Lauantai-iltana vietettiin omat kotipikkujoulut ystävien kanssa perinteisesti hyvin syöden ja maistellen hyviä viinejä. Myrskyn vihmoessa ulkona oli mukava istuskella sisällä, kuunnella sateen ropinaa, jutella mukavia ja nauttia ruokailusta pidemmän kaavan mukaisesti.
Gruyerejuustokeitto ja sen kanssa tarjoiltu viini olivat Juha Berglundin, Antti Rinta-Huumon ja Antti Vahteran Ruoasta Viiniin –kirjasta napattu yhdistelmä, joka toimi juuri niin hyvin kuin kirjassa luvattiinkin. Kerron kirjasta lisää ensi viikolla.
Haudutetut punajuuret oli napattu samasta kirjasta. Se sopisi loistavasti myös joulupöytään.
Maa-artisokkapyreetä on blogissa tehty jo aikaisemminkin. Pääruoan kanssa nautittu Chateau Paradis oli erinomainen valinta, hienostunut viini sopi erittäin hyvin ruoan kanssa.
Syntisen hyvä semifreddo on myös aiemmin tehtyä.
Menu:
Alkumalja
Anna Codorniu
Gruyerejuustokeitto
La Vieille Ferme Blanc – Ranska
Hirven ulkofilepihvi, maa-artisokkapyree ja balsamicossa haudutetut punajuuret vuohenjuuston kera
Chateau Paradis 2002 Cuvée Pretige
Espresso

Gruyerejuustokeitto
Ainekset
- 2 dl valkoviiniä
- 6 dl kanalientä
- 4 dl kuohukermaa
- 1 sipuli
- 200-300 g gruyerejuustoa
- 1 rkl voita
- 1 rkl vehnajauhoja
- valkopippuria myllystä
- cayennepippuria
- portviiniä
Valmistusohje
- Sulata voi kattilassa ja kuullota hienoksi hakattu sipuli siinä.
- Ripottele jauhot kattilaan ja sekoita. Kaada viini ja kanaliemi päälle. Anna kiehua hetki.
- Lisää kerma ja pieniksi paloiksi paloiteltu juusto. Mausta cayennepippurilla ja valkopippurilla. Halutessasi voit lisätä valmiiseen keittoon valkosipulia ja tilkan portviiniä. Sekoita keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella juuri ennen tarjoilua.
Vinkit
![]() |
Maa-artisokkapyree ja balsamicossa haudututetut punajuuret |

Balsamico-punajuuret ja vuohenjuustoa
Ainekset
- 16 pientä punajuurta
- 2 dl balsamiviinietikkaa
- 2-3 rkl voita
- mustapippuria myllystä
- Maldon-suolaa
- 120 g vuohenjuustoa
Valmistusohje
- Pese punajuuret huolellisesti ja kuivaa ne tai kuori punajuuret jos ne ovat paksukuorisia. Leikkaa suurimmat puoliksi ja nosta punajuuret foliopaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle balsamiviinietikkaa, voi nokareina, suola ja pippuri. Kääri folio tiukasti kiinni ja nosta uuniin 200-asteeseen. Paista 20-25 minuuttia. Varo kuumaa höyryä avatessasi pakettia. Puolita punajuuret, pirskottele foliosta balsamicokastiketta päälle. Mausta vielä tarvittasessa suolalla ja pippurilla. Nosta lautasille punajuurta ja muserra vuohenjuustoa päälle.