Syksy ja pitkään kypsytetyt lihat ovat meillä se juttu tällä hetkellä. Ihanaa jättää pata uuniin ja palailla takaisin tuoksuvaan kotiin. Nyhtöpossua colalla voi laittaa oikeastaan melkein mihin vain ja tässä on kastikekin valmiina. Ei siis kannata unohtaa tätä, vaikka se ei ehkä olekaan enää niin “trendikästä”, eiköhän se riitä, että on ihan sika hyvää.
Meillä on tehty moneen kertaan nyhtöhirveä ja -peuraa, mutta possua on tehty harvemmin. Possu on järjettömän halpaa kilohinnaltaan ja kun sitä tekee pitkään haudutettuna, se käy vaikka juhlapöytään lisukkeineen. Isänpäiväksi voi tehdä vaikka nyhtöpossulla täytettyjä hampurilaisia. Tekee lisäksi hölskykurkkuja tai coleslawta, laittaa päälle rucolaa ja vähän majoneesia srirachalla terästettynä tai ilman. Ei hyvään ruokaan sen kummallisempia elementtejä tarvita.
Tämä vaatii joko tosi ison vuoan tai jos uunissa on kiertoilmamahdollisuus, niin kaksi eri tasoille laitettavaa pataa, kuten meillä oli.


Nyhtöpossu colalla
Ainekset
- n. 2.5 kg porsaan lapaa (kahtena palana)
- suolaa
- 140 g tomaattipyreetä
- 1,2 l coca-colaa ei light
- 2 dl lihalientä
- 3 tl kanelia
- 2 rkl korianterinsiemeniä morttelissa hienonnettuna
- 2 tl chilijauhetta
- 4 tl suolaa
- 5 sipulia
- 10 valkosipulinkynttä
Valmistusohje
- Hiero possu suolalla ja anna lämmetä huoneenlämmössä pari tuntia.
- Sekoita liemen ainekset ja kaada ne pataan. Lisää myös leikatut sipulit ja valkosipulit. Upota possu liemeen.
- Kuumenna uuni 200-asteeseen. Kuumenna pata levyllä kiehuvaksi ja nosta uuniin. Anna padan olla 200-asteessa noin puoli tuntia ja sen jälkeen lämpötilan voi laskea 120-asteeseen.
- Pidä pataa uunissa noin 4 tuntia tai kunnes liha on ylikypsää. Jos liha ei uppoa nesteeseen, valele nesteellä sitä välillä.
- Riivi possu haarukalla lämpimänä ja nosta erikseen lautaselle. Siivilöi liemi ja kiehuta kasaan kunnes kastike on paksuuntunut hieman. Possun voi yhdistää kastikkeeseen tai pitää ne erillään.
- Tarjoile possu pastan tai perunan kanssa tai vaikka hodarin tai hampurilaisen välissä.
Resepti mukaeltu Iltalehden reseptistä
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
11 comments
Tämä kuulostaa niin mun jutulta 😂 Nyhtöpossu ja cokis…
Cokista ei koskaan löydy mun lasista, mutta ruoasta aina vähän väliä 🙂
Kolaa en olekaan laittanut nyhtikseen vielä, vaikka muutoin tykkäänkin tästä ihanan helposta ja monikäyttöisestä herkusta! Ja ei haittaa vaikkei ole enää se trendikkäin safka kun on niin hyvää 🙂
Eihän me nyt trendien perässä, mehän tehdään niitä! 😉
Miulla on menossa joku Nigella-innostus, ja Nigellallahan on colakinkku. Nyhtöpossun tekemistä olen miettinyt, mutta en toteuttanut. Tässä yhdistyy kätevästi molemmat!
Nigella on munkin suosikkeja! Pitääpä googlata colakinkku.
Nyhtöpossuu ja cocis, mikä yhdistelmä! Ei huono. 😀
No ei todellakaan 🙂
Tein kanssa vähän aikaa sitten nyhtönautaa colalla ja oli kyllä maistuva yhdistelmä. Täytyy todentotta kokeilla possunkin kanssa 🙂
Ehdottomasti Kirsi kannattaa, halpaa ja hyvää!
Oon joskus tehny kolaribsejä ja tuli kyllä ihana tahmainen ja makea glaseeraus. Toimii niin varmasti myös nyhtöpossussa :)!