Kaupallinen yhteistyö Winestate
Kirjoittelin keväällä juttua uudesta viinityylistä rieslingroseesta, joka syntyi vahingon kautta. Todellinen viinityyppi vai sanoisinko guru – MW Tuomas Meriluoto oli mukana tekemässä tätä suomalaistenkin lasissa hyvin viihtyvää That´s Neiss Pink Rieslingiä. Tarinan hauskat taustat voitte käydä lukaisemassa aikaisemmasta jutustani.
That´s Neiss Pink Riesling ilmestyi markkinoille keväällä ja loppui Alkosta ennen kuin moni meistä ehti sitä lasiinsa saamaan. Myös juoman löytyminen Alkosta oli haaste, sillä se sijaitsee Muut viinit -osastolla Saksan lainsäädännöstä johtuen. Samasta lainsäädännöstä johtuen viiniin joudutaan lisäämään tippa vettä, koska Saksa perinteikkäänä viinimaana ei tunne punaviinin ja valkoviinin sekoittamista – ja niihän Pink Riesling syntyy. Lainsäädännöstä johtuen Pink Rieslingiä ei myöskään kutsuta viiniksi. Tästä lainsuojattomasta juomasta tuli todellinen hitti. Onneksi tuotanto pystyi lopulta vastaamaan kysyntään ja viinistä saatiin nauttia myöhemmin koko kesän mittaan.

Monikäyttöinen ruokaviini
That´s Neiss Pink Riesling oli upea kesäjuoma sellaisenaan, mutta se on myös niin paljon enemmän. Se on äärimmäisen monikäyttöinen ruokapöydässä ja se kestää myös hieman mausteisempaakin purtavaa. Olen kokeillut viiniä salaattien, pastojen, sushin ja monien aasialaisten ruokien kanssa. Suuri Riesling–pitoisuus tekee siitä erittäin ruokaystävällisen.
That´s Neiss Pink Riesling sisältää 97% Riesling ja 3% Pinot Noir -rypälettä.
Viini on kauniin lohenpunainen, tuoksussa sitrusta, vadelmaa ja raparperia. Maussa omenaista hapokkuutta, täyteläisyyttä, ja jopa hieman kermaisuutta.
That’s Neiss Pink Riesling Alkossa
0,75l 13,89€
nykyään myös kätevässä 1,5l hanapakkauksessa 24,89€
Millaista ruokaa?
Sain tehtäväkseni suunnitella reseptin That´s Neiss Pink Riesling -viinille. Minulle tämä oli helppo homma, koska juoma viihtyi minunkin lasissani viime kesänä ja oli hyvin makumuistissa. Halusin ehdottomasti lähteä taas makumatkailemaan ja minnepä muuallekaan kuin Thaimaahan. Jännitystä reseptiikan luomiseen lisäsi, että tiesin joutuvani kohtaamaan viiniguru Tuomas Meriluodon ja hän antaisi tuomionsa reseptin ja viinin sopivuudesta. Sen jälkeen reseptiä voitaisiin muokata sopivammaksi viinille tai pahimmassa tapauksessa tuomio olisi murskaava. Viimeiseen vaihtoehtoon en uskonut, onhan minullakin makuaisti tallella (toivoin).

Sain Thaimassa kokkikurssilla hyvän panang curryn ohjeen ja ajattelin sen pienillä säädöillä olevan juuri oikea kumppani Pink Riesling -juomalle. Kokkailin currya kotona ja säätelemällä currytahnan määrää hain oikeaa väkevyysastetta ruoalle. Kookosmaidolla makua saa pehmennettyä ja sen mukana tulee myös makeutta. Ananasta laitoin varovaisesti, koska siitä tulee makeutta reilusti. Riisi vie taas terää koko annokselta, joka pitää huomioida kastiketta tehdessä tai muuten kokonaisuudesta tulee riisipuuron makuista. Kannattaa metsästää thaibasilikaa, sen maku on vertaansa vailla. Ihana anikset raikas ja makea maku täydentää tätä ruokaa. Kanaa voi korvata esim. bataatilla tai kukkakaalilla. Vaihtoehtoja on monia.
Tämä resepti on aivan loistava tarjottava pyhäinpäivänä ja se kesyttää syksyn ja talven kylmät viimat.
Tässä siis resepti, johon päädyin kokeilujeni jälkeen.



Panang Curry kanasta 30 minuutissa
Ainekset
- 1 rkl öljyä
- 1 iso punasipuli
- 2 rkl panang curry -tahnaa valmista
- 2,5 dl kookosmaito
- 400 g kana filesuikaleita maustamattomia
- 4 kaffirlimen lehteä
- 1/ 2 dl kookoskermaa
- 1 rkl kalakastiketta
- 1 rkl limen mehua
- 2 tl muscovadosokeria
- 0,5 dl ananaspaloja tuoreena tai omassa mehussaan
- 1 dl maapähkinöitä kuorettomia
- 1 dl thaibasilikaa silputtuna ja koristeeksi kokonaisia
Valmistusohje
- Leikkaa punasipuli 4 osaan siivuta vasta sitten.
- Lisää pannulle öljy ja sen lämmettyä currytahna ja sipuli sekaan. Sekoittele muutama minuutti.
- Lisää kookosmaito. Sekoita tasaiseksi ja lisää sekaan raa´at kanasuikaleet ja pieneksi murskatut kaffirlimenlehdet. Anna kiehua hiljakseen n. 15 minuuttia. Nosta reikäkauhalla kana (ei haittaa vaikka sipulit tulevat mukana) pois lautaselle odottamaan. Kiehauta kastiketta n. 5 minuuttia, jotta se paksunee. Paahda tässä välin maapähkinöitä kevyesti kuivalla pannulla. Lisää takaisin kastikkeen sekaan kana, kookoskerma, kalakastike, limemehu, sokeri ja kiehauta vielä 5 minuuttia.
- Lisää ruokaa ananas, silputtua thaibasilikaa ja paahdettuja maapähkinöitä. Säästä niitä vähän myös koristeeksi.
Vinkit
——-
Kokkasimme tämän reseptin yhdessä Tuomaksen kanssa ja nautimme sen Pink Rieslingin kera.


![]() |
Nämä kokkauskuvat on ottanut Janina Vierre. |

No mikä oli tuomio? Tuomio oli pitkä ja kaikenkattava kuten viinigurulta voi odottaa. Tästä voitte kuunnella miten kävi ja miten terroristit liittyvät tähän kaikkeen.
Kannattaa ottaa Tuomaksen IG-tiliseurantaan, sieltä saatte pettämättömiä viini- ja ruokavinkkejä sekä paljon kaikenlaista viinitietoutta.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu