmoo. Pitää varmaan kaivaa esiin arabialaisen keittiön -opus, jos sieltä löytyisi lisää hyviä keittoja.
Linssit ovat monipuolista ja edullista ruokaa, jolla voi hyvin korvata osan lihasta. Ne ovat myös oiva kasvisruokavalion proteiinilähde. Kaupoista löytyy jo monenlaisia linssejä: punaisia, keltaisia, vihreitä ja mustia. Kuorelliset linssit vaativat noin 20 minuutin kypsennysajan, kuoritut kypsyvät kymmenessä minuutissa. Varsinaista pikaruokaa siis.
Vihreissä linsseissä on kuoret tallella ja siksi ne eivät puuroudu yhtä herkästi kuin kuoritut. Vihreät linssit sopivat keittoihin, patoihin, salaatteihin ja pastaruokiin. Punaiset kuoritut käyvät sosekeittoihin ja muhennoksiin. Punaisia myydään myös kuorimattomana. Mustat linssit, joita useimmiten myydään belugalinssien nimellä, ovat näyttäviä. Ne säilyttävät hyvin värinsä ja muotonsa, ja sopivat siksi hyvin salaatteihin ja patoihin. Ne ovat hyviä myös marinoituina.
Lähde: Turun Sanomat


Tomaattinen linssikeitto
Ainekset
- 3 sipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 varsisellerinvartta
- 1 tlk kokonaisia tomaatteja
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1 tl kanelia
- 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
- 1 tl juustokuminaa
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl kurkumaa
- 2 tl suolaa
- mustapippuria
- 8 dl kasvislientä
- 2 dl punaisia linssejä huuhdeltuna
- Chorizo-makkaraa
Valmistusohje
- Silppua sipuli ja valkosipuli. Paloittele sellerinvarret. Pienistä tomaatit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit siinä. Lisää mausteet ja sekoittele hetki. Lisää paloitellut sellerinvarret ja tomaatit sekä liemi purkista. Sekoita hetki ja lisää kasvisliemi ja hyvin huuhdellut linssit. Anna kiehua linssipaketin ohjeen mukaan n. 30 min. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Tarjoile chorizo-makkaran kanssa tai sellaisenaan.