Tästä caponata versiosta tuli hyvinkin tomaattinen, ehkä paseerattua tomaattia olisi voinut laittaa hieman vähemmän. Olen kokkaillut myöstoista versiota aikaisemmin, joka oli aika erilainen makumaailmaltaan. Kasvispadat ovat erinomaisia tapoja syödä paljon kasviksia talviaikaan, kun salaatit eivät maistu miltään ja sisäinen vilu on jatkuvaa. Ainakin minulla on jatkuvasti villasukat ja villatakki, vaikka meillä kuulemma on ihan lämmin.
Tänään kuljeskelin kameran kanssa pellolla katsomassa luonnon timantteja – heiniä, oksia ja pakastuneita kukkia, jotka hohtivat oudon valoilmiön ansiosta.
Caponata
800 g munakoisoa
oliiviöljyä
800 g kuorittuja tomaatteja, talvella purkista
500 ml paseerattua tomaattia
3 sellerinvartta
2 punasipulia
1 kokonainen valkosipuli (san solo)
3 rkl pikku kapriksia
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl ruskeaa sokeria
kourallinen basilikanlehtiä
Kuutio munakoiso n. 2 cm palasiksi. Levitä munakoisot uunipellille ja pirskottele niiden päälle oliiviöljyä. Laita munakoisot uuniin grillivastuksen alle n. 15 minuutiksi tai kunnes saavat väriä. Pilko tomatit isoiksi paloiksi. Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi ja hienonna valkosipuli. Leikkaa sellerinvarret paloiksi.
Ota reilun kokoinen pannu. Kuullota sipulit, valkosipuli ja sellerinpalat oliiviöljyssä, kunnes sellerinpalat ovat hieman kypsyneet (ei pehmenneet). Lisää tomaatit ja paseerattu tomaatti. Kiehuta muutama minuutti ja pienennä sen jälkeen lämpöä, jatka kiehuttamista vielä 10 minuuttia.
Lisää uunissa käyneet munakoison palaset. Lisää punaviinietikka ja sokeri. Anna kiehua kannen alla vielä 30 minuuttia. Lisää silputtu basilika.
Tarjoile kylmänä tai haaleana lihan seuralaisena, leivän päällä tai sellaisenaan.