
Minun kesäpiknikkini on ollut Pori Jazzeilla viimeiset 25 vuotta. You can´t beat that feeling! Ihania viinejä ja piknikkorien herkkuja. Paljon on jazzailu muuttanut muotoaan, mutta viinit ja piknikkori pitävät pintansa, niin ja minä myös.
Tässä muutama vinkki Kirjurinluoto Areenan viineistä kera reseptien. Entä mitä valmista herkkua kaupoista saa napattua nopeasti mukaan, jos keittiötiloja ei ole? Lisäksi laitan listaa, mitä piknikille kannattaa pakata mukaan.
Tänä vuonna Kirjurinluoto Areenalla on siis loistavan musiikin lisäksi Torresin viinejä. Suomalaisten lemppariviinit ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä ja viinit moneen piknikherkkuun sopivia. Hyvä hinta on haluttu on säilyttää myös Kirjurinluodolla eli tänäkään vuonna ei ole luvassa kiskurihintoja – onneksi!
Tässä kevyt tietoisku Torresista:
Torresin perheen nimi on yhdistetty viiniin jo kolmen vuosisadan ajan, vaikka virallisesti liiketoiminta on alkanut vasta vuonna 1870. Legendaarinen perheyritys valmistaa viinejä eri puolilla Espanjaa: Kataloniassa, Prioratossa, Jumillassa, Torossa, Ribera del Duerossa, Rias Baixas’ssa, Ruedassa ja Riojassa. Lisäksi perhe tuottaa viinejä Chilessä ja Yhdysvaltain Kaliforniassa. Vahvasti tutkimustyöhön panostava Torres on edelläkävijä muun muassa alkoholittomien viinien valmistuksessa ja paikallisten harvinaisten lajikkeiden elvyttämisessä. Torres tutkii myös alan edelläkävijänä ilmastonmuutoksen vaikutuksia viinintuotantoon
Torresin Sangre de Toro ja Viña Esmeralda tulevat molemmat Espanjasta.
Näiden kahden viinin lisäksi myynnissä on paljon muitakin viinejä, mutta kerron täyden listauksen hintoineen sekä muita Kirjurinluodolla huomioitavia juttuja alkuviikosta.

Torres Sangre de Toro
Hinta Kirjurinluoto Areenalla 12cl/5€ pullo 24€
Rypäleet: Garnacha, Cariñena
Sangre de Toro eli häränveri on paahteinen ja tummasävytteinen punaviini. Siitä voi
erottaa muun muassa kuivattuja hedelmiä ja savuisia tuoksuja.
Keskitäyteläinen maku on helposti lähestyttävä ja suutuntumaltaan hedelmäisen pyöreä ja
kypsän marjainen.
Sangre de Toro sopii nautittavaksi sellaisenaan, possun ja punaisen lihan kera. Älkää unohtako kokeilla myös lakritsin kanssa. Viinigurut saattavat sanoa ettei käy, mutta minä pakkaan lakritsipussin mukaan jälkkäriksi.


Sangre de Toron kanssa nautittavaksi ajattelin pakata lakritsin lisäksi melkein terveellisen parsakaali-kukkakaalisalaatin. Älkää huoliko, seassa on pari paketillista rapeaa pekonia ja majoneesikastike.
Salaatin voit huoletta tehdä jo edellisenä päivänä, se vain paranee vanhetessaan.


Parsakaali-kukkakaalisalaatti
Ainekset
- 500 g parsakaalia raakaa, käytä vain nuput
- 400 g kukkakaalia raakaa, käytä vain nuput
- 1,5 dl rusinoita
- 100 g pinjansiemeniä
- 2 pkt pekonia rapeaksi paistettuna
Kastike
- 2 dl hyvälaatuista majoneesia esim. Hellman´s
- 1 prk kermaviiliä
- 1 rkl sitruunanmehua
Valmistusohje
- Leikkaa ja revi parsakaalin ja kukkakaalin nuput pienen pieneksi kulhoon. Varret voit säästää ja höyryttää vaikka seuraavan päivän ruokailuun. Paahda kuivalla pannulla pinjansiemenet niin, että saavat kevyesti väriä. Kaada siemenet jäähtymään lautaselle. Paahda samalla kuivalla pannulla pekonit parissa erässä rapeaksi. Nosta talouspaperin päälle jäähtymään. Siivuta pekoni pieneksi. Yhdistä jäähtyneet aineet ja lisää rusinat.
- Tee kastike. Sekoita majoneesi, kermaviili ja sitruunanmehu ja sekoita salaattiin. Lisää vähän suolaa, oman maun mukaan. Laita tekeytymään jääkaappiin.

Torres Viña Esmeralda 2013
Hinta Kirjurinluoto Areenalla 12cl/ 5€ pullo/24€
Rypäleet: Muscat, Gewürztraminer
Mausteinen, kuivia hedelmiä ja makea kukkea
tuoksu. Puolikuiva viini nostaa veden kielelle ja tekee
viinistä eloisan. Pieni makeus viinissä sovittaa sen myös hieman mausteisille ruoille.
Uskon, että tämä on aika passeli monelle Areenan maustetuista ruoista, mutta menee myös sellaisenaan.
Parhaimmillaan se hyvin jäähdytettynä, joten kylmäkassi on kova sana sille. Kirjurinluodolla on myynnissä myös viineille sopivia kylmäpusseja, mutta rajoitetusti eli voit varmistaa viileyden kylmäkassilla.
Viña Esmeraldalle tein helppoja ja nopeita nektariini-vuohenjuustopiiraita valmiista voitaikinasta.


