Villa Krauman kaihdin- ja verhoratkaisuja ja niihin liittyvää sähkösuunnitelmaa alettiin suunnittelemaan samaan aikaan kuin arkkitehti alkoi piirtämään talon kuvia. Se ei ollut hetkeäkään liian aikaisin, kun huomioidaan että taloon haluttiin lattiasta katon rajaan ulottuvia ikkunoita, jotka luonnollisestikin tuovat haasteita verhojen suhteen. Onneksi olin soitellut Lumeoon ajoissa.
Ikkunat lattiasta kattoon
Villa Krauman ikkunat ulottuvat katon rajaan saakka ja se asetti erityisvaatimuksia verhojen suhteen vaikka talo onkin yhdessä tasossa ja huonekorkeus vain vähän normia korkeampi. Jos tilaan haluaa kaihtimet tai vaikkapa pimennysverhot ja asiaa ei ole huomioitu ajoissa, tulevat verhorullat ikkunan eteen.
Onnekseni olin suunnittelemassa kotiin kaihtimien vaihtoja Lumeon Sami Salosen kanssa ja samalla kerroin tulevasta rakennusprojektistamme Villa Kraumasta. Kävimme heti silloin yhdessä vaihtoehtoja läpi ja Sami otettiin mukaan rakennusprojektiin verhoguruksi. Näin vältimme sudenkuopat ja nyt verhomme ovat kauniisti integroituna katon sisälle ja katseelle annetaan mahdollisuus jatkaa sisältä ulos.
Kerron tässä vähän enemmän mitä verhoprojektissa piti huomioida ja palaan seuraavassa jutussa siihen millaiselta verhot näyttävät.
Kotimainen Lumeo
Muutama sana myös Lumeosta. Lumeo on suomalainen valmistaja ja tuotekehittäjä, joka tunnettiin vuodesta 1959 lähtien nimellä Ulvilan Kaihdin. Yhdistyessään 2021 SunSystemsin kanssa vaihtui nimi Lumeoksi. Lumeon kotipaikka on Satakunnassa Ulvilassa, mutta he toimittavat kaihtimia ja erilaisia verhoratkaisuja ympäri Suomen monien jälleenmyyjien kautta. Tuotteet ovat avainlipputuotteita, joten en joutunut tässäkään hankinnassa tinkimään kotimaisuudesta.
Kattoon upotettavat rullakaihtimet, mitä pitää huomioida?
Saimme tehtaalta suunnitelman tueksi tarkat mitat meille soveltuvasta kaihtimen koosta, moottori sekä kangasmäärä huomioituna. Sen avulla pystyimme suunnittelemaan kattoon sopivan kokoisen syvennyksen. Syvennykseen tehtiin musta pellistä kouru, jotta se on samanvärinen kuin screenkaihdin. Sähköistykset vedettiin kourujen päihin, josta ne saatiin helposti kytkettyä verhoihin. Koolauksissa piti huomioida että kouru mahtuu ikkunan viereen ja laskea miten lähelle verho voidaan tuoda ikkunaa. Tässä piti huomioida liukuoven vetimen sijainti, jotta verho ei jää “kuprulle” siitä kohdin. Myös huoneiden nurkat on huomioitava, miten verhot menevät nurkissa yhteen tai limittäin.
Itse asiassa näin kirjoitettuna tämähän kuullostaa ihan helpolta projektilta ja onhan se suurimmaksi osaksi sitä, kunhan vain ottaa kaiken huomioon heti projektin alkumetreillä ja pitää huolen, että kaikki tekijät muistavat nämä seikat taloa rakennettaessa.
Sähkökäyttöiset screen-rullakaihtimet
Päätimme ottaa yhteinäiseen keittiö, ruokahuone ja olohuone -tilaan samanlaiset screen-rullakaihtimet. Screen-rullakaihtimien läpi näkee valoisaan aikaan ulos, vaikka ne olisivat alhaalla, mutta ne suojaavat häikäisevältä auringonvalolta. Isot ikkunat etelään päästävät lämpöä sisälle runsaasti, joka huomioitiin kaihtimien kangasvalinnassa. Meille valikoitui erityinen Mermetin kangas, joka pitää lämpöä loitolla, kestää haalistumattomana ja suodattaa UV-säteet noin 99,5%:sti. Tiheämmät kankaat suodattavat auringonvaloa parhaiten ja tummemmista väreistä näkee parhaiten läpi. Vinkkinä tämä.
Me emme tarvitse niinkään näkösuojaa, koska ikkunat ovat merelle.
Sami antoi myös loistavan toisen vaihtoehdon – ulosasennettavat screenkaihtimet, mutta ulkonäöllisistä syistä sisälle asennettavat screenkaihtimet valikoituivat meille. Ulkokaihtimet olisivat pitäneet lämmön parhaiten poissa sisätiloista, mutta “lämpö ei luita riko” vai miten se vanha sanonta meneekään.
Suurimmalla screenkaihtimella on leveyttä 4 metriä ja se peittää kaksi ikkunaa kerrallaan. Liukuoven kohtaan kaihdin jaettiin kahtia, jotta toista voidaan pitää alhaalla vaikka ovesta kuljettaisiin. Verhon suuren koon vuoksi oli itsestään selvää, että screenkaihtimet tulevat sähköistettynä, jotta niiden käyttö on sujuvaa.
Pimennysverhot
Makuuhuoneeseen valittiin mustat pimennysverhot, myös siellä verhot ovat leveät ja niitä on vain kaksi, joten myös täällä päädyttiin pienen mietinnän jälkeen moottorisoituihin verhoihin. Väri- ja kangasvaihtoehtoja olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta päädyin jälleen mustaan. Makuuhuoneessa verhot ovat ylhäällä aina yötä lukuunottamatta. Ehkä kuumimpina kesäpäivinä niitäkin kannattaa pitää hieman alhaalla.
Olen pitänyt todellisena luksuksena, että saan aamulla merimaiseman näkyviin ilman, että joudun nousemaan sängystä ylös – vain kaukosäädintä painamalla.
Kaihtimien kaukosäädin
Molemmissa huoneissa on omat kaukosäätimet. Kaihtimet olisi saanut liitettyä myös älyjärjestelmään, mutta päädyimme ottamaan näihin omat kaukosäätimet. Niiden avulla voimme säätää, miten korkealle verhot nousevat kerran painamalla ja miten pitkälle ne laskevat. Kaikki verhot voi ohjelmoida laskemaan samanaikaisesti tai yksitellen. Nyt keväällä asennamme vielä sängyn viereen kiinteät katkaisijat, joilla verhot toimivat ilman, että kaukosäädintä tarvitsee hakea.
Viime kesän kokemuksella olimme erittäin tyytyväisiä valintaamme niin kankaissa kuin sähköistyksessäkin. Kerron myöhemmin lisää verhoista sekä muiden huoneiden ratkaisuista, jotka ovat ilman sähköistyksiä, kaikissa niin älyttömän ihania ja kivoja uusia juttuja mukana.
Lisää Villa Kraumasta kertovia juttuja löytyy jatkossakin täältä.
Tuotteista saatu alennusta