Eilen tein otsikon mukaisesti riivittyähirveä. Löysin loistavasta Liha -kirjasta hyvän tuntuisen reseptin Riivittyä possua Carolinan tapaan. Muokkasin siitä hirvelle sopivan ja sama sopii varmasti myös naudanlihalle. Riivityn lihan voi käyttää pastaan, salaattiin, hampurilaisen väliin, oikeastaan aivan mihin vaan. Todella hyvää!
Aloin lauantaiaamulla valmistelemaan lihaa ja totesin, että se olisi pitänyt laittaa marinoitumaan edellisenä iltana. Onneksi Iso Muru muisti marinaattorin, jota käytimme mökillä tosi paljon viime kesänä. Marinaattorilla otetaan ilma pois, tyhjiössä lihassyyt aukeavat ja lihasta poistuva ilma korvautuu marinadilla. Kun ilmanpaine päästetään takaisin rasiaan, lihassyyt sulkeutuvat ja marinadi jää lihan sisään. Marinaattori muuttaa mökille taas tänä kesänä ja todennäköisesti pelastaa jälleen monet pihvit. Välillä on kiva tehdä marinadeja, ettei aina mene pelkällä pippurilla ja suolalla.
![]() |


Nyhtöhirvi
Ainekset
- 2 kg hirven/naudan lapaa 1kg + 1kg
Mausteseos
- 2 rkl savupaprikajauhetta
- 2 rkl muscovadosokeria
- 1 rkl chilijauhetta
- 2 tl Dijon-sinappia
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria myllystä
- 4 valkosipulinkynttä murskattuna
Liemi
- 1 l vahvaa lihalientä vettä 1l + 2 lihaliemi Fond kuutiota
- 1/2 tl cayennepippuria
Kastike
- 1,5 dl omenaviinietikkaa
- 1,5 dl ketsuppia
- 2 rkl ruokokidesokeria
Valmistusohje
- Yhdistä mausteseoksen aineet keskenään ja hiero lihan pintaan. Anna maustua yön yli kelmuun käärittynä jääkaapissa tai laita marinaattoriin pariksi tunniksi huoneenlämpöön (pienempikin aika olisi varmaan riittänyt). Jos otat lihan jääkaapista anna lämmetä tunnin verran ennen paistopinnan paistamista, jonka voi tehdä pannulla tai grillissä.
- Siirrä liha uunivuokaan, joka on juuri oikean kokoinen lihalle. Kaada päälle kuuma cayennepippurilla maustettu lihaliemi. Lihan pitää peittyä.
- Kypsennä 150-asteisessa (kiertoilma 135) uunissa 4 tuntia.
- Nosta liha toiseen astiaan ja siivilöi paistinliemi kattilaan.
- Lisää paistinliemen sekaan etikka, ketsuppi ja sokeri. Keitä kokoon, kunnes kastike tiivistyy melkein siirappimaiseksi. Lisää tarvittaessa suolaa.
- Tähän saakka voit valmistella edellisenä päivänä.
- Riivi liha haarukalla suupaloiksi. Laita lihat astiaan ja anna maustua ainakin pari tuntia kastikkeessa. Ennen tarjoilua paista lihoja pannulla öljyssä hetki, jotta ne saavat väriä.
- Tarjoile haluamasi lisukkeen kanssa. Sopii melkein mihin vain!
5 comments
Nyhtöhirvi kuulostaa erityisen hyvältä 🙂 Tuollaisesta marinaattorista en ole koskaan kuulluutkaan. Jännä vekotin!
Ja olikin sitä, mutta ilman tuota kastike tuunausta olisi ollut liian kuivakkaa. 🙂
Tedän tuon ruokavalion tuoneen apua monelle, varsinkin suolistosairauksista kärsiville. Hyvä, että linkkasit jutun tuohon, kiitos!
Minun tapauksessasi on kyseessä vilja-allergia eli olen allerginen viljojen valkuaiselle.
Sopiiko mausteseos myös possulle?
No mikä ettei 🙂