Nektariini-vuohenjuustopiirakat
Ainekset
- 3 kpl voitaikinalevyjä valmiiksi kaulittuja paketissa on 5 kpl
- 100 g vuohenjuustoa kuoretonta
- 3 nektariini siivutettuna
- 4 siivua ilmakuivattua kinkkua
- Balsamicokastiketta paksua
Valmistusohje
- Ota levyt sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan. Voit puolittaa levyt neliöiksi tai jättää suorakaiteen muotoon. Levitä vuohenjuusto taikinalle, jätä reunat ilman. Siivuta nektariini päälle ja laita ilmakuivattukinkkua väleihin. Laita uuniin pakkauksen ohjeen mukaisesti tai n. 225-astetta 15 minuuttia tai kunnes reunat ovat saaneet väriä.
- Ota balsamicokastike mukaan piknikkoriin ja lorauta sitä päälle vasta kun nautit piirakat. Jos balsamicokastiketta ei löydy, voi piirakat nauttia ihan sellaisenaan. Kokeile myös lakritsin kera tätä. Interesting and good!

Jos Pori Jazz varustukseen ei kuulu keittiötiloja, on helpointa poiketa kaupan kautta ja unohtaa kaikki turha väkertäminen.
Jokainen kauppa, jossa on oma paistopiste on varteenotettava piknikkauppa. Teen tähän ensiapulistan, jos näyttää siltä, että ajatukset ovat jo Jazzeilla ja kroppa vasta ruokaostoksilla.
– croissantit
– patongit
– tuorejuusto
– brie / homejuusto / vuohenjuusto / kova juusto
– hillo esim. viikuna tai kirsikka
– nektariinit
– viinirypäleet
– mansikat
– salamia siivutettuna / täyslihaleikkele / ilmakuivattu kinkku
– oliiveja tai valmis antipastolajitelma
– viinilehtikääryleitä
– kirsikkatomaatteja
– valmis salaattipohja
– kertakäyttölautaset/aterimet/mukit/servetit

Piknikvarusteet
Jos jokin laji on varusteurheilua, niin pitkä piknik on juuri sellaista. Kaikkeen pitää varautua, eivätkä varusteet saa pettää – satoi tai paistoi.
- Kylmälaukku & kylmäpatterit
- Peitto ja/tai pöytäliina
- Muovi (jätesäkki) peiton alle, jos peitto ei ole muovitettu
- Muovi (jätesäkki) piknikvarusteiden päälle sadekuuron yllättäessä
- Roskapussi
- Kosteuspyyhkeitä
- Lautasliinat
- Juomalasit + muutama ekstra ystävien vierailua ajatellen
- Lautaset
- Aterimet
- Yleisveitsi
- Talouspaperia
- Tarjotin (pitää lasit pystyssä peitolla)
- Viinipullon kierrekorkki (korkit joudutaan ottamaan pois Pori Jazzeilla, Suomen lainsäädäntö)
- Hattu
- Aurinkovoide
- Lämmintä vaatetta, jos konsertit kestävät monta tuntia
- Kertakäyttösadetakit
- Varvastossut (nahkakenkiä on turha kastella vesisateessa, ne voi pussittaa siksi aikaa) vaikka eihän täällä koskaan jazzeilla sada, meniköhän tilaus jo perille 🙂
Tervetuloa aurinkoiseen Poriin!


Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
Yhteistyössä Winestate
11 comments
Jestas, mitkä kuvat ja herkut!
Kiitos Elisa 🙂 Tervetuloa jazzailemaan!
ihanaa piknikiä!
Kiitos, toivottavasti ilman suosivat ettei tarvi syödä sadeviitan alla 😉
Mieletön tietopaketti ja voih – on tehtävä heti tänään noita vuohenjuusto-nektariinipiiraita! Tänä vuona meiltä taitaa jäädä jazzit väliin, mutta ensi vuonna taas sinne : ) Ihania jazzeja, seurailen somesta menoja!
Ensi vuonna sitten uusi yritys, ettei tule liian suurta taukoa 🙂
Eikö löydy kuivaa valkoviiniä. Esmeralda on liian makee mulle,vaikka hyvä viini onkin, tykkään rutikuivasta. Ollaan siä to-su.
Ei hätää, löytyy kuivaakin. Teen alkuviikosta juttua kaikista myynnissä olevista viineistä. 🙂
Mitä balsamicoa käytit? Meillä oli niin ohutta, että se levisi lautaselle. Ei saanut kunnon glasyyrejä. Kuvasi ovat kauniita ja menyy oli herkullinen.
Kiitos 🙂 Ei tavallista balsamicoa vaan sellaista paksumpaa balsamicokastiketta. Monella kaupalla on oma merkkinsä siitä ja Rajamäellä myös. mutta parasta on vanha balsamicosiirappi. Toki sitä ei malta kovin usein ostella. http://kotiliesi.fi/himahella/aceto-balsamico-tradizionale-di-modena-nautinto-parfyymipullossa/
Herkulliset piknik eväät olet laittanut ja kiitos viinisuosituksista. Mukavia jazzailuja 🙂