Keskikesän juhlaan pitää tehdä kesäinen kakku. Meidän juhannukseen kuuluu britakakku tai marenkikakku. Tällä kertaa se tulee olemaan britakakku, vaikka todennäköisyys tämän säilyvyydestä juhannukseen on aikas pieni. Tehdään sitten toinen. Juhannuksena kuuluu herkutella.

Marengin ja raparperin täydellinen liitto oli pakko yhdistää. Raparperihillo huuteli rinnalleen jotakin toffeen makuista ja ajattelin kokeilla Dooley´s liköörin yhteensopivuutta tähän. Yes, sopii! Puolet kakustahan voi tehdä niin, että laittaa kerma-kinuskikastiketäytteen tai pelkän kermavaahdon. Toisen puolen tekee aikuisten kakuksi Dooley´sillä. Sanoinko jo, että juhannuksena kuuluu herkutella.



Britakakun pohjan voi tehdä paljonkin aikaisemmin ja vaikka pakastaa sen. Jäisenä kokoaminen sujuukin paljon paremmin ja sen voi tehdä vaikka mökillä.
Lisäksi kannattaa säästää kermalikööriä juhannusyöksi, pakastaa päivällä jäänyttä kahvia jääpaloiksi ja heilauttaa yöllä muutama kahvijääpala lasiin. Pysyvät silmät auki, jotta kokko ei mene ohi.



Aurinko paistelee ja toiveet kauniista juhannuksesta ovat korkealla, mutta koska olen kokenut sen yhden +2-astetta juhannuksen, on tällekin vuodelle varattu varmuuden vuoksi lämmittävää portviiniä ja glögiä. Toisaalta en ole pessimisti, joten onhan meillä kuohuvaakin vaihtoehtona.


Britakakku raparperilla ja toffeekermalla
Ainekset
- 150 g voita
- 1,5 dl sokeria
- 4 kananmunan keltuaista
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1,5 dl maitoa
Marenki
- 4 kananmunan valkuaista
- 2 dl sokeria
Raparperitäyte
- 1 l raparperia paloiteltuna
- 2 rkl vettä
- 1 dl sokeria
Dooley´s täyte
- 4 dl vispikermaa
- 1 dl Dooley´s likööriä tai muuta kermaliiköriä
- 1 rkl tomusokeria
Pinnalle
- Mansikoita tai kirsikoita
- Ruusuja
Valmistusohje
- Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen huolella vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Levitä taikina ohuelti uunipannulle voidellun leivinpaperin päälle. Älä unohda voitelua!
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pikku hiljaa samalla vatkaten. Käsipelillä tämä ei tahdo onnistua. Seoksen pitää olla jäykkää ja kiiltävää. Se ei saa liikkua, kun kumoaa kulhon nurinperin. Levitä marenki taikinan päälle. Paista 175 asteessa 20-25 minuuttia. Marengin pinta saa olla vaaleanruskea. Ole tarkkana viime minuuttien aikana. Jäähdytä levy. Tarvittaessa pakasta.
- Laita kuoritut raparperinpalat ja vesi kattilaan. Kuumenna höyryäväksi. Sekoita sokeri joukkoon ja keitä n. 10 minuuttia. Jäähdytä.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää lopuksi tomusokeri ja Dooley´s ja vatkaa uudelleen kovalla teholla kunnes seos jähmettyy.
- Leikkaa torttulevy puoliksi. Nosta levy tarjoiluastialle. Täytä Britakakku juuri ennen tarjoilua. Laita raparperihillo ja puolet Dooley´s täytteestä väliin. Lisää toinen levy ja laita päälle loput Dooley´s täytteestä. Voit myös halutessasi laittaa kaikki väliin ja jättää päällisen ilman kermaa.
Kurkkaa myös blogin 28 helpotusta juhannukseen reseptiä.
https://hellanjaviinilasinvalissa.fi/2016/06/28-juhannusruokaa-juhannusjuhliin.html
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
6 comments
ihanat juhannusruusut 🙂
Niin kauniita, mutta vain niin hirvittävän lyhyen aikaa. Onneksi tänä vuonna niistä saa nauttia juuri juhannuksena.
Britankakku kuuluu kyllä juhannukseen ehdottomasti. Tämä kuulostaa todellakin kokeilun arvoiselta muunnelmalta. Dooleysillä ei voi mennä vikaan 😉 psst. Upeat, upeat kuvat!
Kiitos, kiitos ihana! Rapaperin ja Dooley´s kerman yhdistelmä oli ihan järjettömän hyvä. Olisin voinut lusikoida niitä ihan keskenäänkin 🙂
No nyt on kyllä herkulliset tarjottavat 🙂
Tuossa on ehkä kaunein ja houkuttelevin juhannuskakku, mitä olen kuunaan nähnyt! Juhannusruusu soittaa sellaisia kieliä suomalaisen sielussa, ettei siitä paremmaksi voi enää panna.
Auvoisaa keskikesän juhlaa!