Koska kotitekoiset paellat ovat jääneet paitsioon, oli aika kokeilla jotakin hyväksi havaittua reseptiä.
Tämä paella on kiitollinen tehdä juhliin, koska sen voi valmistella lähes kokonaan aiemmin ja vieraiden saavuttua laittaa uuniin 20 minuutiksi. Vain ravut pitää paistaa lopuksi.
Meillä oli viiniseuran kokous pari viikkoa sitten porilaisessa Torget-ravintolassa ja paikan omistaja Anette kokkasi meille silloin paellaa. Se oli niin hyvää, että kun oikein kauniisti pyysin, sain reseptin teille jaettavaksi. Tätä siis syötiin silloin ja Viinipäiväntasauksessa ja varmasti vielä monta kertaa tämänkin jälkeen, nam!






Paella
Ainekset
- 500 g chorizo makkara raakamakkara
- 500 g broilerin rintafilee
- 150 g tiikeriravun pyrstöjä
- 500 g paprikaa erivärisiä, suippo
- 1 kokonainen valkosipulia tai yksikyntisiä 4
- 2 sipulia
- 500 g riisiä arborio
- 1,5 dl soijapavut herneet pakaste
- 4 dl Proseccoa
- 1,5l-2l kasvisliemi itsetehty tai valmis luomu
- 0,5 tl sahrami
- suolaa Maldon
- pippuria
- savupaprikaa
- voita
- oliiviöljyä
- sitruunaa
- limeä
- Yrttejä mm. timjami rosmariini
tarjoiluun:
- aiolia valmis tai itse tehty
- creme fraiche
- sitruunalohkoja
Valmistusohje
- Ota tiikeriravunpyrstöt sulamaan huoneenlämpöön.
- Lämmitä kasvisliemi
- Paahda uunissa paprikat ja sipulit, 1 sipuli lohkoina sekä valkosipuli leikattuna puoliksi leveyssuunnassa, ei poisteta kuoria. Pirsokottele päälle oliiviöljyä. Silppua timjamia, rosmariinia, suolaa ja pippuria. Uuni 250-astetta kiertoilma. lisää asteita, jos näyttää etteivät ota väriä. Meillä uuni oli 230-asteessa. Paprikat on tarkoitus paahtaa kauniin ruskeiksi n. 30min.
- Samaan uuniin chorizot, rehellisesti kokonaisina vuokaan/pannuun. Suosittelen erillisiä vuokia kaikille, jotta pystyt säätelemään kypsymistä.
- Broilerit omaan vuokaansa, kokonaisina rintapaloina, mukaan timjamia, rosmariinia ja oliiviöljyä. Varo etteivät kuivu uunissa.
- Paahdetaan kaikki uunissa, 230-250 riippuen uunista, makkarat saavat kypsyä kunnolla ja saada kauniin rapsahtavan pinnan, broilerille riittää n. 10min, paprikat saavat paahtua kunnolla, n. 30 min.
- Aloita paellapohjan teko.
- Pannulle voita, oliiviöljyä, raastettua sipulia ja sahrami. Kuullota, lisää riisit, kuullota läpikuultaviksi, possauta mukaan prosecco, kuumaa kasvislientä pannu täyteen, silppua rosmariinia ja timjamia mukaan, anna muhia n. 10 min kerran pyöräyttäen pohjaa myöten, lisää lientä, aina kun vaikuttaa kuivuvan. Kaada loput kasvisliemet (säästä 2dl) edellisen imeydyttyä. Lisää voita n. 30g. Sekoita, tarkista suola, lisää tarpeen mukaan.
- Kun pohja on valmis, kaada isoon uunivuokaan, laske uunin lämpö 220-asteeseen.
- Paahdetut paprikat, makkarat ja broilerit, leikataan sopivan kokoisiksi paloiksi.
- Paprikoista jäävä neste kaadetaan paellariisin päälle ja sekoitetaan, purista valkosipulit sekaan tahnamaisesti, lisätään päälle paprikat, chorizot ja broilerit, soijapavut (pakaste) ei tarvitse esikypsentää. Lisää riisin päälle vielä jäljelle jäänyt 2 dl kasvislientä. Laita koko kauneus uuniin, n. 20 min, että kuumenee kunnolla ja riisi on tarpeeksi pehmeää..
- Kuivata sulaneet ravut, talouspaperilla painaen.
- Juuri ennen paellan valmistumista laita pannu tiikerinravunpyrstöille kuumenemaan, (paras valurauta), lisää voinokare, kunnes pannu savuaa, lisää pyrstöt pannulle, suolaa, pippuria, käännä, n 1 min per puoli. Purista joukkoon limeä, kääntele ravut pariin kertaan limevoissa.
- Nosta paella uunista, nostele päälle ravut , leikkaa sitruunaa lohkoiksi, silppua timjamia ja rosmariinia, heitä päälle, koristele. Voi myös laittaa aioli lusikallisia koko kauneuden päälle 🙂
Viininä tämän kanssa nautittiin espanjalaista Impromptua, joka sopi loistavasti paellan kanssa. Kokeilimme myös Andre Clouetin rosesamppanjaa, joka sekin toimi tämän kanssa, mutta ei aivan yhtä täydellisesti kuin valkoviini.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
12 comments
Paella huutaa seurakseen viiniä. Aika nappi ruoka viinipäiväntasaukseen 🙂
Niin huusi ja lujaa huusikin 🙂 Tosi hyvä yhdistelmä!
Jamie Oliver sai osakseen hirveän paskamyrskyn Espanjassa kun julkaisi paellareseptin johon tuli chorizoa. Ei kuulemma koskaan chorizoa paellaan sanovat espanjalaiset. Mulle maistuis kyllä.
Tässä on vielä proseccoakin eli todellinen paskamyrsky. Chorizo oli kyllä niin hyvää tässä, että sanokoot 😉
Miksi mä en ole koskaan tehnyt paellaa itse? Tilanne vaatii viiniä ja illalliskutsujen suunnittelua!
Onneksi tässä vaiheessa elämää sentään herättiin. Nyt vaan padat tulille, onneksi kesä on tulossa ja paella maistuu 🙂
Toivottavasti sun sivuilla ei ole kymmentä mun kommenttia paellasta ja kuinka hyvää se on (ehdottomastichorizoa) <3 Istun junassa ja epätoivoisesti yritän saada kommenttini läpi.
Ehdottomasti chorizoa on minunkin mielipiteeni ja yhdellä kommentilla selvisit. Oli kiva nähdä Pingissä 🙂
Hmm.. miksiköhän tätä paellaa tulee valmistettua niin harvoin. tykkään nimittäin tolkuttomasti, kuten kaikista muistakin espanjan riisiruoista.
Maailma on niin täynnä kaikkia herkkuja, että välillä ne kaikkein itsestään selvimmät tuppaavat unohtumaan.
paella <3 ei taida yllättää ketään, kuinka huokailen tämän reseptin perään <3
Ei yllätä ei 🙂 Paella vaan on <3