Tunnustan, että meillä syötiin tosi pitkään parsakaalista vain kukinnot ja varret lensivät roskikseen. Mitä tuhlausta, varret ovat aivan yhtä hyvää ja ravintorikasta syötävää, itseasiassa jopa parempaa kuin kukinnot.
Kun mehustimme kuukauden, niin moneen mehuun lingottiin ainoastaan parsakaalin vartta mukaan. Se oli sitä aikaa kun lapset söivät kukinnon ja me Ison Murun kanssa varret, nestemäisenä.
Parsakaali on lasten suurta herkkua, kunhan päälle on sulatettu voita ja ripoteltu pieni määrä sormisuolaa. Olen lasten kanssa samaa mieltä. Jos parsakaalit ovat unohtuneet kattilaan liian pitkäksi aikaa, niitä ei meillä syö kukaan. Niin karmeita ne ovat ylikypsinä eli meillä syödään mielummin liian raakana kuin ylikypsänä.
Nyt ajattelin jalostaa parsakaalit hieman erilaiseen muotoon ja niistä syntyikin aika hyvän makuisia pötkylöitä. Leikkasin parsakaalin kukinnot “riisimuruksi” ja varret laitoin teholeikkuriin. Jouduin googlaamaan millä nimellä laitetta kutsutaan. Onko se oikeasti teholeikkuri ihan yleiskielessäkin? Silppuri taitaa viitata enemmän paperisilppuriin? No mutta sinne sen varren iskin. Varovaisesti, jotta varsi ei mene tahnaksi vaan “riisiksi” vain. Kukinnoille olisi voinut tehdä saman, näin tulisi tasalaatuista massaa, mutta tein riisiä veitsellä.
Parsakaali-juustopallerot nautitaan sellaisenaan dipin kanssa, kalan tai pihvin lisukkeena tai oikeastaan miten vain. Muksut tykkäsi näistä ihan valtavasti haaleana dipin kanssa.

Parsakaali-juustopallerot
Ainekset
- 300 g parsakaalia
- 2 kananmunaa
- 1/2 sipulia
- 3 dl n. 100g juustoraastetta (emmental tai muu voimakas)
- 1 dl korppujauhoja gluteeniton tai tavallinen
- 2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- Creme fraiche
- Makea chilikastike tai Sriracha
Valmistusohje
- Leikkaa parsakaali paloiksi ja laita kiehuvaan veteen minuutiksi. Kaada vesi pois ja laita tilalle jääkylmää vettä hetkeksi, jotta kypsyminen pysähtyy. Valuta hyvin.
- Leikkaa parsakaali pieneksi kuin "riisi". Voit käyttää apuna myös teholeikkuria, mutta varo ettei parsakaali muutu mössöksi vaan pysyy riisimäisenä. Laita parsakaali"riisi" kulhoon, lisää sipulisilppu ja kananmunat sekaan. Sekoita hyvin. Lisää juustoraaste, korppujauho, tuore persilja ja mausteet. Sekoita hyvin. Muotoile sopivan näköisiä palleroita leivinpaperille ja laita uuniin 200-asteeseen n. 20 minuutiksi. Käännä pötkylät varovaisesti uunissa puolessa välin. Anna jäähtyä hetki.
- Tee mieleisesi dippi, mutta ainakin creme fraiche yhdistettynä makeaan chilikastikkeeseen sopii loistavasti palleroiden kanssa.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
1 comment
Mehustan myös usein vihermehuja ja parsakaalin varret sopivat mainiosti siihen. Olen samaa mieltä kanssasi että varressa on enemmän makua. Ihana vihannes niin kuin broccolinikin. Niin kaunis blogi sinulla. Terveisin Annelta Maalaisbistrosta.