Pikku Muru on kaivanut esiin kaikki grilliruokaa käsittelevät kirjani ja on vakaasti päättänyt kokkailla koko kesän. Minä olen aivan hiljaa ja kannan lisää kirjoja. Tämä sopii minulle paremmin kuin hyvin. Sieluni silmin näen itseni kesämökin baden badenissa cocktaillasi kädessä, aurinkolasit silmillä nauttimassa grillin tuoksusta. Ihan näin se ei taida vielä mennä, mutta ajatus oli kuitenkin kutkuttava.
Ensimmäinen projekti löytyi Jamie Oliverin BBQ Food YouTube -kirjasta. Tämä poika ei todellakaan aloita sieltä mistä aita on matalin, vaan sieltä mikä kuullostaa hyvältä. Rommilla maustettu porsaankylki ilmeisesti kolahti. Alkoholi haihtuu kastiketta keitettäessä eli homma selvä.
Tällä kertaa olin mukana auttelemassa ja takapiruna seurailemassa millaisia desimääriä mitäkin ainetta joukkoon meni. Pojallani on valtava into ruoanlaittoon ja syömiseen eli geenit ovat perityneet hyvin vahvasti. Toivottavasti tämän kesän aikana saadaan monta yhteistä ruokaa aikaiseksi.
Launtaina tehtiin marinadi ja laitettiin ribsit marinoitumaan. Sunnuntaina grillailtiin ja nautitiin. Tämä ei ollut hätähousujen ruokaa. Grillailuunkin meni 2,5 tuntia. Varaa siis toinen pullo kaasua siltä varalta, että toinen loppuu. Ohjeessa resepti toteutettiin hiiligrillin epäsuorassa lämmössä, mutta meillä kaasugrillin epäsuorassa lämmössä.
Maku oli makean mausteinen ja kun päälle ripautti aivan hitusen suolaa oli kombo loistava. Olin niin ylpeä 10-vuotiaasta pikku kokistani.



Rommilla maustettu porsaankylki
Ainekset
- merisuolaa ja mustapippuria myllystä
- 1,5 kg porsaankylkipaloja eli ribsejä
Tahnaan
- 5 rkl vaahterasiirappia
- 2 tl chipotletahnaa
- 1 rkl inkiväärijauhetta
- 1 rkl worchesterkastiketta
- 1,5 tl paprikajauhetta
- 1,5 tl jauhettua juustokuminaa
- 1,5 tl viismaustetta
- 1/2 tl jauhettua muskottia
Rommigrillikastikkeeseen
- 4 cm pala inkivääriä kuorittuna
- 3 valkosipulinkynttä kuorittuna
- 1 1/4 dl ketsuppia
- 2/3 dl tummaa rommia
- 3 rkl omenaviinietikkaa
- 1 tl dijonsinappia
- 1/2 tl kuivattuja chilihiutaleita
- 2/3 dl fariinisokeria
- 3/4 dl vettä
Valmistusohje
- Yhdistä tahnan ainekset sekä 2 tl suolaa kulhossa. Taputtele liha kuivaksi talouspaperilla, nosta vuokaan ja hiero tahnaa kauttaaltaan lihan pintaan. Peitä kelmulla ja jätä marinoitumaan jääkaappiin vähintään kuudeksi tunnniksi, mutta mielellään yön yli.
- Ota ribsit lämpimään. Lämmitä grilli, niin että voit grillata ribsit epäsuoralla lämmöllä n. 180 asteessa. Ota kunnon foliopala (mielellään paksua) ja kokoa ribsit keoksi folioon. Tee kunnon tiivis käärö ja laita grilliin. Käärö saa olla grillissä epäsuoralla lämmöllä n. 2 tuntia, kunnes liha on kypsää ja lähes irtoaa luista.
- Tee grillikastike. Raasta inkivääri ja valkosipuli kattilaan. Lisää muut grillikastikkeen ainekset sekaan ja keittele keskilämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes seos sakenee.
- Kun olet ottanut foliokääröt grillistä valele grillikastikkeella ribsit ja laita takaisin grilliin n. 20 minuutiksi ottamaan hieman väriä. Sivele loput grillikastikeesta paistamisen lomassa.
2 comments
Nams kuulostaa hyvältä…. sen verran kyselen että oletko keittänyt etukäteen ribbsejä vai aina suoraan grilliin, onko paljon eroa ?? Meillä on keitetetty ne ja tosi mureaksi tullut 🙂
Meillä on tehty molemmilla tavoilla, mutta varmaan viimiset pari kertaa grillissä kokonaan. Toki homma nopeampaa kun keittää ja sitten grillaa. Pitääpä kokeilla keittämällä taas ihan vertailun vuoksi. Molemmat kerrat kun ollaan tehty grillissä, niin tulos on ollut tosi hyvä ja murea myös. Joten taitaa olla maku asia 🙂