Grillivartaat kuuluvat koko perheen herkkuihin ja niihin tikutetaan milloin mitäkin herkkua. Tällä kertaa ylikypsää possua teriyakikastikkeella eli pork yakinikua.
Grillivartaat saivat aivan uuden ulottuvuuden kun tikutin niihin ylikypsää possua Gaijin -keittokirjan tapaan. Tomi ja Matti osaavat tämän homman, joten luotto oli kohdallaan eikä turhaan. Tosin huomasin, että olisin (tai siis Iso Muru) olisi voinut ostaa lihaa triplamäärään, koska tuosta alla olevasta annoksesta riittää ihan oikeasti vain 3-4 hengelle.
Tätä ei ihan nopeasti valmisteta, mutta uunissa haudutettu kylki on suussa sulavaa ja kun päälle sipaisee teriyakikastiketta, saa ihanan makean ja rapean kuoren. Tämä tarjoiltiin uunissa valmistettujen uusien perunoiden ja coleslawn kanssa. Possuahan ei ole pakko tikuttaa vaan tämän voi tarjoilla vaikka riivittynä burgerin välissä.



Pork Yakiniku
Ainekset
- n. 800-900 g porsaankylkeä luutonta jos palassa on luu, huomioi painossa
- 3 rkl karkeaa suolaa
- 3 rkl sokeria
- 2 rkl hunajaa
- 8 bambutikkua
- 1 punainen chili
- kevätsipulia
- togarashi-mausteseosta hyvää tuli ilmankin
teriyakikastike
- 1 dl sokeria
- 1 dl vettä
- 2 rkl sakea
- 1 dl vähäsuolaista soijakastiketta
Valmistusohje
- Leikkaa ristikkoviillot kamaraan. Hiero suola, sokeri ja hunaja lihan pintaan ja anna lihan maustua nelisen tuntia tai seuraavaan päivään.
- Poista irtonaiset mausteet pinnalta kylmällä vedellä huuhtaisemalla. Paista kylkeä 200-asteisessa uunissa 1 tunti, laske lämpötila 100 asteeseen ja hauduta vielä vähintään 1 tunti (tai kauemminkin, meillä unohtui menojen vuoksi pidemmäksi aikaa).
- Lihan hautuessa keitä teriaykikastike: Kiehauta vesi kattilassa, sekoita joukkoon sokeri ja anna liueta. Lisää soija ja sake ja keitä vielä noin 10 minuuttia tai kunnes kastike hiukan sakenee. Kastike myös sakenee jäähtyessään, jolloin se tarttuu paremmin lihanpintaan ja antaa siihen enemmän makua.
- Anna jäähtyä hetki, poista kamara, leikkaa luutioiksi ja pujottele tikkuihin (kamarankin voi syödä, toisille herkku, toisille ei). Sivele kastiketta lihan päälle ja paahda niitä 220-asteisessa uunissa grillivastuksen alla (tai grillaa nopeasti lihoihin paistopinta). Sivele kastiketta pari kertaa grillauksen aikana lihojen pintaan.
- Nosta uunista, ripottele päälle togarashi-mausteseosta, silputtua chiliä ja kevätsipulia.
6 comments
Me ollaan tänä kesänä innostuttu oikeen kunnolla Teriyakipossusta. Älyn hyvää! Mutt sitä mä mietin, mistä olet löytänyt kamarallista possua? Meinaan lempiohjelmassani Masterchef Australiassa tehdään aina porkbellyä, johon tehdään rapea kamara, mutta itse en ole kysiseen lihan palaan törmännyt.
Mieheni kävi hakemassa possun Porin Kauppahallista ja voisin kuvitella, että varmaan suurimmassa osassa kauppahalleista on vakiovalikoiman tuote 🙂 Kaupoista harvemmin löytyy nykyään, mikä on oikeasti harmi.
Teriyaki-kastike on niin hyvää! 🙂
Kyllä on herkkua! Mä oon tänä vuonna retroillu oikein kunnolla ja tehny erilaisia vartaita ehkä eniten kuin mitään muuta. Vielä olis yksi tandoorikana resepti odottamassa. Tai ei oo reseptiä, mutta idea siis on.
Just taannoin tein ribsejä sous vide, sitten teriyaki päälle ja grillin kautta ääntä kohti. Makean ja suolaisen liitto on vaan niin täydellinen.
Viikonloppuna grillattiin possun niskaa kirsikka-bbq kastikkeella. Kylkeä aasialaisella twistillä ehkä seuraavaksi? 🙂 Tomi & co on kyllä näissä hommissa luotettava lähde, kuulostaa ihan törkyhyvältä 😀 Plus en ole tajunnut että teriyakikastike on ihan noin helppo tehdä!