Vappupöydästämme löytyi tämä ruokaisa ja keväinen salaatti. Parsaa, pekonia, salaattia, kananmunia ja homman kruunaa suorastaan nerokas piimästä tehty salaattikastike. Salaattikastike on juuri sopivan hapanta sopiakseen täydellisesti suolaisen pekonin ja makean parsan kanssa.
En voi valitettavasti ottaa kredittejä tästä reseptistä vaan salaatti on napattu HS Ruokatorstain helpot ja hyvät -kirjasta (2018). Kirjassa on mahtavia reseptejä eli suositus myös kirjasta.
Tämä salaatti sopii kevään juhlien noutopöytään tai sellaisenaan lounassalaatiksi. Kurkkaa myös vanha noutopöytään sopiva raa´asta kukka- ja parsakaalista tehty salaatti.
Parsa-pekonisalaatti ja piimäkastike
Ainekset
paahdetut perunat
- 4 isoa peruna
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 tl hiutalesuolaa
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl timjamia
- ½ tl rosmariinia
salaattiin
- 4 kananmunaa
- 500 g parsa vihreä
- 170 g pekoni
- 1 ruukku roomansalaatti tai rasia salaattisekoitusta ja pala jäävuorisalaattia tai pussillinen salaattisekoitusta
piimäkastike
- 1 rkl salottisipulia hienonnettuna
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 dl piimä
- 2 rkl ranskankerma
- ½ tl dijonsinappia
- ½ dl ruohosipuli silputtua
- 2 rkl lehtipersilja silputtua
- ½ tl suolaa
- ripaus mustapippuria myllystä
Valmistusohje
- Valmista kastike. Kuori ja hienonna salottisipuli. Hienonna sitä 1 rkl:n verran. Kuori valkosipulinkynsi ja purista se valkosipulipusertimella.
- Lisää sipulit piimään. Sekoita joukkoon ranskankerma ja dijoninsinappi.
- Hienonna ruohosipuli ja lehtipersilja, lisää kastikkeseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Jätä jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi.
- Pese perunat, älä kuori. Leikkaa veneiksi. Mausta perunat oliiviöljyllä, suolalla, mustapippurilla ja yrteillä.
- Levitä perunat pellille ja paahda 250-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja väriltään hyvin paahtuneita. Jätä jäähtymään.
- Keitä kananmunat pehmeiksi, noin 7 minuuttia. Upota jääkylmään veteen ja anna jäähtyä. Kuori ja leikkaa puoliksi tai veneiksi.
- Pese huolellisesti parsat. Napsauta tai leikkaa kannasta pois puumainen osa. Ryöppää parsoja suolalla maustetussa vedessä noin 3 minuuttia, jotta ne ovat napakan kypsiä. Upota heti jääkylmään veteen, jotta kypsyminen lakkaa. Anna jäähtyä. Kuivaa ja paloittele parsat.
- Asettele pekoni kylmälle paistinpannulle ja laita sitten lämpö päälle. Anna paistua hyvän värisiksi ja käännä. Paista vielä toiselta puolelta.
- Nosta pekonit talouspaperilla vuoratulle lautaselle. Paloittele pekonit. Huuhtele ja kuivaa salaatit.
- Asettele tarjoiluvadille tai annoslautasille kaikki ainekset kerroksittain. Viimeistele piimäkastikkeella.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass