Runebergin tortut ovat jääneet perheessämme hieman katveeseen viime vuosina. Ensimmäinen ongelma on tullut pähkinäallergiasta ja toinen gluteenittomuudesta. Nyt oli aika ottaa härkää sarvista ja tehdä kuten Frederikakin aikoinaan teki. Ottaa kaapista vähän kaikkea ja katsoa mitä tulee. Näin sanotaan Runebergin tortun alunperin syntyneenkin.
Lapset kysyivät kuka ihmeen Runeberg, joten muistin virkistykseksi kaikille.
5. helmikuuta vietetään Suomessa Runebergin päivää. Suomenruotsalaisen runoilijan Johan Ludvig Runebergin (1804–1877) syntymäpäivää alettiin juhlia runoilijan täyttäessä 50 vuotta. Nykyään Runebergin päivä on liputuspäivä, ja silloin on tapana syödä runebergintorttuja. Päivä on suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin merkkipäivä ja Svenska litteratursällskapetin vuosipäivä. Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä ja hän pyysi vaimoltaan jotain herkullista syötävää. Kun Fredrikalla ei ollut mitään sopivaa antaa, päätti hän tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.
(lähde: wikipedia)
Jos kerran Frederika, niin kyllä minäkin. Ja kaapistahan löytyi oikeat ainekset, joista tuli ihan pirun hyviä Runebergin torttuja. Koska meillä ei mantelia syödä, niin päättelin että kookoslastuissa on samanlaista rakennetta ja pehmeää makua. Rakenne oli juuri täydellinen ja maku ei hävinnyt alkuperäiselle ollenkaan.

Runerbergin torttu kakun muodossa
Ainekset
Taikina
- 200 g voita
- 2 dl muscovadosokeria
- 1/2 dl appelsiinin mehua
- 2 kpl kananmunaa
- 2,5 dl seosta sekoitus gluteenittomia Marie-keksejä ja gluteenittomia korppujauhoja
- 1,75 dl paahdettuja makeuttamattomia kookoslastuja ainakin Urtekremilta löytyy
- 2 dl gluteenitonta jauhoseosta Viljatuote, vaalea gluteeniton tai vehnäjauhoa (gluteenillinen)
- 1 tl leivinjauhetta
Kakun sisään
- 2 dl vadelmamarmeladia paistonkestävää
Kostutus
- Aikuisille ei autoilijoille Amarettoa reilulla kädellä sisältää mantelia (älä käytä pähkinäallergikolle, äläkä lapsille)
Kuorrutus
- tomusokeria
- vadelman mehua
Valmistusohje
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekaan kananmunat yksitellen samalla vatkaten. Lisää appelsiinin mehu. Hienonna Marie-keksit ja sekoita yhteen korppujauhojen kanssa. Hienonna kookoslastut ja sekoita joukkoon. Lisää gluteeniton jauhoseos ja leivinjauho ja sekoita. Yhdistä taikinaan.
- Minulla oli kaksi pienempää kakkuvuokaa, mutta yhtälailla tämän voi tehdä yhteen isompaan. Laita taikinaa ensin vuoan pohjalle ja kaiva hillolle oja keskelle. Lisää hillo. Laitoin 1 dl molempiin vuokiin, mutta jos teet yhden saattaa vähän pienempikin määrä riittää. Lopuksi lisää loppu taikina päälle laita uuniin.
- 175 astetta ja noin 45 minuuttia.
- Kun kakku on hieman jäähtynyt tee tomusokerista ja vadelmamehusta tai vedestä kuorrutus kakun päälle. Lisää muutama kotimainen vadelma koristeeksi.
Seuraa mitä hellan ja viinilasin välissä tapahtuu
Follow, what´s happening between a stove and a wine glass
2 comments
Oi, onpa kiva versio klassikosta! 🙂 Kokosin itsekin juuri blogissa olleet versiot runebergistä:
http://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/viljattomat-vahahiilihydraattiset-runebergintortut/
Tosi hieno. Tykkään kovasti!