Saaristolaisleipä, ihanan tahmainen ja tumman makuinen, jonka päälle voi laittaa melkein mitä tahansa ja kaikki maistuu järjettömän hyvältä. Pelkkä voikin riittää, kunhan sitä on runsaasti.
En ole koskaan aiemmin tehnyt saaristolaisleipää. Siis miksi ihmeessä? Olen ajatellut sen olevan vaikeaa, mitä se ei todellakaan ollut. Ainakin jouluksi tekemäni saaristolaisleipä oli todella helppo ja aivan järjettömän hyvä. Monenmoista versiota on tullut maistettua ja jotenkin juuri tämä appelsiinimehupohjainen on ollut mielestäni aina paras. Lapset vannottivat, että tätä tehdään tästä lähin useamminkin kuin vain jouluna. Ehdottomasti ainakin juhannukseksi, ehkä myös hiihtolomaksi. Niin hyvää se oli, että ostin Ikeassa piipahtaessani pari leipävuokaa lisää, jotta ei tarvi käydä naapureissa lainaamassa.
Muita hyviä reseptejä:
– Superfoodleipä
– Ahvenanmaan näkkileipä gluteeniton
– Kanttarellileipä rapujen ja omenan kanssa


Saaristolaisleipä
Ainekset
- 1 l appelsiinitäysmehua
- 75 g hiivaa
- 3 dl siirappia
- 1 rkl suolaa
- 4 dl kaljamallasta
- 3 dl ruishiutaleita
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 l hiivaleipäjauhoja
Voiteluun
- 1/2 dl vettä
- 1/2 dl siirappia
Valmistusohje
- Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola.
- Lisää joukkoon maltaat, ruishiutaleet ja -jauhot sekä hiivaleipäjauhot. Sekoita tasaiseksi.
- Voitele 3–4 pitkänomaista leipävuokaa (vetoisuus yhteensä 4 l). Jaa taikina vuokiin. Kohota taikinoita liinalla peitettynä noin 1 1/2 tuntia.
- Pistele leivät haarukalla. Kypsennä 175- asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 1/2 tuntia.
- Voitele limppuja paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella 2–3 kertaa.
- Anna leipien jäähtyä kokonaan ennen kumoamista.
- Peitä leivät tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos niiden pinta alkaa tummua liikaa.
Vinkit
Resepti Maku-lehdestä
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
4 comments
Hei no jopas! Appelsiinimehua en ole ikinä tajunnut laittaa saaristolaisleipään. Nam!
Oli myös minulle eka kerta, mutta olen tehnyt tällä reseptillä sen jälkeen jatkuvasti 🙂
Tässä kuule kävi nyt niin että olen aivan pääsemättömissä tämän leivän kanssa!! Saan leipoa koko ajan lisää – kolmas taikina menossa juhannuksen jälkeen – perikunnalle ja kavereille ei riitä mikään. Mukamas eivät osaa ite tehdä, kun reseptiä tarjosin…. Eikoo kauhia kohtalo 😉
Tää on ohjeista paras. Ainakin joka joulu teen koko suvulle. Tästä on tullut meidän juhlalimppu