Paimenen paistos eli shepherd´s pie on brittien lahja maailmalle. Kansankielellä se on perunasoselaatikko jauhelihalla eli mitä oivallista ruokaa koko perheelle. Tämä on Gino D´Acampon vanhasta Fastastico -keittokirjasta napattu resepti on tuunattu italialaisempaan suuntaan jauhelihakastikkeen osalta ja päälle on laitettu bataattimuusi parmesanilla maustettuna. Maistui meillä koko perheelle, mitä nyt pikku mimmi purnasi jotakin sienistä normaaliin tapaansa.
Meillä vuoka tehtiin tuplakokoisena ja siitä riittää silloin neljälle hengelle (todella) moneksi päiväksi syötävää. Ruoka on tuhtia, joten kannattaa keitellä kylkeen vaikka parsa- tai kukkakaalia tai tehdä salaattia, ettei lautanen täyty pelkällä paistoksella. Saattaa lasten aivotoiminta hidastua ja koulunkäynti vaikeutua (voiko se vielä vaikeutua).
Muuten täällä yritetään selvitä arjesta, kahden teinin koulunkäynnistä ja flunssasta meditoimalla, nauttimalla auringosta ja positiivisten ajatuksien voimalla. Olen minimoinut television katsomisen, uutisten lukemisen ja maksimoinut kirjojen lukemisen. Kirjoissa on jotakin äärimmäisen turvallista tällaisena hetkenä. Laittelen teille lukuvinkkejä IG-tarinoiden puolella, jotka ovatkin tällä hetkellä aktiivisin kanavistani.
Nyt kun ruokaa tehdään kokoajan, siis siltä se tuntuu, lupaan myös laitella reseptejä tänne. Kaivoin ihania jo unohtuneita keittokirjoja esiin ja selailen niitä. Kun ostokset tehdään enää kerran viikossa tilaamalla, on helpompi seuraava viikko kun on vähän suunnitellut ruokia etukäteen. Suunnitelmallisuus ei ole koskaan ollut vahvimpia puoliani, mutta nyt se on pakko ja pitää olla onnellinen kun täällä ruokaa riittää kaikille.
Bon Appetit!



Paimenen paistos italialaisittain
Ainekset
- 5 rkl oliiviöljyä
- 1 iso sipuli hienoksi silputtuna
- 3 porkkana pilkottua
- 70 g herkkusieni halkaistuja / minä otin pakastimesta punikkitattipussin
- 500 g jauheliha naudan tai hirven
- 1 lasi punaviini kuivaa
- 500 g tomaattimurska säilöttyä
- 6 basilikanlehteä tuoretta
- 700 g bataatti pilkottuna
- 30 g voita
- 1/2 dl täysmaitoa
- 150 g parmesaanijuusto raastettua
- suolaa
- pippuria
Valmistusohje
- Kuumenna oliiviöljy isossa kasarissa ja kuullota sipulia, porkkanaa ja sieniä 10 minuuttia, kunnes ovat pehmenneet. Lisää seokseen jauheliha, mausta suolalla ja pippurilla ja paista 5 minuuttia hajottaen puulastalla lihaa murumaiseksi.
- Lisää seokseen viini ja hauduta noin 10 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes alkoholi on haihtunut. Lisää tomaatti ja basilika, tarkista maku ja kypsennä ilman kantta keskilämmöllä 30 minuuttia. Sekoita välillä.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Keitä bataatit kiehuvassa suolatussa vedessä pehmeiksi. Valuta ja soseuta bataatit ja lisää soseeseen voi, maito ja 100g parmesaania. Mausta seos suolalla ja pippurilla ja sekoita sitä voimakkaasti miedolla lämmöllä 2 minuuttia, jotta sose kuohkeutuu.
- Kaada jauhelihakastike vuokaan tai annosvuokiin ja levitä bataattisose huolellisesti kastikkeen päälle siten, että kastike peittyy kokonaan. Nypytä soseen pinta haarukalla ja ripottele pinnalle loput parmesaanista. Paista uunin keskiosassa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kullankeltainen. Tarjoa heti.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening …